Як доглядати за юкою?

15 травня 2012 р.

Найголовніше в догляді за юкою. поливи. У жодному випадку її не можна заливати. Це той випадок, коли краще пересушити грунт, ніж дуже зволожити. Частота і рясність поливу залежить від багатьох чинників. З весни до осені полив має бути рясний, взимку – помірний, але у будь-якому випадку лише при висиханні верхнього шару грунту.  При поливі треба наматися не потрапляти всередину розетки з листям, а якщо в одному горщику зростає декілька рослин, вода не повинна потрапляти між стовбурами.

Юка добре переносить сухість повітря і не вимагає обприскування. Та, саме по собі, обприскування не завдасть жодної шкоди, але не можна обприскувати рослину під сонячними променями, на листі можуть утворитись опіки і треба стежити за тим, щоб вода не потрапляла всередину розетки.

Юка – рослина світлолюбива. Тому в дома, юку краще тримати в південній стороні будинки там, де більше світла. Влітку  юка краще буде відчувати себе на свіжому повітрі: на балконі або в саду. При цьому бажано забезпечити їй не менше трьох годин прямого сонячного світла, але юка винесе і напівтінь, та місце розташування не було сирим і темним. Якщо ви не маєте можливості переcтавити юку на літній період на балкон або в садок, то потрібно забезпечити регулярне провітрювання приміщення, але не допускати протягів.

Для кімнатної юки найбільш підходить помірна температура повітря. Весною і літом до +25 градусів С., восени та взимку не нижче +8 градусів С. Виключенням є юки садові, які ростуть у відкритому грунті. Вони можуть витримувати значне пониження температур взимку (юка нитчаста, юка сиза, юка славна). Але такі юки на зиму потрібно вкривати. Роблять це так: все листя збирають до середини куща, акуратно обмотують стрічкою, щоб вийшов стовпчик. Верити юку потрібно так, щоб вона не хилилась і не втрачала форму.

Юка в домашніх умовах, як правило, відчуває себе добре – це досить витривала рослина. Коли в юки сохне нижнє листя, а верхнє виглядає здоровим – це природний процес відмирання листя і нічого страшного в цьому не немає. Просто кімнатна юка виглядатиме як пальма, але трапляється, що юка жовтіє, сохне і починає хворіти.

Найчастіше таке трапляється взимку. Справа в тому, що взимку важко дотримати баланс температури, освітленості і поливу. При високій температурі повітря в приміщенні у поєднанні з недостатнім освітленням, юка починає витягуватися, а листя її яснішає, жовтіє і обвисає. Якщо температура в приміщенні зимою низька, то існує загроза дуже зволожити рослину. В цьому випадку юка можебути уражена кореневою гнилизною або гнилизною стовбура, який на дотик стає м’яким, на ньому з’являються темні плями. Як правило, врятувати всю рослину в цьому випадку буває важко.

Світлі плями на зеленому листі юки можуть з’являтися від сонячних опіків, особливо, якщо обприскувати юку під прямими сонячними променями. Юка не повинна стояти на протягах і піддаватися різким скачкам температура. Такі несприятливі чинники можуть теж призвести до пожовтіння і скидання листя.

В юки хвороби найчастіше пов’язані з порушеннями при поливі. Особливо, небезпечний надмірний полив при низькій температурі або в зимовий період, коли рослина росте не інтенсивно. У таких випадках юка може бути уражена різними грибковими і бактеріальними захворюваннями. На листі з’являються темні плями, частина стовбура і листя стають м’якими, вони загнивають. В цьому випадку хворі частини рослини треба видалити, здорове листя, що залишилося, обробити системним фунгіцидом, зменшити полив і не обприскувати рослину водою. Ці заходи можуть дати ефект на ранній стадії захворювання. Якщо хвороба зайшла далеко, рослину разом з грунтом і горщиком краще викинути.

Юка рідко уражуються шкідниками, але таке нещастя все ж може статися. Зокрема, в сухому, жаркому приміщенні на юку інколи нападає павутинний кліщ, який живе на нижній стороні листка і харчується соками рослини. В ураженої кліщем юки листя покривається світлими плямами, жовтіє, з’являється біла павутина, юка сохне. Перевіреними способами боротьби з павутинним кліщем є обприскування і обмивання листя (особливо з нижнього боку) слабким тютюновим розчином, розчином далматської ромашки, настоєм часнику або цибулиння. Обмивати листок потрібно від стовбура до краю листка. Обробку рослини необхідно повторювати до повного знищення шкідників.

На листі юки, як на листі пальм, олеандра, драцен може оселитися щитова тля або щитівка, яка швидко розмножується в кімнатних умовах. У молодому віці щитівка малопомітна. Дорослий шкідник покритий воскоподібним щитком, під яким дозрівають його личинки. Щитову тлю видаляють з листя ганчірочкою або ватяним тампоном, змоченим розчином господарського мила. Личинок, які виповзли з-під щитка, обприскують мильно-тютюновим розчином з невеликим додаванням гасу або денатурованого спирту. Продаються і готові засоби для боротьби з шкідниками.

Необхідно відзначити, що під час хвороби юку не можна підгодовувати жодними добривами, не підгодовують юку після пересадки і вкорінення, а також в зимовий період. Підгодівлю правильно починати навесні під час активного зростання рослини і продовжувати вносити добриво до трьох разів на тиждень все літо. Юка добре реагує на підгодівлю розбавленим комплексним мінеральним добривом і органічним добривом на основі коров’ячого або кінського гною.

© 2012, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Рослини-талісмани для знаків Зодіаку Домашні рослини потрібні людині не лише для прикраси інтер'єру, але і для підтримки її здоров'я, оскільки кімнатні квіти - справжні психотерапевти, які повсякденно […]
  • Лікувальні властивості кавуна Вся друга половина літа та початок осені проходять під знаком кавуна. Це не просто ласощі, а справжнісінька лікарська рослина. Вітамінів в кавуні порівняно небагато, за […]
  • Вітамінний гороскоп З точки зору астрології, вітаміни належать до знака Діви, оскільки це дрібні речовини, засвоєння та синтез яких відбувається через кишечник. І кожен знак зодіаку відчуває […]
  • 10 причин любити кукурудзу 1. Кукурудза має більшу харчову цінність, ніж пшениця чи рис. В ній містяться не тільки протеїни та вуглеводи, але й клітковина. 2. Це єдиний злак, який містить в собі […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Як швидко зігрітися? Насамперед, намагайтесь дихати повільно, але не дуже глибоко. Це заспокоїть нервову систему та допоможе вашому організму пристосуватись до холоду. При цьому іти треба досить […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...