Орхідея фаленопсіс не спить навіть в зимовий час

23 лютого 2014 р.

Орхідея phalaenopsisОрхідея фаленопсіс здатна цвісти три рази на рік. Вона не має стану спокою, і якщо освітлення достатнє, виганяє бутони навіть взимку. З приходом зими власники орхідей тривожаться. Справа в тому, що ті, хто вирощує орхідею перший рік, не знають особливостей догляду за цим екзотичною рослиною в зимовий період.

Так, власники стурбовані тим, що її фаленопсіс пізньої осені дав другий цвіт, на якому почали з’являтися квіткові бруньки. «Адже взимку рослина повинна перебувати в стані спокою. Невже тепер ці квіткові бруньки загинуть?» – приблизно так формуються острахи. І такі хвилювання цілком зрозумілі.

Ми звикли до того , що більшість кімнатних рослин в зимовий час дійсно впадають в сплячку. Але що стосується орхідеї фаленопсіс , то вона практично не має яскраво вираженого періоду спокою. Взимку вона потребує всього лише в невеликому зниженні температури. До того ж, різні сорти і види фаленопсіс розцвітають у різний час, і кожна орхідея може розцвітати загалом до трьох разів протягом року.

Орхідея фаленопсіс

Нагадаємо, що фаленопсіси – вічнозелені, невибагливі, та безупинно зростаючі орхідеї. Їх види, та майже цілий рік квітучі гібриди є ідеальними для початківців. Якщо правильно їх доглядати,  то фаленопсіси рясно та тривало цвітуть, і можуть жити в будинку аж до семи років. Їх оптимальний температурний режим співпадає з температурою в квартирах на протязі року. Потрібно тільки приділяти цій рослині трохи уваги.

Фаленопсіс потребує теплого місця з наявністю розсіяного світла, без доступу прямих сонячних променів. Коли рослини розміщені на підвіконні, то врахуйте, що там зимова температура набагато нижча. А при падінні температури нижче 16 градусів і при недоліку світла, у фаленопсіс, котрий підготувався до цвітіння, можуть опадати бутони. До речі, зовсім не обов’язково взимку тримати ці квіти на холодному підвіконні.

Вони непогано почуваються і в глибині квартири, звичайно, за умови достатнього штучного освітлення. Але де б не стояли наші орхідеї, світловий день має тривати від 12 до 16 годин. Тому з починаючи осені і аж до весни орхідеї обов’язково потрібно досвічувати, щоб їх світловий день тривав не менше 12 годин.

Орхідея в зимовий час

Зона температурного комфорту для фаленопсіс лежить в межах 22 – 24 градусів. При цьому, температура утримання цих теплолюбних орхідей має бути не нижчою ніж 18 градусів Цельсію. І тільки восени варто близько 1 – 2 місяців тримати фаленопсіси в температурі 16 градусів для закладання квіткових бруньок . Перепад між нічною та денною температурою на 5–7°С для фаленопсіс не тільки не страшна, але навіть важлива для майбутнього цвітіння. Завдяки цьому у цих рослин зав’язуються квіткові бруньки.

Короткочасне зниження температури не знищить цей екзот навіть у зимовий час. Але зверніть увагу, саме короткочасне. Таким чином, якщо нічна температура знизиться до 10 – 15 ° С на добу чи дві, фаленопсіс перенесе це легко. Але якщо такого плану зниження протримається кілька днів, то це може привести до серйозного захворювання, і навіть загибелі рослини. За тривалого зниження температури коріння рослини перестає вбирати воду, а її листя втрачає свою пружність, на ньому з’являються зморшки – це перші ознаки замерзання. Тоді рослина починає жити та харчуватися виключно за рахунок вологи та та тих поживних речовин, котрі вже були накопичені в її листі.

