Стимуляція пологів

7 лютого 2011 р.

Більшість пологів починається природним чином в термін після 37 тижнів і прогресує до народження дитяти. В деяких випадках цього не спостерігається. Пологи можуть не початися тоді, коли їх чекають, або можуть бути медичні показання для більш раннього народження. З іншого боку, пологи, які почалися спонтанно, можуть прогресувати повільно і навіть зупинитися. Перейми можуть припинитися або бути недостатніми для розкриття шийки матки і вивільнення дитини (так звана слабкість пологової діяльності).

Інколи можна пришвидшити повільно протікаючі пологи ходінням або зміною положення. Будьте терплячі, не втрачайте контроль над собою. Якщо ви втомилися або страждає дитя, вам допоможуть прискорити пологи. Якщо пологи не починаються в межах 12 годин після розриву плодового міхура, лікар може запропонувати штучне викликання пологової діяльності – стимуляцію.

Стимуляція проводиться дуже обережно. Лікарі прагнуть досягти результату 1 перейми в 3-5 хвилин, не більше. Під час цієї процедури лікарі стежать за станом мами і дитини. Якщо після стимуляції проходить 3-4 години, а результату немає або є протипоказання до стимуляції, то проводять кесарський розтин. Проблеми з переймами і розкриттям шийки матки найчастіше зустрічаються у жінок з порушеннями менструального циклу, з ендокринними проблемами, із запаленнями. Перш, ніж зробити стимуляцію пологів лікарі повинні зважити всі “за і проти”.

Всі способи стимуляції можна формально розділити на ті, які стимулюють здатність матки скорочуватись, і ті, які впливають на розкриття шийки матки.

Методи, що впливають на шийку матки

В частини жінок причиною сповільненого перебігу пологів є неготовність шийки матки до розкриття – кажучи мовою лікарів, її резистентність або незрілість. Найбільш поширений метод, що допомагає матці “дозріти”, – вживання простагландінів.

Простагландіни – гормони, що володіють вираженим впливом на репродуктивну функцію. У невеликих кількостях вони містяться практично у всіх тканинах організму, але більш всього їх в насінній рідині і навколоплідних водах. В даний час досить широко використовується метод введення в’язкого гелю або свічок,  які містять простагландіни, в піхву або канал шийки матки.

При цьому способі введення, на відміну від інших, побічні ефекти мінімальні, а вплив на розкриття шийки матки значний. Простагландін не проникає в навколоплідний міхур, в якому знаходиться дитя. Простагландіноіє свічки стимулюють також вироблення у вашому організмі простагландіну, що заставляє матку скорочуватися. Гелі і свічки абсолютно безпечні, не сковують ваших рухів, поки не почнеться їх дія (через 30 хвилин). А доти ви можете вільно пересуватися по кімнаті, чекаючи, коли почнуть діяти ліки.

Методи, що впливають на активність матки до скорочення

У цій групі найбільшою популярністю серед акушерів користуються амніотомія і отримані синтетичним шляхом аналоги природних гормонів, зокрема, окситоцин.

Розтин плодового міхура
Цей метод має і іншу назву амніотомія. Він полягає в тому, що лікар вводить вам у піхву невеликий пластмасовий інструмент, що нагадує довгий гачок. Інструмент проводять через шийку матки, захоплюють плодовий міхур і потім розкривають його, що викликає витік навколоплідних вод. Ця процедура безболісна, оскільки міхур не має нервових закінчень, але може бути не зовсім приємна. Після того, як відійдуть води, тиск всередині матки різко падає. Голівка дитини починає давити на кісті тазу і розкривати шийку матки, що і провокує пологи.

Амніотомія вважається безпечним методом, вона ніяк не позначається на стані дитини, які-небудь ускладнення досить рідкі. Для уникнення ускладнень амніотомію по можливості прагнуть проводити після того, як голівка плоду входить в малий таз, здавлюючи плодовий міхур і судини, які проходять по його поверхні. Це запобігає кровотечі і випаданню пуповини. Якщо все ж перейми не починаються, вам, можливо, буде потрібно той або інший препарат для стимуляції, оскільки після відходу вод великий ризик того, що до дитини крізь шийку матки проникне яка-небудь інфекція.

Окситоцин це синтезований аналог гормону, що виробляється гіпофізом. Дія окситоцину заснована на його здатності стимулювати скорочення м’язових волокон матки. Застосовується окситоцин у вигляді пігулок, але частіше – у вигляді розчину для внутрішньом’язових і підшкірних ін’єкцій і особливо – внутрішньовенного введення. Останній варіант використання препарату найбільш поширений. Правда, у нього є істотний недолік: жінка з підключеною краплинною системою (“крапельницею”) дуже обмежена в рухах.

Окситоцин ніяк не впливає на готовність шийки матки до розкриття. Крім того, в більшої частини жінок після того, як окситоцин починає діяти, посилюється родовий біль, тому, як правило, він застосовується у поєднанні із спазмолітиками (препаратами, що розслабляють мускулатуру матки). Різні жінки по-різному реагують на однакові дози окситоцину, тому стандартних схем використання цього препарату не існує. Дози підбираються індивідуально.

