ПІСЛЯПОЛОГОВИЙ ПЕРІОД

5 жовтня 2011 р.

ПІСЛЯПОЛОГОВИЙ ПЕРІОД- це період, протягом якого у породіллі закінчується зворотний розвиток ( інволюція ) тих органів і систем, які піддалися змінам у зв’язку з вагітністю і пологами.

Тривалість післяродового періоду з моменту пологів складає приблизно 6-8 тижнів з врахуванням індивідуальних особливостей перебігу вагітності і пологів.

У нормі після пологів матка важить приблизно 1000 г, а її дно знаходиться на 15-16 см вище за лобок. Протягом післяпологового періоду розміри і маса матки поступово зменшуються, змінюється її форма. До кінця другого тижня після пологів маса матки зменшується удвічі і складає вже приблизно 500 г, а через 6-8 тижнів, тобто до закінчення післяпологового періоду, зворотний розвиток матки припиняється.

Маса матки в післяпологовому періоді зменшується за рахунок постійного скорочення м’язових волокон, що сприяє зниженню кровопостачання і, як наслідок, скороченню їх розмірів. Матка жінки, яка народжувала, має масу 75 г, тоді як до вагітності маса матки складає близько 40-50 р.

При обстеженні жінки протягом нормального післяпологового періоду виявляється наступне: висота стану дна матки відразу після виділення посліду розташовується на 4 см нижче за пупок, наступного дня унаслідок відновлення тонусу м’язів промежини дно матки дещо піднімається і знаходиться на рівні пупка.

На 4-у добу після пологів дно матки зазвичай знаходиться по середині відстані від пупка до лона. На 8-9-й день після пологів дно матки знаходиться на рівні лона або на декілька сантиметрів вище за нього. Таким чином, в середньому в добу дно матки опускається на 2 см.

Форма матки в процесі інволюції також зазнає ряд змін. Відразу після пологів відбувається значне скорочення матки, внаслідок чого матка стає кулевидною, дещо сплюснотою.

При вивченні подовжнього розрізу матки форма тіла матки до третьої доби після пологів наближається до кулястої, до п’ятої доби – до овальної, а до кінця тижня після пологів у більшості жінок матка набуває характерної грушовидної форми.

Таку детальну інформацію про післяпологову матку, окрім зовнішнього огляду, дає ультразвукове дослідження. Отримані дані оцінюються лікарем, що лікує, і за наявності яких-небудь відхилень від норми призначається лікування.

При нормальному перебігу післяпологового періоду вміст порожнини матки під час ультразвукового дослідження представлений невеликою кількістю кров’яних згустків, які на 1-3-у добу знаходяться у верхніх відділах матки. До 5-7 доби кількість їх зменшується, і вони знаходяться вже ближче до внутрішнього зіву – виходу матки. При цьому порожнина матки має щілиновидну форму.

За відсутності післяпологових ускладнень, а також при нормальних ультразвукових параметрах дослідження матки жінку виписують із стаціонару під подальше спостереження лікаря жіночої консультації.

 

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Після пологова депресія Післяпологовою депресією страждають приблизно семеро з десяти молодих мам? Хороша новина в тому, що у багатьох цей стан швидко проходить без жодного втручання і протікає в […]
  • Грудне годування Грудне годування - це найбільш природний шлях виростити здорову дитину. Тільки з молоком матері разом із поживними речовинами дитина отримує необхідні захисні антитіла та […]
  • Як найкраще зустріти Новий рік Задовго до свята потрібно продумати всі деталі святкування, які залежатимуть від того, де і з ким ви схочете зустріти Новий рік. Для того, щоб Кіт з Кроликом вам сприяли, […]
  • Кавовий скраб для тіла Кава - один з найпоширеніших засобів косметології для догляду за тілом через високий вмісту кофеїну, який активізує біохімічні процеси в клітинах, стимулює розщеплювання і […]
  • Необхідні аналізи та призначення При вставання на облік в Жіночу консультацію, лікар-гінеколог дає перелік аналізів та обстежень, які необхідно зробити. Потрібно розібратись, які аналізи є обов'язковими, і […]
  • Дієта для грудей Сідаючи на дієту, треба бути обережними. Часто виявляється, що для того, щоб ваша талія та стегна виглядали привабливо, ви можете втрати всю привабливість ваших грудей. Якщо […]
  • Як фарбувати волосся в домашніх умовах Бажання заощадити на перукарських послугах часто заставляє почати сміливий експеримент по фарбуванню волосся в домашніх умовах. При грамотному виборі фарби і знанні декількох […]
З категорії: Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...