Календар вагітності: п’ятий тиждень

7 січня 2013 р.

календар вагітності 5 тиждень вагітностіЩо відбувається з малям?

Ваше маля зараз – крихітна бластоциста, яка тільки що прикріпилась до слизової оболонки матки. Отримуючи їжу через вашу кров, бластоциста зростає і розвивається. Клітини в її центрі формують ембріон. Яєчник, що дав яйцеклітину, продовжує виробляти прогестерон, завдяки якому внутріматочні клітини підтримують вагітність.

Ембріон зараз схожий на пуголовка. У довжину він вже досягає 2 мм і міг би бути помітний неозброєним оком. Серце майбутньої дитини починає битися. Активізується розвиток більшої частини внутрішніх органів. Починають формуватися риси обличчя: тепер помітні ніздрі, розвиваються первинні частини очей, чутливі до світлового випромінювання.
5 тиждень вагітності: розвиток ембріона

На п’ятому тижні вагітності (це третій тиждень розвитку ембріона) продовжується утворення позазародкових органів, відповідальних за життєзабезпечення ембріона, а надалі, і плоду. Тепер зародок харчуватиметься  отримуючи поживні речовини з організму матері, безпосередньо з її крові.

На 3-му тижні розвитку на поверхні власне зародка, що є двошаровим диском, з’являється смужка, що розділяє його на дві рівні частини, – це вісь симетрії тіла майбутньої людини. Виділяється головний і хвостовий кінець ембріона, визначаються його черевна і спинна поверхні.

Поступово з двошарового, зародок перетворюється на тришаровий організм. Починається відособлення тіла і утворення хорди – осьового хрящового скелета зародка, що зберігається впродовж всього життя людини у вигляді міжхребетних дисків.
На 3-му тижні розвитку зародка, по обидві сторони від його середньої лінії виникають нервова пластинка, що дає початок формуванню нервової системи, і соміти, які стануть основою для розвитку шкіри, м’язів, кісток, сполучної тканини, кровоносних судин і серця. У цей період починається диференціювання клітин зародка на окремі тканини, і з’являються зачатки внутрішніх органів.

Першою формується нервова система.  Практично одночасно закладаються серце і статеві залози майбутнього дитяти, а трохи пізніше – зачатки печінки, легенів, трахеї, кишечника, підшлункової залози і початкової нирки.

календар вагітності 5 тиждень вагітностіВже на 3-му тижні розвитку у зародка чоловічої статі формуються статеві залози. Пізніше в них почнеться синтез тестостерону – основного чоловічого статевого гормону, який і забезпечить подальший розвиток плоду за чоловічим типом. В разі відсутності дії тестостерону, плід продовжить розвиватися, як жіночий організм.

До кінця п’ятого тижня вагітності ембріон досягає 0,88 см в довжину.

Період органогенезу є найбільш важливим у всьому розвитку людини і може бути легко порушений шкідливими зовнішніми діями. У цей період для майбутньої матері особливо важливо вберегтися від інфекцій і відмовитися від прийому лікарських препаратів.

Що відбувається з вами?

П’ятий тиждень характеризується появою ймовірних і достовірних ознак вагітності, тобто, починаючи з цього терміну, вагітність може бути підтверджена лабораторними аналізами і клінічними дослідженнями.
Позитивний тест на вагітність – не привід сидіти, склавши руки. У найближчий же час, для підтвердження маткової вагітності слід відвідати жіночу консультацію.

Відсутність чергової менструації викликає змішані відчуття, від хвилювання до глибоких переживань і іпохондрії. Вагітна стає усе більш дратівливою, емоційно нестійкою, плаксивою. Її все частіше непокоять безпричинна слабкість і млявість. Інколи з’являються головні болі і безсоння.

Як ознаки вагітності сприймаються відсутність або посилення апетиту, поява особливих смакових пристрастей, непереносимість деяких продуктів, слиновиділення. Все частіше вранці непокоїть нудота і з’являється блювота. Неприємні відчуття викликає не лише вигляд, але і запах певних продуктів і навіть просто думки про них.

Набухання молочних залоз стає усе більш вираженим. Груди стають важкими, болючими при доторку, збільшуються в розмірах.

© 2013, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Календар вагітності: третій тиждень Що відбувається з вашою дитиною? Це третій тиждень вагітності і найперший тиждень життя вашого малюка. Поки що, плід ще не більше вушка голки  - його довжина складає […]
  • Календар вагітності: шостий тиждень Що відбувається з дитиною? На шостому тижні спостерігається дуже швидке зростання ембріона. Через зігнуту спину і хвостик він схожий на пуголовка. Його крихітне сердечко […]
  • Календар вагітності: перший тиждень Перший тиждень вагітності. Що з вами відбувається? У вас почалися звичайні місячні. У цей період гормональний фон дуже активно перебудовується, і незабаром одна або дві […]
  • Календар вагітності: другий тиждень Що з вами відбувається?  Ззовні ваше тіло ніяк не змінилося.  Але в середині організму кипить робота. Продовжується вироблення різних речовин, сприяючих розвитку і […]
  • Календар вагітності: четвертий тиждень Що відбувається з вами? Якщо у вас з'явилися безпідставна дратівливість, підвищена стомлюваність, набряки молочних залоз або незвична чутливість сосків - значить, ви - […]
  • Чи можна народжувати самостійно після кесарського? «Один раз кесарський розтин - завжди кесарський розтин» - таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до […]
  • Дихаємо і худнемо! Позитивний ефект дихальних вправ базується на прискоренні метаболізму і, відповідно, посиленні згорання жирів. На думку ряду лікарів, дихальна гімнастика допомагає спалити […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...