Як зустрічають Новий рік в різних країнах світу?

28 грудня 2012 р.

як зустрічають новий рік в різних країнах світуНовий рік – справжнє інтернаціональне свято, але в різних країнах його святкують по-різному.

Італія. В Італії вважається, що Новий рік треба починати, звільнившись від всього старого. Тому в новорічну ніч прийнято викидати з вікон старі речі. Італійцям цей звичай дуже подобається, і вони виконують його з всією пристрастю, яка їм властива. Згідно з прикметами, місце, що звільнилося, неодмінно займуть нові речі.

На новорічному столі у італійців обов’язково присутні горіхи, сочевиця і виноград – символи довголіття, здоров’я і благополуччя.

Швеція. У Швеції перед Новим роком діти вибирають королеву світла Лючию. Її наряджають в біле плаття, на голову вдягають корону із засвіченими свічками. Лючия приносить дарунки дітям і ласощі домашнім тваринам: котику – сметанку, собаці – цукрову кісточку, осликові – моркву. У святкову ніч в будинках не гасне світло, вулиці яскраво освітлені.

Англія. У Англії прийнято на Новий рік розігрувати вистави для дітей на сюжети старовинних англійських казок.  Всю новорічну ніч вуличні торговці продають іграшки, свиски, маски, повітряні кулі.

Саме у Англії виник звичай обмінюватися до Нового року вітальними листівками.

Перед сном діти ставлять на стіл тарілку для дарунків, які їм принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно – пригощання для ослика.

На Британських островах має велике поширення звичай “впускання Нового року” – символічний рубіж переходу від минулого життя до нового. Коли годинник б’є 12, відкривають задні двері будинку, аби випустити Старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні двері, впускаючи Новий рік.

Шотландія. У Шотландії свято Нового року називають “Хогмані”. По звичаю на новорічну ніч підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях, спалюючи, таким чином, Старий рік і запрошуючи Новий.

Шотландці вважають, що від того, хто увійде першим в їх будинок в новому році, залежить успіх або невдача в сім’ї на весь наступний рік.

Гості повинні неодмінно принести з собою шматочок вугілля, аби кинути в новорічний камін. Рівно опівночі розчиняються навстіж двері, аби випустити старий і впустити Новий Рік.

як зустрічають новий рік в різних країнах світуФранція. Французький Дід Мороз – Пер Ноель – приходить в новорічну ніч і залишає дарунки в дитячих черевиках. Той, кому дістається боб, запечений в новорічний пиріг, отримує титул “бобового короля” і в святкову ніч всі підкоряються його наказам.

Сантони – дерев’яні або глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, хороший господар-винар неодмінно повинні цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай.

Фінляндія. У засніженій Фінляндії основним зимовим святом вважається Різдво, яке відзначають 25 грудня. У різдвяну ніч, здолавши довгу дорогу з Лапландії, в будинки приходить Дід Мороз, залишаючи на радість дітворі велику корзину з дарунками.

Новий рік – свого роду повторення Різдва. Знов вся сім’я збирається за столом, що ломиться від всіляких страв. У новорічну ніч фінни намагаються взнати своє майбутнє і ворожать, розплавляючи віск і вливаючи його потім в холодну воду.

Німеччина. Тут вважають, що Санта Клаус в Новий рік з’являється на ослику. Перед сном діти ставлять на стіл тарілку для дарунків, які їм принесе Санта Клаус, а в черевики кладуть сіно – пригощання для його ослика.

Угорщина. В Угорщині в першу секунду Нового року вважають за краще свистіти – причому, використовуючи не пальці, а дитячі дудочки, ріжки, свистілок.

Вважається, що саме вони відганяють від житла злих духів і закликають радість, благополуччя.

Японія. Японські діти зустрічають Новий рік в новому одязі. Вважається, що це приносить здоров’я і успіх в Новому році. У новорічну ніч вони ховають під подушку картинку із зображенням парусника, на якому пливуть сім казкових чарівників – сім заступників щастя.

108 ударів дзвону сповіщають прихід Нового року до Японії. За давнім повір’ям, кожен дзвін “вбиває” один з людських пороків. У перші секунди Нового року треба засміятися – це повинно принести успіх. А аби щастя прийшло в будинок, японці прикрашають вхідні двері, гілочками бамбука і сосни – символами довголіття і вірності.

Китай. У Китаї збереглася новорічна традиція купання Будди. Цього дня всі статуї Будди в храмах і монастирях шанобливо омивають в чистій воді з гірських джерел. А самі люди обливаються водою в той момент, коли інші виголошують в їх адресу новорічні побажання щастя. Тому в цей святковий день всі ходять по вулицях в наскрізь промоклому одязі.

 

© 2012, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Як боротись з виразкою? Вчені найшли особливу бактерію, яка здатна вижити в соляній кислоті шлунку, пошкодити слизову оболонку та викликати утворення виразок. Носіями такої інфекції може бути багато […]
  • Як прикрасити дім на Новий рік? Новорічні свята не за горами. І, окрім різних новорічних турбот, варто подумати про те, як ви прикрасите свій дім до Нового року. Адже, щоб повністю відчути новорічний дух, […]
  • Що вдягнути на Новий 2014 рік – рік Синього Коня 2014 рік - це рік Синього Дерев'яного Коня. Отже, у святковому вбранні мають переважати всі відтінки синього: блакитний, фіолетовий, бірюзовий, колір морської хвилі, […]
  • Новорічні прикмети Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. Щоб забезпечити благополуччя Нового року, йому слід влаштувати радісну, привітну зустріч. Не можна віддавати гроші перед Новим […]
  • На старт! Увага! Марш! Підготовку до Нового року розпочати! До зустрічі Нового року залишається зовсім небагато, тому вже в самі найближчі дні необхідно подумати про те, як  створити в своєму домі чарівну атмосферу новорічного свята. […]
  • Догляд за ногами Наші ноги несуть велике навантаження, адже на них лягає тягар усього тіла, і тому вони потребують регулярного догляду. І якщо про обличчя ми піклуємося в першу чергу заради […]
  • Що вдягнути на Новий 2013 рік – рік Змії? Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. Саме тому вибір плаття і макіяжу для святкування новорічної ночі варто почати заздалегідь. Отже, в чому зустрічати Новий рік […]
З категорії: Подорожі

загрузка...
загрузка...






загрузка...