Розвиток дитини: четвертий місяць

27 жовтня 2011 р.

В чотири місяці дитинка вже багато чого вміє:
взнає маму і віддає перевагу їй перед всіма іншими;
взнає голоси знайомих людей і відрізняє їх від незнайомих;
виводить рулади, виголошує перші склади;
захоплює іграшку, що висить, однією або одночасно двома руками;
уловлює своє ім’я і реагує на нього;
підводить плечі і голову, лежачи на спині;
по-різному реагує на знайомі і незнайомі речі;
виділяє «улюблені» і «нелюбимі» іграшки;
при годуванні грає з грудьми або пляшкою, підтримує її.

Коли маляті виповнюється 4 місяці, життя в сім’ї стає більш впорядкованим і спокійним. Можливо, до цього часу догляд за дитям вже перетвориться для вас на звичну рутину, хоча інколи до кінця дня крихітка починає вередувати. Діти, страждаючі в перші місяці від колік, в цьому віці вже спокійніші, і навіть невгомовні малята дозволяють мамам і татам поспати шість годин поспіль (щоправда, не завжди вночі ).

З 4 місяців сльози і посмішки дитини вже не рефлекторні, а досить осмислені. Немовлята не просто сплять або вередують – будь-яка дія має емоційний підтекст. Так діти єдиним доступним для них способом виражають складні відчуття і своє відношення оточуючих.

У перші три місяці настрій маляти залежав від скупчення газів або бажання поїсти, а також від бажання привернути до себе увагу дорослих. Тепер, в чотири місяці швидкий розвиток мозку ( і відповідне поліпшення роботи травної і нервової систем ) дозволяє немовляті виявляти більшу цікавість до світу і подій «дорослого» життя.

У цьому віці дитя вже може відчувати страх, розчарування, цікавість і радість. Стабільний емоційний зв’язок з люблячими батьками  - ось чинник, що забезпечує нормальний розумовий і психологічний розвиток дитяти.

До 4 місяців дитя вже навчилося асоціювати ваш образ з приємними відчуттями і турботою, так що не дивуйтеся, коли при вашій появі маля починає посміхатись.

На тісний емоційний зв’язок, який сформувався між вами і малям, вказує безліч ознак: немовля посміхається у відповідь на вашу посмішку, починає лепетати, коли ви до нього звертаєтеся або гладите по голівці, і не хоче вас нікуди відпускати.

У 4 місяці більшість немовлят «просто не замовкають», потрібно лише навчитися їх розуміти. Наприклад, мова маляти часто починається із спроб виголосити відкриті явні звуки «а» і «о». Як правило, першими з вуст немовляти злітають невизначені «п» і «б», ну і, звичайно, «м», тому вам може здатися, що маля говорить «мама».

Як взнати напевно, що дитя поступово вивчає мову, якщо він зараз не виголошує помітних слів? І в цьому випадку головне – стосунки і емоційний зв’язок. Недивно, що вчені кажуть про підвищену здібність до вивчення іноземних мов дітей, з якими багато розмовляли саме в період, коли малятам було 4-6 місяців.

Частіше розмовляйте з немовлям, розповідайте йому про світ і довколишні предмети, і слухайте, що він вам відповідає. Необов’язково включати крихітці лінгафонні курси, аудіоказки або займати його повчальними іграшками; досить разом роздивлятися картинки і говорити про те, що ви на них бачите, розповідати маляті про свої плани і події минулого дня, показувати цікаві предмети, коли виходите на прогулянку.

Розвивайте у дитини прагнення до наслідування, особливо мовного. Уважно слухайте гуління малюка: виділіть улюблений звук синочка або дочечки і спробуйте повторити його під час «монологу». Приєднуйтеся до «розмови» дитини, і через деякий час вона почне повторювати звук вже за вами.

В 4 місяці дитина починає освоювати поворот. Щоб допомогти дитяті навчитися (або тренуватися) перевертатися на бік, помістіть збоку в дитячому ліжечку велику яскраву іграшку. Відсуньте цю іграшку подалі, щоб малюкові доводилося тягнутися за нею. Після декількох спроб немовляти дотягнутися до іграшки, підсуньте її до нього.

На четвертому місяці дитя вчиться довільно захоплювати іграшки; рухи при цьому стають чіткішими і точнішими. У малюка виникають «обмацування», він помічає виникнення і зникнення предметів, їх якість (наприклад, вагу), здатний співвідносити різні властивості предметів (оптичні, звукові і так далі).

Дії рук носять ще випадковий характер, без цілеспрямованого вольового зусилля. У немовлят починає з’являтися повторне притягування випадково схопленого предмету з подальшим обмацуванням і розгляданням: тепер крихітка обстежує предмет губами і язичком, може кинути його в певне місце, наприклад на підлогу, аби викликати звук.

З 4 місяців дитя вже може лежати на животі, підводячи корпус і спираючись на долоні випрямлених рук.

Пропонуйте маляті для захоплення предмети різної форми ( м’які іграшки, великі кубики з конструктора, колечка різного діаметру і так далі ). Такі вправи розвивають і дрібну моторику, і дотик.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Кесарський розтин Раніше вважалось, що кесарський розтин не дає можливості молодим мамам кормити своїх малюків грудьми. Насправді, все зовсім не так. Кормити малюка можна вже через добу після […]
  • Весільні прикмети Існують наступні весільні прикмети: 1. Обручки міряти нікому не давати ні до, ні після весілля. 2. Аби в майбутньої сім'ї водились гроші, наречений в день весілля повинен […]
  • Ендокринна система і вагітність Під час вагітності ендокринна система працює по-новому. Коли чекаєш дитину, в організмі відбуваються зміни обміну вуглеводів. В крові підвищується рівень цукру. Виною - […]
  • Колекція весільного взуття від Rosa Clara 2011 року Представляємо вам колекцію весільних туфельок весільного сезону 2011 року від всесвітньо відомого весільного дизайнера Роса Клара (Rosa Clara). Більшість жінок відчувають […]
  • Складаємо весільне меню На весільному столі має бути краса! Всі весільні страви необхідно ефектно і святково оформляти. Тоді вони і з'їдаються швидше. Взагалі, на банкеті повинно бути те, що не […]
  • План підготовки до весілля для молодят Підготовка до весілля вимагає ретельного підходу, оскільки вона поєднує в собі безліч дрібних деталей, які ви ніколи не зможете просто так тримати в голові. Деякі молодята […]
  • Розвиток дитини: 7 місяців Загальний розвиток дитини в 7 місяців: На сьомому місяці продовжується процес стабілізації і соціалізації малюка. Більшість дітей вже добре сидять. Завдяки моторному […]
З категорії: Моє маля

загрузка...
загрузка...






загрузка...