Окситоцин не використовують при: неможливості народження дитини через природні родові шляхи, неправильному положенні плоду, підвищеній чутливості до препарату, передлежанні плаценти, наявності рубців на матці і так далі.

Найбільш поширений з побічних ефектів окситоцину – це надмірна скороченість матки, яка може привести до порушення кровообігу в цьому органі, і, як наслідок, до недостатку кисню в плода.

Найпоширеніша причина для стимулювання пологів – це тривалість вагітності більше 40 тижнів. Це може привести до ускладнень переношування, коли плацента менш ефективно живить дитину. Деякі лікарі вважають за краще штучно викликати пологи, коли переношування триває 10 днів, інші чекають два тижні. В період чекання за плодом спостерігатимуть, аби перевірити, чи не виникає у нього яких-небудь ускладнень (недостатку кисню), чи не сповільнився його розвиток. Також беруться проби навколоплідної рідини.

Якщо у вас багатоплідна вагітність, то пологи стимулюються після 38 тижнів, тому що діти вже дозріли, і, якщо дозволити їм продовжувати зростати в матці далі, це може викликати проблеми. Також, якщо УЗІ, зроблене в 37 або 38 тижнів показує, що дитя дуже велике, вам можуть запропонувати стимулювання пологів, аби уникнути надалі необхідності проведення кесарського розтину. Це важке рішення, тому що вагу дитини важко встановити з точністю.

Деякі медичні показники вашого стану або маляти також можуть говорити на користь стимулювання. Резус-конфлікт і деякі ускладнення з серцем, які вимагають операції, можуть зобов’язати лікаря стимулювати пологи. Стимулювання рекомендується і у випадку, якщо ви страждаєте від гестозу, підвищеного кров’яного тиску або діабету, які погіршують ваш стан або стан маляти.

Збій в процесі пологів:
Передчасне відходження навколоплідних вод (оскільки підвищується ймовірність проникнення інфекції через шийку матки);
Не розкривається шийка матки;
Слабкі, рідкі, короткі, нестабільні, нерегулярні перейми довгий час;
Перейми раптом припиняються;
Матка дуже розтягнута через багатоводдя, великої дитини або двійнят;
Якщо жінка втомилася і повністю знесилена від перейм.

Стимулювання пологів повинне проходить лише за медичними показаннями для благополуччя дитини або матері. Стимулювання пологів несе деякий ризик: пологи, які викликаються штучно, можуть бути болючішими, ніж природні; стимулювання може не спрацювати, пологи не прогресуватимуть, і це приведе до кесарського розтину.

Рішення про стимулювання проводиться після того, як вирішується, що небезпечніше: стимулювати пологи або продовжити чекання. Ваш лікар має бути упевнений в тому, що дитині буде краще за межами матки, або, якщо стимулювання проводиться через стан вашого здоров’я, що це дійсно необхідно.

Навіть, якщо все проходить гладко, стимулювання всерівно несе дискомфорт. перейми, що викликаються штучно, майже завжди сильніше спонтанних, перерви між ними коротші, і у породіллі немає часу звикнути до їх поступового наростання. При пологах, які почалися спонтанно, а потім були прискорені, перейми теж сильніші. Їх сила може шокувати.

Є ризик і негативних наслідків для дитини. Дитя і введення гормонів повинні знаходитися під ретельним спостереженням. Якщо перейми, викликані введенням окситоцину, сильніші, ніж це необхідно для прогресування пологів, вони можуть понизити постачання кисню до плоду. Всі перейми знижують постачання кисню, але перейми, викликані штучно, частіші, і у дитини майже немає часу, аби оправитися від них. Ускладнення у дитини виникають зазвичай саме при цьому методі стимулювання пологів.
Стимуляцію не проводять, якщо:
- розмір голови маляти не відповідають розміру тазу мами;

- дитя відчуває себе погано за показниками кардіомонітора;

- неправильне розташування дитини;

- проблеми із здоров’ям матері (наприклад, шов на матці або гіпертонія).

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
  • Громадянський шлюб: плюси і мінуси Є він і вона, вони зустрічаються, знайомляться і залишаються разом на якийсь час. Живуть разом, ведуть спільне господарство і відчувають себе чоловіком та дружиною. Але […]
  • Дієта для грудей Сідаючи на дієту, треба бути обережними. Часто виявляється, що для того, щоб ваша талія та стегна виглядали привабливо, ви можете втрати всю привабливість ваших грудей. Якщо […]
  • Дієта Олени Малишевої Олена Малишева - ведуча відомої телепередачі «Здоров'я», має вчену ступінь, лікар, є дієтологом багатьох відомих людей. Відома телеведуча сама розробила схему харчування, […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Цікаве про Болгарію Болгарія знаходиться в самому центрі Балканського півосторова. В цій країні великий вибір курортів на будь-який смак та можливості. Взагалі, Болгарія - це дуже привабливий […]
  • Вибір пологового будинку Основним критерієм при виборі пологового будинку є його "безпека", тобто ні з матір'ю, ні з дитиною не повинно статися нічого поганого під час і після пологів. Безпека […]
З категорії: Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...