Розвиток дитини: нам три місяці

24 жовтня 2011 р.

Для третього місяця характерний швидкий фізичний і нервово-психічний розвиток дитини. Майже щодня вас очікують приємні сюрпризи. По-перше, змінюється поведінка маляти, воно стає більш усвідомленим. Його реакції на зорові, слухові і дотикові відчуття перестають бути інстинктивними.

У періоди неспання немовля більшу частину часу активне і виявляє цікавість до зовнішнього світу. Воно уважно прислухається до звуків і обстежує кімнату в пошуку нових зорових образів. Побачивши якийсь новий об’єкт дитя радіє і затримує на ньому погляд. З особливим задоволенням маля розглядає власні ручки і вчиться при цьому тримати їх в полі зору.

Ви помічаєте і іншу важливу зміну в поведінці свого карапуза – він став частіше посміхатися. Тепер він радіє не лише побачивши знайоме обличчя – цікаві предмети і звуки також викликають у нього посмішку.

До третього місяця життя дитя вже навчилося посміхатися і робить це кожного разу, коли хто-небудь нахиляється над ним. Він радіє будь-якому предмету, що нагадує людську особу, – вітає посмішкою ляльку, маску або паперову тарілку з намальованими очима.

У цьому віці дитя активно прагне до спілкування. Воно експериментує із звуками, виголошуючи їх окремо, або в поєднанні один з одним. Захоплене цим заняттям, маля спокійно лежатиме в ліжечку і із задоволенням вслухуватиметься в звуки, які саме виголошує. Воно радіє, коли до гри приєднуються батьки.

Дорослі наслідують звукам, які виголошує маля, а той у відповідь починає «агукати», і між ними зав’язується своєрідна «бесіда». Батькам зазвичай подобається повторювати міміку свого чада. Коли малятко відкриває рот, мама услід за ним робить те ж саме. Якщо він примружує очі, мама теж примружується.

Таке спілкування допомагає дитяті краще взнати себе. Тепер йому потрібно від дорослих не лише їжа і комфорт. Дитя потребує спілкування. Йому необхідно, щоб з ним грали і реагували на його дії. Батьки, які знаходять досить часу для розмов, ігор і занять з малям, тим самим сприяють розвитку у нього соціальних навиків.

Рухові навики в 3 місяці

На третьому місяці дитя починає «відкривати» свої ручки. Воно вже здатне стискувати і розтискати пальчики, зосереджуючи вся увагу на рухах ручки. Здається, маля розуміє, що рука, на яку він дивиться, належить йому і нею можна управляти.

Маля може торкати, хапати і утримувати пластмасові кілечка, якщо ви будите вкладати їх йому в ручки. По тому, як енергійно крихітка починає трясти іграшкою і намагається піднести її до рота, видно, що вона його зацікавила. Проте, поки маля сприймає її як продовження власної руки, а не як окремий предмет, тому, коли брязкальце випадає з ручки, дитя не виявляє жодних ознак занепокоєння.

У спробах все торкати, рухати руками полягають дуже важливі для розвитку моменти: пізнавальний інтерес, тренування тактильних відчуттів, зміцнення дрібних м’язів пальців. Тому, закріпіть над ліжечком підвіску з рухливими іграшками. Немовля буде прагнути спеціально зачепити іграшки.

Очевидні зміни, пов’язані із смоктанням. Тепер, коли ви прикладаєте дитя до грудей, воно спочатку крутить головою, шукає сосок, потім пристосовується, хапає його губами і лише після цього починає смоктати. Смоктальний рефлекс виявляється у маляти і між годуваннями: все, що потрапляє до нього в рот – власна рука, куточок пелюшки, палець мами – він смоктатиме. Але тепер він прекрасно відчуває різницю між просто смоктальними рухами і тими, що вгамовують голод.

Сите маля охоче смоктатиме пустушку, але, переживаючи почуття голоду, воно негайно її виплюне і кричатиме. Ще однією ознакою розвитку, характерною для даного віку, є, здатність усвідомлено смоктати великий палець руки. До цього дитя смоктало палець, якщо той випадково потрапляв до нього в рот. Тепер крихітка робить це цілеспрямовано.

Разом з явним прогресом в здатності рухати руками і смоктати, немовля починає значно краще контролювати рухи голови. До кінця третього місяця дитя вже добре тримає голову, сидячи на руках в дорослого, і може трохи повертати її управо і вліво.

Дитя навчилося перевертатися з боку на бік. Деякі діти, лежачи на животі, намагаються повзати, згинаючи і виставляючи вперед спочатку одне коліно, потім інше. Під час гри маля може піднімати руки над головою.

