Розвиток дитини: 10 місяців

8 травня 2014 р.

розвиток дитини 10 місяців10391.jpg.pagespeed.ic.AtRX7Dmmnp10 місяців – це ще один маленький ювілей. Отож, малюкові можна побажати енергії на підкорення нових “вершин”, а мамусям і татусям терпіння, терпіння і ще раз терпіння.

Остання чверть першого року життя буде ознаменована стрімким психологічним розвитком. Малюк у всьому починає проявляти ініціативу. Головне,  направляти його намагання в потрібне русло, і ні в якому разі не придушувати.

Фізичне зростання дитини після дев’ятого місяця трохи сповільнюється, але тіло краще піддається контролю і легше освоює нові навички. До кінця десятого місяця малюк вже впевнено сідає з положення лежачи і сидить досить довго , тримаючи спинку рівно. Він вільно повзає і вміє вставати. Тепер, коли він навчився приймати вертикальне положення, йому хочеться піднятися все вище і вище. Малеча буде залазити на все, що попадеться на його шляху, тому завдання батьків,максимально забезпечити безпеку. По-перше, прибрати з поля зору дитини всі високі або нестійкі предмети меблів. По-друге, навчити дитя правильно злазити – попою вперед.

перші кроки малюкаМалюк навчився вставати на ніжки і вже може зробити кілька самостійних кроків. Саме час подбати про взуття. Ходити в шкарпетках не рекомендується, може розвинутися плоскостопість, або дитина може елементарно послизнутися. Підійдуть м’які черевички на шнурівці з твердою не слизькою підошвою.

До десяти місяців у багатьох малюків змінюється режим сну і дехто перестає спати два рази в день. В такому випадку необхідно раніше вкладати дитину ввечері. Якщо ж ви ще спите вдень два рази, то намагайтесь, щоб перерва між другим сном і нічним сном становила не менше чотирьох годин, бо малюк вже підріс і зміцнів та не встигає втомитися за менший час.

Психологічний розвиток малюка на десятому місяці переходить на новий якісний рівень. З’являється зв’язок між моторикою і мисленням. Чим більше скоординованих дій малюк буде здійснювати руками, тим гармонічніше розвиватиметься його інтелект.

У дев’ять -десять місяців малюк набуває ще один важливий навик – розтискати пальчики. Раніше він все хапав і тягнув у рот. Тепер він буде хапати, тягнути в рот і потім кидати. Це не примхи і не жарти, це якісний зсув у психологічному розвитку.

Як тільки дитина навчилася самостійно сидіти і може розслаблено класти ручки на стіл, ви можете починати малювати. Найкраще підійдуть пальчикові фарби: вони розвивають не тільки почуття кольору, а й дарують нові тактильні відчуття, які доповнюють сформовану у малюка картину світу.

дитина 10 місяцівЩо вміє дитина в десять місяців:

• самостійно сідати і сидіти тривалий час;
• вставати і робити кілька самостійних кроків;
• осмислено діяти двома руками;
• усвідомлено кидати іграшки і взагалі все, що попадеться під руку;
• наспівувати пісеньки;
• сприймати звернені до нього жарти і сміятися у відповідь;
• катати машинки, штовхати м’ячик (загалом, використовувати іграшки за призначенням);
• грати на своїх перших музичних інструментах (дзвіночок, барабан, ксилофон).

Зверніть увагу на те, як ваша дитина спить. Якщо спокійно, значить його нервова система в порядку. Багато дітлахів після дев’яти місяців сплять набагато не спокійніше, ніж раніше. Якщо дитина здригається від різкого звуку, в цьому немає нічого страшного. А от, якщо ви впевнені, що створили малюкові комфортні умови для сну, а він все одно спить нервово або систематично прокидається в поганому настрої, краще проконсультуватися з дитячим невропатологом . У цьому віці приховані нервові розлади починають проявлятися саме уві сні, і краще їх виявити і усунути зараз.

У цьому віці різниця між дітьми, як і раніше, залишається дуже виразною – хтось вже ходить, а хтось віддає перевагу повзати. Не варто квапити повзунів , багатьом з них комфортніше повзати, ніж ходити. Так чи інакше, підуть вони все одно. Деякі діти «стартують» в 15-16 місяців.

Малюка приваблює папір, але тепер він не просто шарудить ним, а із задоволенням рве. Маленькі предмети дитина бере великим і вказівним пальцями – тепер йому ще цікавіше будувати вежі з кубиків.

10 місяцівДесятимісячний малюк використовує у своїй мові слова, схожі на лепет: «баба», «ляля», але при цьому він позначає людей або предмети, і продовжує на слідувати звуки дорослої мови. Тренуйтеся – попросіть дитину про що-небудь і перевірте, чи розуміє він вас. Якщо цього не відбувається, підкріпите слова жестом: після «дай» злегка потягніть за іграшку, «йди сюди» – простягніть назустріч дитині руки і так далі.

У цьому віці малюк вже здатний добре засвоїти слово «не можна», хоча часто повторювати його не треба. Мами часто вигукують це слово в той момент, коли дитина не робить нічого небезпечного.

Якщо знайдете щось цікавеньке в інтернет-магазині мобілак, то пам’ятайте, що у них є http://promoskidka.com/coupons/mobillak/ промокоди магазину Мобиллак.

Не випереджайте події, вимовляєте слово «не можна» саме тоді, коли малюк починає робити щось непотрібне. У цей момент ви не повинні посміхатися і говорити веселим тоном, тоді малюк зрозуміє, що відбувається щось дійсно важливе. Не змінюйте свого рішення, навіть, якщо дитина заплаче, інакше заборона не буде засвоєна.

 

© 2014, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , ,

1 коментар до “Розвиток дитини: 10 місяців”

  1. Наречена Ольга Каже:

    Недавно я одружилась і думаю чи не зарано буде для дитини. Досить цікава стаття! Дякую.

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Складаємо весільне меню На весільному столі має бути краса! Всі весільні страви необхідно ефектно і святково оформляти. Тоді вони і з'їдаються швидше. Взагалі, на банкеті повинно бути те, що не […]
  • Колекція весільного взуття від Rosa Clara 2011 року Представляємо вам колекцію весільних туфельок весільного сезону 2011 року від всесвітньо відомого весільного дизайнера Роса Клара (Rosa Clara). Більшість жінок відчувають […]
  • План підготовки до весілля для молодят Підготовка до весілля вимагає ретельного підходу, оскільки вона поєднує в собі безліч дрібних деталей, які ви ніколи не зможете просто так тримати в голові. Деякі молодята […]
  • Кесарський розтин Раніше вважалось, що кесарський розтин не дає можливості молодим мамам кормити своїх малюків грудьми. Насправді, все зовсім не так. Кормити малюка можна вже через добу після […]
  • Розвиток дитини: 9 місяців Що вміє дитина в 9 місців? - перетворює лепетання на звукові серенади; - показує носик, ротик і інші частини тіла у мами, ляльки, у себе в дзеркалі; - суне пальчики […]
  • Розвиток дитини: 7 місяців Загальний розвиток дитини в 7 місяців: На сьомому місяці продовжується процес стабілізації і соціалізації малюка. Більшість дітей вже добре сидять. Завдяки моторному […]
  • Розвиток дитини: 6 місяців Шостий місяць має велике значення в розвитку дитини. Сидяче положення стає стабільнішим, удосконалюється рівновага в положенні лежачи на спині і животі. Зміна положення […]
З категорії: Моє маля

загрузка...
загрузка...






загрузка...