Ступінь зрілості плаценти

10 червня 2011 р.

Плацента – це тимчасовий орган, який утворюється в період вагітності і забезпечує зв’язок організму дитини з організмом матері.

Зріла плацента має форму коржика, обмеженого двома пластинами, – хоріальною і базальною, між якими знаходяться ворсинки зовнішньої оболонки плоду, врослі в слизову оболонку матки, і міжворсинчастий простір. До плодової поверхні плаценти прикріпляється пуповина з судинами, які розходяться від неї. Формується плацента до кінця третього місяця вагітності, потім її будова міняється, підлаштовуючись під потреби зростаючого плоду. З п’ятого місяця вагітності відбувається збільшення маси плаценти, і за місяць до пологів вона досягає повної зрілості.

Основні функції плаценти – це доставка до плоду поживних речовин і кисню, виведення з його організму продуктів обміну речовин і вуглекислого газу, секреція гормонів, сприяючих зростанню і розвитку плоду, забезпечення імунологічного захисту дитини не лише в період вагітності, але і в перші місяці після народження (плацента пропускає в організм дитини материнські антитіла до різних інфекцій і попереджає виникнення імунного конфлікту між організмами матері і дитини).

Для визначення тих або інших показників стану плаценти важливі огляд акушера-гінеколога (визначаються деякі види положення плаценти, наприклад, її передлежання) і ультразвукові дослідження (визначається розташування, міра зрілості плаценти і стан матково-плацентарного кровотоку). Саме за цими показниками і судять про стан плаценти і про те, чи страждає при цьому і наскільки плід.

Ехоструктура плаценти змінюється із збільшенням терміну вагітності. Ці процеси пов’язані із старінням плаценти. Ультразвукова оцінка плаценти зазвичай складається з визначення міри її зрілості і відповідності цього показника терміну вагітності. Крім того, визначається товщина плаценти і наявність в ній скупчень солей кальцію (петрифікатів).

У основу класифікації зрілості плаценти покладені характерні зміни в ній, які відбуваються, починаючи з 26-го тижня вагітності. Процес зміни структури плаценти відбувається нерівномірно, зазвичай він починається по периферії плаценти і поширюється до її центру. Виділяють чотири стадії змін структури плаценти. При неускладненому перебігу вагітності в більшості випадків плацента послідовно проходить стадії дозрівання від 0 до III. Найчастіше нульова стадія виявляється в терміні до 30 тижнів, I стадія – в 27-36 тижнів, II стадія – в 34-39 тижнів, III стадія – після 36 тижнів вагітності.

В кінці вагітності настає фізіологічне старіння плаценти, що супроводиться зменшенням площі її змінної поверхні, появою ділянок відкладення солей кальцію. Після 32 тижнів вагітності майже в половини вагітних в плаценті з’являються петрифікати – це природний процес.

В деяких випадках процес дозрівання плаценти може прискорюватися і III стадія зрілості з’являється вже на початку III триместру (після 24 тижнів). Було встановлено, що передчасне старіння плаценти частіше зустрічається у жінок з пізнім викиднем, передчасними пологами і плацентарною недостатністю. Але у ряді випадків передчасне старіння плаценти не супроводжується якими-небудь відхиленнями з боку плоду і є індивідуальною особливістю жінки.

Крім того, плід і плацента мають великі компенсаторні можливості, тому говорити про порушення кровопостачання плоду можна лише у тому випадку, коли є додаткові дані, що свідчать про страждання плоду. У останніх випадках старіння плаценти розглядається як чинник ризику із зниження функції плаценти.

До додаткових досліджень, які проводять при передчасному старінні плаценти, відноситься, перш за все, ультразвукове дослідження стану матково-плацентарного кровотоку. Якщо кровотік не порушений, то передчасне старіння плаценти лікуванню не підлягає.

Передчасне старіння плаценти може бути розцінене як індивідуальна особливість жінки, але може бути і наслідком якоїсь патологічної дії на плаценту.

Причиною патологічного передчасного старіння плаценти можуть бути внутріутробні інфекції, токсикоз вагітних, ендокринні захворювання, багатопліддя, попередні аборти, куріння і деякі інші причини.

В результаті може розвинутися фетоплацентарна недостатність, при якій відбувається порушення кровопостачання плоду. Невелике порушення може бути компенсоване, але при значних порушеннях кровообігу плід починає недоотримувати поживні речовини (відстає у вазі) і найголовніше – кисень (страждають всі органи, особливо, головний мозок). В результаті дитя може загинути або народитися з порушеннями з боку головного мозку.

Якщо у жінки виявлено передчасне старіння плаценти з порушенням матково-плацентарного кровотоку, то вона повинна постійно знаходитися під спостереженням лікаря відділення патології вагітних і отримувати лікування, поліпшуюче кровообіг матері і плоду.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Необхідні аналізи та призначення При вставання на облік в Жіночу консультацію, лікар-гінеколог дає перелік аналізів та обстежень, які необхідно зробити. Потрібно розібратись, які аналізи є обов'язковими, і […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
  • Кавовий скраб для тіла Кава - один з найпоширеніших засобів косметології для догляду за тілом через високий вмісту кофеїну, який активізує біохімічні процеси в клітинах, стимулює розщеплювання і […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Права вагітної жінки Якщо ваша вагітність протікає нормально, то і далі можна займатись своєю роботою. Тим більше, що згідно з українським законодавством, вагітні жінки мають певні […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...