Як навчитися любити себе?

27 березня 2015 р.

У наш час ми всі знаємо, як важливо любити себе. Про це пишуть усі психологи, кажуть в усіх передачах. У теорії начебто все зрозуміло. Але як навчитися любити себе на практиці? Що таке любов до себе і для чого вона потрібна?

Любов до себе – це природний механізм, відповідальний за самозбереження і виживання. Людина, яка любить себе, піклується про себе, прагне задовольнити свої потреби і бажання – більше виживач, ніж той, хто, відчуваючи свою неповноцінність, забуває про себе, і переносить всю любов на партнера.

sekrety-pozytyvnoho-myslennya-syla-bazhannya

Дуже часто перша любов, перші взаємини не складаються саме внаслідок порушення природного балансу – недостатньою любові до себе і надмірної любові і самовіддачі своєму партнерові аж до самозабуття. Що ж неправильного в такій сильній любові? І чому вона призводить до розриву взаємин і втрати інтересу до того, хто занадто сильно любить?

Справа в тому, що природа не терпить нічого «занадто». У природі все прагне до збереження балансу і рівноваги. Занадто сильна любов до самозабуття такий же «гріх» з точки зору природи, як і відсутність любові. Тому людину, яка занадто сильно любить, природа намагається повернути в баланс, в стан рівноваги і робить це часом досить жорстко. Спочатку партнер починає до вас поступово холонути і, якщо ви не робите свій урок і не розумієте, чому це відбувається і як це виправити, вас можуть просто кинути.

Що ж є балансом в даній ситуації, у взаєминах двох? Цей баланс чітко і лаконічно виражений в Біблії словами: «Возлюби ближнього як самого себе». Зверніть увагу, що ближнього ви можете полюбити вже після того, як навчитеся любити себе і ця фраза має на увазі, що ви себе вже любите і ніяк по-іншому і не може бути. Між цими двома поняттями стоїть знак рівності. Це і є баланс.

У чому ж виражається любов до себе і як практично відновити цю здатність?

У класичних підручниках з психології дано цікаве визначення любові, приблизно таке: «Любов – це зацікавленість у виживанні, благополуччя і щастя коханої людини». Любов до себе, відповідно – це зацікавленість у власному виживанні, благополуччя і щастя. Це коли людина піклується про себе, про всіх своїх потребах – фізичних, емоційних, інтелектуальних і яких би то не було, прислухається до внутрішнього голосу, слухає своє серце, намагається задовольняти свої бажання і потреби найкращим чином, є кращим другом самому собі – одним словом , живе в мирі та гармонії з собою.

Наше суспільство створило безліч умовностей, забобонів і стереотипів щодо любові до себе. Комуністична мораль насаджував уявлення про те, що потрібно любити свою Батьківщину, держава, партію, оточуючих – кого завгодно, тільки не самого себе. Любов до себе вважалася чимось ганебним і прирівнювалася до егоїзму. Практика довела, що такі погляди ведуть до деградації особистості і до розвалу системи в цілому.

Розумний егоїзм і турбота про себе – природний інстинкт самозбереження і виживання людини. Людина, яка може допомогти собі, зможе допомогти і всім іншим. Той же, який не може і не хоче допомогти навіть самому собі, навряд чи доб’ється успіху в житті і навряд чи зацікавить когось як потенційний партнер, хіба що такого ж, подібного йому бідолаху.

Все вищесказане не означає, що любити себе потрібно на шкоду комусь. Нам весь час здається, що якщо ми багато сил і уваги приділятимемо самим собі – своєму здоров’ю, розвитку і т.д. – То на оточуючих часу і сил не залишиться. Практика показує, що все якраз відбувається навпаки. Людина, яка проходить спочатку якийсь шлях сам – набагато краще, швидше і ефективніше допомагає всім оточуючим, ніж той, хто намагається служити інтересам людей, при цьому не вирішивши свої власні проблеми.

Отже, ми приходимо до парадоксального висновку: чим більше ми любимо себе, піклуємося про свої інтереси, розвиваємося і зростаємо – тим більше ми можемо дати любові оточуючих і своєму партнерові, тим значніше і ефективніше наш внесок у навколишній світ, тим більше ми цінні і корисні для суспільства, своїх ближніх і своєї коханої людини, тобто у нас з’являється більше можливостей по справжньому любити інших.

Полюбіть себе – придбайте чудовий матрас в інтернет-магазині матрасів SDmatras http://sdmatras.ru/index.php?route=product/category&path=71 і насолоджуйтесь ідеальним сном.

Природа не прощає неуваги і нелюбові до себе. Природа посилає нам імпульси у вигляді наших внутрішніх бажань, усвідомлень, біоритмів, потреб і т.д. І тільки люди, прислухаються до себе і наступні своїм бажанням і свого внутрішнього голосу, живуть в гармонії з собою, зберігають красу і здоров’я і становлять інтерес для протилежної статі до глибокої старості.

© 2015, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Як зберігати оптимізм щоб домогтися професійного успіху Оптимізм - це впевненість і передбачення позитивного результату чи підсумку, навіть безпосередньо перед труднощами, негараздами або кризами. Оптимізм часто плутають з […]
  • Чому майже досягнутий успіх так мотивує Коли нам зовсім трохи не вистачає до досягнення бажаної мети, ми відчуваємо сильне бажання отримати хоч щось натомість. Коли нам зовсім трохи не вистачає до досягнення […]
  • Як зберігати оптимізм для досягнення успіху? Визнайте і візьміть на озброєння той факт, що у вас є все необхідне, щоб впоратися з чим би то не було. Зіткнувшись з особливо складною ситуацією, оцініть об'єктивно, […]
  • Що таке успіх? Багато людей уявляють успіх по-своєму. Одні вважають, що успіх - це цікава і добре оплачувана робота, інші вкладають в це поняття щастя в особистому житті, треті - покупку […]
  • Терпіння – ключ до успіху Терпіння - бажання і вміння дочекатися слушної нагоди, стану готовності або результату від себе та інших. Прочитавши, що «терпіння» в перекладі з латинської означає […]
  • Як знайти мотивацію і силу волі Перший крок до успіху - це дійсно хотіти займатися своїм проектом і мати достатньо мотиваційних чинників для здійснення активних дій. Якщо волі немає, то краще і не […]
  • 10 кроків на шляху до високої мотивації і успіху Мотивація - це скарб, який потрібно берегти від всіляких страхів і сумнівів. Якщо ви боїтеся невдачі, то ваші руки опускаються, ви любо перестаєте взагалі діяти, або йдете […]
З категорії: Успіх

загрузка...
загрузка...






загрузка...