Чи можна народжувати самостійно після кесарського?

15 березня 2012 р.

«Один раз кесарський розтин – завжди кесарський розтин» – таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до повторного кесарського розтину.

Зараз техніка проведення операції змінилася, шовний матеріал став досконалішим, але проблема вибору способу пологів залишилася.

Так чого ж бояться лікарі? Чому не завжди дають шанс народжувати самостійно?

Звичайно ж, лікарі побоюються розриву матки по рубцю. Ризик цього ускладнення після кесарського, за даними вітчизняної і зарубіжної літератури, складає приблизно 1-5% від загального числа випадків. Річ у тому, що після кесарського розтину на матці залишається рубець, який набагато менш еластичний, ніж сама м’язова тканина матки. Погіршує еластичність рубця сполучна тканина, яка утворюється в ньому в процесі загоєння, тобто в післяопераційному періоді.

Оптимальна перерва між операцією кесарського перетину і природними пологами – від 2 до 5 років: саме в цей час шов найбільш еластичний.

Вважається, що жінці з рубцем на матці, не варто народжувати більше трьох разів через небезпеку вираженого спаєчного процесу.

Для того, щоб лікарі могли вирішити, чи можна жінці народжувати природним шляхом, вони повинні знати відповіді на декілька питань.

Чому була проведена операція з кесарського розтину при попередніх пологах?
Якщо причина залишилася, то вагітну чекає повторне кесарське. Причинами можуть бути:
анатомічно вузький таз II-IV-ї міри звуження;
виражені рубцеві звуження шийки матки і піхви;
важкі захворювання серцево-судинної, нервової системи, цукровий діабет, міопія високої міри і ін.

Якщо ж минулого разу операція була проведена через  ускладнення під час пологів (слабкість або дискоординація пологової діяльності, клінічно вузький таз і т. п.), або через ускладнення самої вагітності (неправильне положення плоду: поперечне або тазове і ін.), яких на цей раз не спостерігається, то можна спробувати народити самостійно.

Як виконувався кесарський розтин і як зашивався розріз на матці?

Важливо, де робився розріз на матці: якщо його зробили в нижньоматочному сегменті (горизонтальний розріз) то природні пологи можливі;
якщо корпорально (розріз робився вертикально) – потрібно готуватися до повторного кесарського.

Враховується, який використовувався шовний матеріал, окремі були шви або безперервні.

Як протікав післяопераційний період?

З’ясовується, як проходило загоєння шва, яка антибактеріальна терапія застосовувалася, чи була температура після пологів, як скорочувалася матка. Якщо процес загоєння проходив важко, виникали запальні ускладнення, то це могло привести до формування неспроможного шва.

Після отримання даної інформації лікар прийме рішення про те, чи може дана пацієнтка народжувати самостійно.

Симптоми загрози розриву матки:
Стрімка пологова діяльність.
Сильні, болючі перейми.
Біль не стихає навіть між переймами.

Але інколи буває, що у жінки не спостерігається жодних загрозливих симптомів.
Виділяють п’ять груп жінок, для яких природні пологи неможливі.
Пацієнтки з рубцем на матці після корпорального кесарева перетини.
Неспроможний рубець на матці.
Передлежання плаценти в рубець (ризик відшарування плаценти і сильної кровотечі – загроза життю матері і дитяти).
Два і більш кесарських в анамнезі (як правило, друге кесареве робиться над першим рубцем).
Категорична відмова жінки від самостійних пологів.

Жінка з рубцем на матці госпіталізується в пологовий будинок заздалегідь – приблизно на терміні 38 тижнів. Там лікарі обстежують її (роблять УЗД, допплерометрію) і виносять остаточне рішення про спосіб народження. Бажано, аби пологи у пацієнток з рубцем на матці почалися самостійно, тобто без лікарського втручання.

Як показує практика, відсоток ускладнень у вигляді порушень пологової діяльності і гіпоксії плоду бувають частішими у тих пацієнток, яким стимулювали пологи (пробивали міхур і чекали перейм).

Раніше вважалося, що при проведенні таких пологів не можна застосовувати знеболення, аби не пропустити больових відчуттів при розриві матки. Зараз ця точка зору переглянута, з успіхом застосовуються всі види анестезії, у тому числі і перидуральна. Під час пологів не можна застосовувати стимуляцію (окситоцин, ензапрост), оскільки це підвищує ймовірність розриву матки по рубцю.

У другому періоді пологів не рекомендується рано починати тужитися, не можна використовувати різні методи «тиску на живіт». Після народження плаценти потрібне ручне обстеження порожнини матки для перевірки спроможності післяопераційного рубця. Ця операція проводиться під внутрівенним наркозом і займає близько п’яти хвилин.

© 2012, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • 5 важливих правил схуднення Проблема схуднення турбує безліч жінок. Отож, спробуємо сформувати найважливіші правила, які зроблять будь-яку дієту ефективнішою. Існує декілька простих прийомів, які […]
  • Пологи при тазовому передлежанні плоду Нормальним вважається наступне розташування плоду в матці: голівка знаходиться внизу, розташована над лоном і при пологах перша проходить по родових шляхах. Але так буває не […]
  • Cумісні пологи: варто чи ні? Якщо чоловік хоче надати реальну допомогу своїй дружині, то він повинен бути присутній на пологах. Зрозуміло, що медичний персонал, яким би уважним він не був, не зможе […]
  • Засоби боротьби з целюлітом Якщо у вас немає ні зайвих коштів, ні зайвого часу, це не означає, що целюліт оселився на ваших стегнах назавжди. Можна боротися з ним і в домашніх умовах. Саме головне […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • 8 березня – свято весни, свято жінок Весна... Напевно, не знайдеться людини, а, особливо, жінки, яка б не любила весну. За що ми любимо весну? За яскраве сонечко, за звук талої води, що капає з дахів, за […]
З категорії: Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...