Пуансетія – Різдвяна зірка!

13 грудня 2011 р.

Пуансетія або Різдвяна зірка - всі ці назви відносяться до однієї квітки, що стала незвичайно популярним останніми роками. Особливо, пуансетія популярна напередодні Новорічних свят і Різдва. І це не даремно. Адже, пуансетія одна з небагатьох кімнатних квітів, цвітіння якої припадає на грудень – березень.

Пуансетія відноситься до сімейства молочайних. Батьківщина цієї рослини Центральна Америка, Мексика. У природних умовах пуансетія – вічнозелений чагарник заввишки до півтора метра.

У магазинах найчастіше зустрічається пуансетія червона. Це сорти Barbara, Angelica і ін. Кремового кольору пуансетії сортів Regina, Pink Ribbon; рожеві – Dorothe, Festival Rose; білі – Eckes White, White Star.

Як доглятати за пуансетією?

Пуансетія не переносить холоду, тому не купуйте цю квітку на вулиці в морозну пору року. Під час покупки зверніть увагу не стільки на приквітки, скільки на самі квіти – вони мають бути в бутонах, а не повністю розкритими.

Температура під час цвітіння не повинна бути нижче + 16 градусів, але і дуже тепле сухе повітря погано впливає на цю квітку. Пуансетія не переносить протягів і різких стрибків температури. Квітка в цьому випадку може скинути листя.

Освітлення для квітучої рослини потрібне найяскравіше, яке лише можна дати в умовах квартири. Відповіддю на недостатнє освітлення теж може стати опадання листя.

Поливати пуансетію в цей період треба рясно, але лише тоді, коли земля в горщику підсохне. Не можна допускати застою води в піддоні. Дуже бажано обприскувати листя теплою відстояною водою.

Якщо пуансетія жовтіє, то причина, швидше за все, в порушенні режиму поливу і недостатній вологості. Перезволоження і пересихання грунту призводить до в’янення і опадання листя. У опаданні суцвіть і пожовтінні країв листя винне сухе повітря в опалювальному приміщенні. Треба частіше обприскувати листя рослини, що, до речі, є і профілактикою проти нападу павутинового кліща.

Після цвітіння (зазвичай це початок березня) полив скорочують, пуансетія скидає листя і у неї настає період спокою. В цей час рослину треба обрізувати на половину довжини пагонів і помістити в прохолодне, але з температурою не нижче +10 градусів, погано освітлюване місце, поливати дуже бідно, аби лише земля повністю не пересихала. У такому стані квітка повинна знаходитися 1,5-2 місяці.

В кінці квітня, початку травня закінчується період спокою. А, щоб ваша рослина знову гарно цвіла, є декілька секретів, які треба знати.

По-перше, дуже бажано пересадити рослину, при цьому прагніть зберегти комок землі біля коріння, аби його менше травмувати. Горщик треба брати трохи більший за попередній. На дно горщика обов’язково помістіть дренаж. Земляна суміш зазвичай складається з торфу, листової і дернової землі з домішкою піску. Землі беруть приблизно в три рази більше, ніж піску і торфу, можна додати трохи перегною.

Після пересадки горщик з пуансетією поміщають в теплу кімнату на добре освітлюване підвіконня південного або південно-східного вікна і починають добре поливати теплою водою, не забуваючи виливати зайву воду з піддону.

Такі зміни дають знати рослині, що починається період росту. З’являються молоді пагони. Квітка пуансетія активно росте. У цей час її потрібно регулярно (раз в два тижні) підгодовувати мінеральними і органічними добривами.

Молодих пагонів зазвичай буває багато, з них треба вибрати 4-5 найсильніших, решту видалити. Кожен видалений відросток пуансетії можна вкоренити і виростити нову рослину.

Влітку рослину продовжують поливати і підгодовувати, можна перемістити її на балкон в захищене від вітру, протягів і прямих сонячних променів місце. На підвіконні теж треба не забувати притіняти рослину від полуденного сонця. Прямі сонячні промені можуть дати опік листя. Так продовжується до осені. Коли температура починає знижуватись, полив і підгодівлю поступово скорочують. Найважливіша умова, без виконання якого пуансетія не зацвіте, полягає в наступному – з кінця вересня рослині треба забезпечити світловий день не більше 10 годин, для цього пуансетію з 18 годин вечора до 8 годин ранку накривають темним поліетиленовим пакетом або картонною коробкою. Цю умову треба виконувати протягом 2-х місяців.

На початку листопада пакети і коробки прибирають, помірно поливають, ставлять в теплому і світлому місці.

При дотриманні всіх вище перерахованих правил пуансетія або Різдвяна зірка зацвіте повторно.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , ,

1 коментар до “Пуансетія – Різдвяна зірка!”

  1. Софа Каже:

    В мене така квіточка теж. Якби раніше знала як доглядати, може вона й до свят дожила(((

Ваша думка:

Варто почитати:

  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
  • Природні еліксири краси Екстракт зеленого чаю - містить кофеїн, ефірні масла в вітаміни, які покращують мікроциркуляцію крові, зменшують набряки, надають шкірі пружність, надають антибактеріальну […]
  • Ялта – перлина Криму! Ялта - найвідоміше місто Криму і, звичайно, одне з найживописніших і найцікавіших міст світу. Її незвичайне перетворення з рибацького села в модний елітний курорт сталося в […]
  • Все про Лапландію або в гості до Діда Мороза Лапландія - саме екзотичне місце у Фінляндії. Це, як країна в країні, тут багато речей сприймаються інакше, ніж в решті Фінляндії. Велика частина Лапландії розташована за […]
  • Хвороби, небезпечні для майбутньої дитини Як вагітній жінці захистити себе від інфекцій, і що робити, якщо зараження вже сталося? Вірусний грип через супутню високу температуру може в деякій мірі сприяти […]
  • Як прикрасити дім на Новий рік? Новорічні свята не за горами. І, окрім різних новорічних турбот, варто подумати про те, як ви прикрасите свій дім до Нового року. Адже, щоб повністю відчути новорічний дух, […]
  • Чи можна схуднути за допомогою кріосауни? Цей екстремальний метод оздоровлення і схуднення придумали японці. І тепер багато хто просто в захваті від кріосауни. Отже, що таке кріосауна? Мінус 150-180 °С - така […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...