Все про Лапландію або в гості до Діда Мороза

15 грудня 2011 р.

Лапландія – саме екзотичне місце у Фінляндії. Це, як країна в країні, тут багато речей сприймаються інакше, ніж в решті Фінляндії. Велика частина Лапландії розташована за Полярним кругом.  Столиця Лапландії – Рованіємі.

Корінні жителі Лапландії – саами. З їх історією можна познайомитися в Музеї провінції (в м. Рованіємі – адміністративному центрі Лапландії).

Саами  вже давно ведуть осіле життя, живуть в будинках зі всіма зручностями, але для туристів в курортних зонах обов’язково є “кота” (чум), де печуть традиційні коржики і напоготові упряжка оленів з провідником в національному одязі.

Якщо ви збираєтесь в Лапландію, що саме вам потрібно там відвідати?

Оленячий Парк
У 13 км. від Салли, містечка на сході Лапландії, розташований знаменитий Оленячий Парк, що займає 200 га. На території парку є спеціальні мисливські стежки, прогулочні стежини і навіть два озера і лапландське село, що складається з чумів. У приміщенні центральної будівлі Оленячого Парку розташована чучельна виставка.  А ще чудовий парк пропонує туристам колосальний спектр самих різних послуг, починаючи з кави на вогнищі, рибалки і закінчуючи поїздкою на мотосанях.

Фінський «камінь щастя»
Ще одна з диковин Лапландії, щоприваблює безліч туристів, – аметистова копальня недалеко від Луосто. «Камінь щастя», він же амулет проти пияцтва, добувають тут всього декілька років, і фіни незвичайно пишаються тим, що їх копальня єдина діюча в Європі.

Місцеві запевняють, що, якщо шматок аметиста покласти на розжарене вугілля в сауні, то він негайно поправить ваше здоров’я, і з сауни ви вийдете повністю оновленими – головне лише не переборщити з розміром каменя.

Північне сяйво
Північне сяйво спостерігається на півночі Лапландії 200 раз на рік, переважно навесні і восени. Але, якщо вам не пощастило, і хмари перешкодили спостерігати північне сяйво, не біда. Арктична академія покаже вам це природне явище за любої погоди і у будь-який час доби. У Будинку північного сяйва в Похиян Крууну (комуна Соданкюле) екскурсії проводяться цілий рік. За 45 хвилин фахівець розповість вам про сяйво абсолютно все і, навіть, покаже слайди.

Оленина з брусничним варенням
Бути в Лапландії і не спробувати страви місцевої кухні – просто несерйозно. Печеня з оленини з картопляним пюре і брусничним варенням, огірки з медом і домашній сир, що готується з молока корови, яка тільки отелилась, місцеві оладочки і, звичайно, запечений лосось і сиг – вся ця домашня їжа не може не сподобатися. Загальнонародним національним напоєм (як обов’язковий додаток до сауни) є місцеве пиво. З місцевих напоїв туристові краще всього спробувати настойки на морошці, журавлині і інших ягодах. Також, туристам в Лапландії можна порадити чудові місцеві киселі і кваси, приготовані на ягодах.

Завдяки течії Гольфстрім, клімат в Лапландії м’який, субарктичний. Йому властиві дуже снігова, але м’яка зима і тепле літо. Середня температура найхолоднішого місяця (січня) – мінус 14 градусів. Сніг лежить з середини жовтня до травня. Тут немає промислових центрів, тому в річках багато риби, вода в них практично питна, в лісах повно всякої живності. Це дивне місце як для зимового, так і для літнього відпочинку.

Зимовий сезон починається вже в середині жовтня. Гірськолижні схили, траси для лижників і мотосаней весь час підтримуються у чудовому стані.

При всіх готелях і курортах обов’язково влаштовуються лижні походи і гірськолижні спуски, поїздки на мотосанях, собаках, оленях, рибалка (у тому числі підводна), відвідини національних парків і інші екскурсії, включаючи і екстремальні тури. На всіх основних курортах Лапландії в кожному готелі є аквапарки з басейнами, соляріями, гідромасажем, джакузі, водопадами, оздоровчими процедурами, дитячим ігровим центром і атракціонами (не кажучи вже про більярд, боулінг і гральні автомати).

У Лапландії побудовано сім основних курортів. Один з найпопулярніших – Льові. Цей курорт користується особливою популярністю в сімей з дітьми і молодих пар.

А ось “просунуті” гірськолижники-одинаки знайдуть своє щастя на курорті Юлляс, розташованому західніше Льові, недалеко від шведського кордону. Тут найбільший перепад висот у Фінляндії – 463 м, та й трасискладніші. Готелі курорту і котеджі розкидані на великій площі в 2-3 кілометрах від схилів.

Сааріселькя – старий курорт в Лапландії. Саме тут, недалеко від священного озера Інарі, мешкають корінні жителі країни – саами. Нескладні траси Сааріселькя призначені для новачків. Центром курорту вважається готель для родинного відпочинку Spa Saariselka, головна пам’ятка якого – водно-оздоровчий комплекс з міні-аквапарком. Але є і окремі апартаменти з власною сауною, кухнею, декількома спальнями.

Багато гірськолижники-аматорів віддають перевагу для зимового відпочинку курорту Пюхя з його прекрасно обладнаними схилами і трасами. Але для сімей з маленькими дітьми Пюха не зовсім зручно розташований – 120 км. від Рованіємі.

Найпівденніший Лапландський курорт Рука називають воротами до Арктики. Розташований на одній з красивих сопок Лапландії, він просто створений для прихильників активного, але відокремленого проведення часу. По кількості гірськолижних трас і різноманітності розваг Рука не поступається іншим зонам відпочинку.

© 2011 – 2012, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

2 коментарі до “Все про Лапландію або в гості до Діда Мороза”

  1. Надійка Каже:

    Схоже що в Лапландії можна дійсно шикарно відпочити. Напевне варто починати будувати плани))

  2. Юлічка Каже:

    там дійсно класно, мої знайомі вже другий новий рік там зустріли

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Як знизити високий артеріальний тиск без ліків? Оптимальний артеріальний тиск 120/80 мм рт. ст. Проте, якщо він вищий, ніж 140/90 мм рт. ст., це може свідчити про гіпертонічну хворобу. Це сигнал, що ви повинні змінити свій […]
  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
  • Рулонні штори Рулонні штори - один із стильних та, в той же час, практичних способів оформити своє вікно. Вони можуть м'яко розсіювати яскраве сонячне світло, утворюючи приємну […]
  • Ялта – перлина Криму! Ялта - найвідоміше місто Криму і, звичайно, одне з найживописніших і найцікавіших міст світу. Її незвичайне перетворення з рибацького села в модний елітний курорт сталося в […]
  • Мода 2012: одяг для вагітних Сьогодні багато спеціалізованих магазинів пропонують модні і цікаві моделі, здатні як можна краще підкреслити природну красу майбутньої мами. У 2012 році одним з […]
  • Природні еліксири краси Екстракт зеленого чаю - містить кофеїн, ефірні масла в вітаміни, які покращують мікроциркуляцію крові, зменшують набряки, надають шкірі пружність, надають антибактеріальну […]
  • План підготовки до весілля для молодят Підготовка до весілля вимагає ретельного підходу, оскільки вона поєднує в собі безліч дрібних деталей, які ви ніколи не зможете просто так тримати в голові. Деякі молодята […]
З категорії: Подорожі

загрузка...
загрузка...






загрузка...