Родові травми голови

18 квітня 2011 р.

Шлях дитини на світ не легкий – травми тут нерідкість. Що потрібно знати про родові травми?

Щоб звести ризик до мінімуму, природа забезпечила дитя міцними і в той же час дуже еластичними кісточками черепа, з’єднавши їх між собою природними амортизаторами – швами і тім’ячками. Завдяки такій будові, кісточки здатні трохи розходитися або зближуватися, щоб голівка дитини, міняючи конфігурацію, вписувалася у вузькі місця тазу.

Але захисний механізм не завжди може вберегти маля від появи характерної припухлості – родової пухлини. Як правило, вона проходить швидко і без наслідків для зовнішнього вигляду і здоров’я. Лікарі вважають таку травму природним явищем і прагнуть заспокоїти мам.

Багатьох лякає вже саме слово «пухлина», хоча до онкології воно, зрозуміло, відношення не має. Просто в тому місці, яке у дитини передлежало, тобто прокладало дорогу назовні під час пологів ( тім’ячко або потилиця, а інколи – личко, лобчик, ягодички ), тканини набрякли через застій крові і лімфи.

Це викликано, по-перше, перевантаженнями, які дитина відчуває під час пологів, а по-друге, різницею між тиском всередині матки і в зовнішньому середовищі. Через такий перепад лопаються судини, виникають крововиливи в підшкірну клітковину і шкіру.

Інколи тут утворюються міхури величиною з горошину, заповнені прозорою рідиною. Виглядає все це дійсно трохи страшнувати, але в даному випадку все не так страшно, як здається.

Набряк швидко спадає, пухлина розсмоктується. Вже на другий, максимум – третій день шкірка в цій області вирівнюється без жодного лікування, а багрово-сині синці бліднуть, жовтіють і зникають самі собою до кінця першого – початку другого тижня.

Щоправда, бувають виключення. Підшкірні гематоми можуть наростати у дітей, схильних до кровоточивості. Вона запрограмована в генах або пов’язана з підвищеною проникністю судин, дефіцитом вітамінів К, С, Р і інших речовин, необхідних для згортання крові.

Тут вже без лікування не обійтися! Новонародженому введуть кровоспинні речовини ( вітаміни, хлористий кальцій ) і, можливо, підключать антибіотики. Адже кров – найкраще поживне середовище для бактерій.

Гематоми мають звичай нагноюватися, а допускати цього не можна! Дуже корисно в такий час годувати маля грудьми – молочко мами знижує ризик ускладнень.

Кефалогематоми

Важливий момент, на який зверне увагу лікар, виявивши на голівці малюка родову пухлину: вона ніколи не обмежується межами однієї лише черепної кісті.

Набряк м’яких тканин захоплює декілька суміжних кісточок і не уривається по шву між ними. Цим родова пухлина відрізняється від кефалогематоми, при якій кров скупчується під окістям відповідної кісточки – потиличною, тім’яною, скроневою або лобовою. При натиску на це місце під пальцями ніби хвилі розходяться.

Кефалогематоми зустрічаються в 1-2 новонароджених із ста. У перші дні вони зазвичай ховаються під родовою пухлиною і стають помітними, лише коли та розсмоктується. Не хвилюйтеся: невеликі підокісні крововиливи зникають самі за 7-10 днів. Цього не сталося? Потрібно відкачати кров з-під окістя через спеціальні голочки.

Сліди на шкірі новонародженого

Спереду або ззаду на шийці маляти і в інших місцях найбільшої напруги шкірки, при пологах інколи залишаються смуги від розтягування. Вони зникнуть в найближчі дні.

Якщо родові шляхи вузькуваті, на шийці, личку, вушках і під волосям маляти можуть проступити сліди від тиску кісткових виступів тазу мами. Ці червоні плями або смуги з невеликими крововиливами і синцями теж швидко бліднуть і проходять.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Лікування післяпологової депресії Лікування післяродової депресії починається з правильного діагнозу; в деяких випадках одне лише визначення «розладу», яке виявляється такими симптомами, може поліпшити […]
  • Грудне вигодовування новонароджених Грудне вигодовування дитини на ранній стадії його життя - це є найбільш природним, корисним і поживним для нього. Коли ви годуватимете малюка грудьми вперше, ви можете не […]
  • Наш перший місяць Коли маля відразу після народження виклати вам на живіт, він зрозумів, що мама - це сама найближча людина. Зараз ви для нього цілий світ,він впізнає вас навіть за […]
  • Іграшки для немовлят Ігри - це справжнісінька дитяча робота. Ними рухає єдине бажання - вивчити все довкола, пізнати навколишній світ. Для розвитку дітям потрібна не лише фізична активність, […]
  • Все про розвиток дитини: другий місяць Немовля час від часу вже зайняте саме з собою. Лежачи в ліжечку, не спить, дригає ніжками,  грає пальчиками, пускає бульки, видає якісь звуки. У такі моменти не потрібно йому […]
  • Ложка меду … для вашого личка Мед - це натуральний «косметолог», що забезпечує неперевершений догляд за шкірою будь-якого типу: жирною, сухою або комбінованою. Мед багатий корисними речовинами і […]
  • Як очистити свій дім від негативної енергетики? Енергетику дому дуже легко відчути - для цього не потрібно володіти якимись паранормальними здібностями. Просто прислухайтеся до своїх відчуттів, коли ви переступаєте поріг […]
З категорії: Моє маля, Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...