Початківець-любитель напевне подумає, що фаленопсіс бракує води, і збільшить полив рослини. На жаль це лише погіршить становище. Почнуть загнивати коріння. Тому постарайтеся, щоб ваше підвіконня був досить теплим, щоб там не було протягу, та щоб як горщик так і листя не доторкалися до холодного скла. Якщо влітку орхідеї поливають кожні два чи три дні, то взимку раз на два тижні, в решту часу раз на тиждень.

phalaenopsis взимку

Завжди потрібно намагатися зберігати баланс між температурою та вологістю. Тобто, коли температура знижується, має знизитися і вологість, тобто необхідно зменшити полив рослини і її обприскування, та навпаки. Ще один важливий момент. Досить низька вологість повітря в квартирі взимку, коли працює центральне опалення, погано позначається на всіх рослинах, в тому числі на фаленопсіс. Тому обов’язково подбайте про те, щоб гаряче та сухе повітря від батарей не йшов прямо на рослини. При сухому повітрі орхідея може бути вражена щитівками.

Орхідея взимку

Обприскуйте квіти як мінімум раз на день. Бажано вранці, бо в нічний час, при зниженій температурі, рослина повинна бути сухою. Обприскування листя та повітря навколо рослини необхідно  проводити в самому дрібному режимі розприскування, таки чином щоб вода покидала обприскувач у вигляді туману, та падала на листя водяним пилом, а не краплями, котрі, стікаючи, можуть потрапляти в серцевину розетки листовиння.

Якщо повітря все ж занадто пересушене, тоді можна зробити так: у піддон насипати керамзит або дрібну гальку, налити не багато води, і вже зверху розмістити горщик з орхідеєю. Волога, що випаровується з піддону створить вологу атмосферу навколо рослини. Тільки стежте, щоб горщики не стояли прямо у воді.

Орхідея фаленопсіс phalaenopsis

Орхідеї від магазину Greensad

Придбати орхідеї на будь-який смак можна в магазині Greensad. Тут є широкий асортимент орхідей.

Якщо температурний режим або режим поливу порушується, орхідеї можуть захворіти. Надмірний полив при наявності високої чи низької температури призведе до розвитку захворювань грибкових типів, на приклад – гнилі. Захворіла рослина легко може загинути. Після поливу або обприскування в обов’язковому порядку промокніть воду, котра потрапила в листову воронку. І в жодному випадку не поливайте та не обприскуйте рослину на ніч.

© 2014, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ваша думка:

Варто почитати:

  • НАРЦИСИ В ГОРЩИКУ Отримати кімнатний нарцис в горщику не складно. Вирощування нарциса в дома має свої особливості. Для цього підходять практично всі сорти нарцисів, але залежно від часу, коли […]
  • Як доглядати за юкою? Найголовніше в догляді за юкою. поливи. У жодному випадку її не можна заливати. Це той випадок, коли краще пересушити грунт, ніж дуже зволожити. Частота і рясність поливу […]
  • Як доглядати за кімнатною герберою? Вирощування кімнатної гербери не є дуже важким завданням. Ця рослина зовсім невибаглива, але її вирощування все ж має свої секрети. Переміщення з оранжереї у вашу квартиру […]
  • Як доглядати за орхідеєю? Квіти орхідеї налічують більше 35 тисяч видів і сортів. При цьому є орхідеї, які досить легко адаптуються до кімнатних умов і не вимагають особливого догляду, а є орхідеї, […]
  • Як розмножувати кімнатну герберу? Квіти гербери розмножуються насінням, діленням куща при пересадці, черенкуванням. Насіння гербери висівається частіше за все навесні, але можна висівати і у будь-яку пору […]
  • Як розмножувати юку? Юка розмножується насінням і вегетативно. Насіння юки можна купити в магазині. Перед висіванням в легкий листовий або торф'яний грунт, насіння юки на добу замочують в […]
  • Гербери. Хвороби і шкідники. Гербери не відносяться до дуже примхливих квітів, але, як і для більшості кімнатних рослин, для гербери догляд відіграє вирішальну роль в справі профілактики захворювань і […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...