Приготування їжі на пару

6 березня 2013 р.

приготування їжі на паруПарові страви – це смачно і красиво. Під час готування на пару продукти обробляються вологим жаром, в протилежність сухому жару в печі або духовці. Вологий жар сприяє збереженню консистенції, природного кольору і вітамінів.

Після обробки парою продукти майже не втрачають своєї натуральної форми і кольору і їжа виходить не лише по-справжньому смачною, але і красивою, апетитною на вигляд.

Дієтологи стверджують, що їжа, приготована на пару, потрібна всім людям, які піклуються про своє здоров’я. Але інколи переходити на парові страви просто необхідно і навіть життєво важливо. Йдеться про дієти при різних захворюваннях.

В першу чергу це хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту: гастрит, холецистит, гастродуоденіт (захворювання дванадцятипалої кишки), виразкова хвороба шлунку і інші захворювання. Якщо лікарі виявляють у людини одне з цих захворювань, вони зазвичай відразу ж рекомендують легке дієтичне харчування. Тому приготування їжі або, як зараз модно казати – кукинг, мають для таких людей деякі особливості.

Для хворих органів травлення сама підходяща кухня – не лише звичні відварені продукти, але і страви, приготовані на пару. Вони так само не подразнюють шлунково-кишковий тракт, як і варена їжа, і при цьому зберігають більше корисних речовин.

Надзвичайно корисні страви парової кухні людям, які страждають на захворювання серцево-судинної системи. Наприклад, при такій хворобі, як атеросклероз, потрібно понизити рівень холестерину в крові, а для цього виключити гострі і жирні страви. Адже парова їжа – абсолютно не жирна, а вже гострота повністю залежить від наших маніпуляцій з приправами.

Якщо людині поставили діагноз, пов’язаний з будь-якими порушеннями обміну речовин, якщо у неї зайва вага або алергія – парова кухня прийде на допомогу і в цих випадках. Проте справа не лише в хворобах. Рекомендації дієтологів відносяться і до повністю здорових людей, особливо в деякі певні періоди життя, коли організм людини більше потребує дбайливого відношення.

Наприклад, для дітей дошкільного віку, і особливо до 2-3 років, вживання м’ясних страв в паровому вигляді є більш бжаним (парові котлетки). І навіть самим маленьким, після досягнення 6-місячного віку, в якості прикорму корисні різні пюре з приготованих на пару овочів.

приготування їжі на паруПарове харчування рекомендується не лише дітям, вагітним жінкам, літнім людям, але і всім, чий організм часто піддається дії різних несприятливих чинників. Особливо, якщо навчання або робота пов’язані з перевантаженнями, частими стресами, постійним недосипанням, працею в нічну зміну, що ламає природний для організму режим дня.

Якщо організм працює з перевантаженнями, то, як правило, це в першу чергу відбивається на стані нервової системи і рівні імунного захисту. У таких випадках розумно і доцільно перейти на раціональніший режим харчування і, зокрема, частіше включати в раціон парові страви.

Для парової обробки підходять практично будь-які продукти. У пароварці можна приготувати страви з м’яса, риби, морепродуктів, яєць, овочів, у тому числі з картоплі, круп. На пару виходять відмінні пельмені і вареники, запіканки, фруктові десерти і навіть торти.

І лише декілька продуктів готувати на пару не рекомендується. Перш за все, це макаронні вироби, особливо з м’яких сортів пшениці. Крупи і макарони готувати в пароварці можна лише в спеціальній чаші, в яку додатково наливається вода. В цьому випадку пара просто нагріває рідину і продукти фактично варяться як завжди, лише не в киплячій воді, а при температурі 75-85°С. Втім, макаронні вироби при такому вариві найчастіше сильно розварюються і злипаються.

Зазвичай не варять в пароварці квасолю і горох, як і більшість видів бобів. Не занурюючи у воду, ці дуже сухі продукти приготувати на пару важко. В принципі, це можливо, але на їх приготування піде надто багато часу.

Не піддають паровій обробці продукти, з яких перед вживанням виварюють (видаляють) токсичні розчинні речовини. Йдеться про деякі види грибів, які треба вимочувати або відварювати перед тим, як готувати, і про деякі субпродукти (наприклад, нирки), які також перед вживанням відварюють у великій кількості води.

 

© 2013, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Як очистити свій дім від негативної енергетики? Енергетику дому дуже легко відчути - для цього не потрібно володіти якимись паранормальними здібностями. Просто прислухайтеся до своїх відчуттів, коли ви переступаєте поріг […]
  • Все про розвиток дитини: другий місяць Немовля час від часу вже зайняте саме з собою. Лежачи в ліжечку, не спить, дригає ніжками,  грає пальчиками, пускає бульки, видає якісь звуки. У такі моменти не потрібно йому […]
  • На старт! Увага! Марш! Підготовку до Нового року розпочати! До зустрічі Нового року залишається зовсім небагато, тому вже в самі найближчі дні необхідно подумати про те, як  створити в своєму домі чарівну атмосферу новорічного свята. […]
  • Догляд за взуттям Корисні поради з догляду за взуттям допоможуть вам зберегти його красивим і продовжити термін носіння. - Велюрове і замшеве взуття потребує особливого догляду. Очистивши […]
  • Біль під час сексу Як правило, вперше біль під час сексу виникає при дефлокації, особливо коли партнер занадто напористий, коли він досить обережний,  то дівоча пліва не рветься, а […]
  • Корисні властивості імбиру Унікальні корисні властивості кореня імбиру були відомі людям з дуже давніх часів. І сьогодні це спеція, якої немає рівних по спектру вживання. Воістину імбир багатогранний - […]
  • Дієта за Місяцем Така дієта заснована на зміні фаз місяця, які, як вважається, мають вплив на наш організм. Як відомо, людина складається   на 70-80%  з води. Астрологи впевнені, що Місяць, […]
З категорії: Дієти, Здоров'я, Корисні поради

загрузка...
загрузка...






загрузка...