 

Маля здатне стежити поглядом за предметом, що знаходиться в декількох кроках від нього. У більшості дітей цього віку, коли вони перебувають в звичному для них оточенні, формується стійкий зв’язок між тим, що вони бачать і чують. Наприклад, приємний звук може асоціюватися з дзвіночком, і, почувши побрязкування, крихітка обернеться у пошуках джерела звуку.

Протягом третього місяця життя вдосконалюються як зорові, так і слухові здібності дитяти. Маля стає сприйнятливішим до різних звуків, навіть до тихих Так само як в найранішому віці, він зазвичай завмирає, коли чує який-небудь незнайомий звук. Немовля перестає ворушити руками і ногами. Але потім, виявивши джерело звуку, знову починає рухатися.

З «відкриттям» кулачків у крихітки з’являється більше можливостей відчувати долоньками речі, що оточують його. Маля починає помічати різницю між твердими і м’якими предметами і радіє, відчуваючи в своїй долоні що-небудь м’яке. У міру того, як дитя продовжує знайомитися зрізними відчуттями, воно поступово нагромаджує нову інформацію про навколишній світ.

Заняття з дитям в три місяці

Знайомте немовля з картинками. Показуючи їх, чітко називайте змальовані предмети, картинки із зображеннями тварин супроводжуйте звуками, які ці тварини видають. На стіні біля дитячого ліжечка можна також повісити картинки або малюнки і міняти їх час від часу.

Для розвитку тактильних відчуттів, вкладайте в ручки маляти різні види тканини. Краще всього підійдуть для цієї мети латочки мішковини, шовку, оксамиту і вельвету. Шматочки різних тканин можна скріпити дерев’яною прищіпкою для білизни. Така іграшка сприятиме розвитку хапальних навиків.

Для розвитку зору зробіть крихітці кольорові манжети або купіть яскраві дитячі шкарпеточки. Поперемінно вдягайте манжет або шкарпетку на праву і ліву ручку немовляти, або на обидві відразу. Рухаючи руками перед очима, маля поступово навчиться управляти ними, так аби вони залишалися в полі його зору.

Спробуйте наслідувати звуки, які виголошує ваше дитя. Послухайте, як він це робить, і повторіть. Під час «розмови» прагніть дивитися малюку в очі. Співайте, займайтеся з малям. Вивчите декілька простих віршів і, використовуючи знайому мелодію, наспівуйте під час годування, купання і вправ.

Фізичний розвиток дітей трьох місяців

Коли немовля не спить, переконайтеся в тому, що воно одягнено легко і зручно: чим менше одягу, тим краще. Не забувайте, що маля поводиться активніше, коли відчуває прохолоду. Для фізичного розвитку дитини дуже важливі вправи, які зміцнюють ніжки.

Покладіть крихітку на спинку і візьміть в руки його ступні. Обережно починайте рухати ніжками маляти, наслідуючи рухи велосипедиста. Через деякий час ви відчуєте, що дитя саме підштовхує ваші руки! А, щоб малюку було веселіше, при цьому співайте. В кінці вправи, тримаючи дитяти за ніжки, підведіть нижню частину його тулуба.

Прикріпіть над дитячим ліжечком декілька іграшок, так, аби маля могло торкатися до них ніжками. Повісьте іграшки на різній висоті. Прагніть вибирати предмети різної форми і з різного матеріалу. Візьміть, наприклад, великий пухнастий помпон і дзвінкий дзвіночок. Завдяки ним дитя взнає, що предмети бувають м’які і тверді, а звуки гучні і тихі.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Кесарський розтин Раніше вважалось, що кесарський розтин не дає можливості молодим мамам кормити своїх малюків грудьми. Насправді, все зовсім не так. Кормити малюка можна вже через добу після […]
  • Складаємо весільне меню На весільному столі має бути краса! Всі весільні страви необхідно ефектно і святково оформляти. Тоді вони і з'їдаються швидше. Взагалі, на банкеті повинно бути те, що не […]
  • План краси на листопад Останній місяць осені не балує нас гарною погодою, що в першу чергу відображається на шкірі обличчя. На ній з'являються почервоніння, набряклості, темні кола під очима, шкіра […]
  • Маски від випадіння волосся Для запобігання випаданню волосся ще здавна рекомендувалося застосовувати маску на реп'яховому маслі. Аби приготувати його, треба узяти 40 грам свіжого подрібненого кореня […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Ендокринна система і вагітність Під час вагітності ендокринна система працює по-новому. Коли чекаєш дитину, в організмі відбуваються зміни обміну вуглеводів. В крові підвищується рівень цукру. Виною - […]
  • План підготовки до весілля для молодят Підготовка до весілля вимагає ретельного підходу, оскільки вона поєднує в собі безліч дрібних деталей, які ви ніколи не зможете просто так тримати в голові. Деякі молодята […]
З категорії: Моє маля

загрузка...
загрузка...






загрузка...