Пологи при тазовому передлежанні плоду

16 березня 2011 р.

Нормальним вважається наступне розташування плоду в матці: голівка знаходиться внизу, розташована над лоном і при пологах перша проходить по родових шляхах. Але так буває не завжди. В 3-4 % відсотків всіх жінок плід розташований в матці навпаки, в так званому тазовому передлежанні. При тазовому передлежанні до входу в таз матері(над лоном) звернені сідниці плоду (сідничне), ніжки (ніжне передлежання) або сідниці разом з ніжками (змішане тазове передлежання).

Пологи при цьому можуть протікати абсолютно нормально, проте часто виникають ситуації, несприятливі для матері і дитини.

Чому виникає тазове передлежання?

- підвищена рухливість плоду при багатоводді, недоношеній вагітності (кількість вод більша, ніж при доношеній вагітності), багатоплідній вагітності

- вузький таз, передлежання плаценти (розташування на шляху просування плоду по родових шляхах), аномалії розвитку плоду (великі невідповідні розміри голівки плоду)

- маловоддя, аномалії розвитку матки. При цьому обмежується рухливість плоду в матці.

- знижений тонус матки. Знижується здатність матки корегувати положення плоду у відповідь на подразнення її стінок.

Виділяють наступні види тазового передлежання:

-сідничні (над лоном знаходяться сідниці, ніжки витягнуті вздовж тулуба)
-ніжні (предлежання ніжок плоду)
-змішані (сідниці звернені до тазу матері разом з ніжками, зігнутими в тазостегнових і колінних суглобах).

Ніжні передлежання утворюються під час пологів. Сідничні передлежання складають 30-33% всіх тазових передлежань. Дуже рідко в 0,3 % зустрічається колінне передлежання, різновид ніжного, при якому до тазу матері звернені зігнуті коліна плоду.

Як розпізнати тазове передлежання?

При зовнішньому акушерському дослідженні під час огляду вагітної над входом в таз промацується велика, неправильної форми і м’якуватої консистенції, передлежача частина. Наголошується також високе стояння дна матки в порівнянні з таким самим терміном вагітності при головному передлежанні. Це пов’язано з положенням тазового кінця плоду над входом в таз матері до кінця вагітності і початку пологів. У дні матки навпаки визначається щільна, округла голівка плоду. Сердцебиття плоду найкраще прослуховується у вагітних при тазовому передлежанні вище пупка.

Уточнити діагноз можна при вагінальному дослідженні. При цьому промацуються м’які тканини передлежачих сідниць і ніжок плоду. Оскільки всім вагітним неодноразово в процесі вагітності робиться ультразвукове дослідження, діагностика не викликає проблем.

Вагітність при тазовому передлежанні протікає так само, як при головному. Починаючи з 32 тижня вагітності, при діагнозі тазового передлежання для його виправлення рекомендується певний комплекс вправ. Вагітна, лежачи на ліжку, повертається почергово на правий і лівий бік та лежить на кожному по 10 хвилин. І так 3-4 рази. Заняття проводяться 3 рази на день. Часто поворот плоду на голівку відбувається протягом перших 7 днів, якщо немає обтяжуючих обставин (маловоддя або багатоводдя, неправильна форма матки). Сенс цих вправ в подразненні нервових рецепторів, підвищенні збудливості і моторної функції матки. Якщо до 37-38 тижня плід так і не змінив свого положення, пологи ведуться в тазовому передлежанні. За 2 тижні до передбачуваного терміну пологів пропонується госпіталізація в стаціонар, де і вирішується питання про спосіб пологів.

У пологовому будинку для ухвалення рішення про метод пологів (кесарський розтин або пологи через природні родові шляхи) оцінюють наступні моменти:

- вік жінки (перші пологи після 30 років відносять до обтяжуючих моментів)
- як протікали попередні вагітності, чи були пологи і чим вони закінчилися. Важливий момент- наявність у минулому самостійних пологів.
- як протікала теперішня вагітність, чи є набряки, підвищений артеріальний тиск, порушення функції нирок
- передбачувана вага плоду (передбачувана маса дитини більше 3500 гр схиляє до прийняття рішення в користь кесарського розтину)
- стан плоду (ознаки хронічної гіпоксії, брак кисню, що може посилитися на тлі затяжних пологів)
- розміри тазу матері (наявність тенденції до виникнення під час пологів клінічно вузького тазу). Можливе використання рентгенопельвіометрії (оцінки розмірів кісткового тазу за допомогою рентгенівського випромінювання)
- стан шийки матки, її готовність до пологів (зріла шийка матки м’яка, вкорочена до 1,5-2 см, розташована в центрі малого тазу, пропускає кінчик пальця)
-вигляд тазового передлежання. Найбільш несприятливим вважається – ніжне передлежання (часті ускладнення у вигляді випадання ніжки плоду)
- положення голівки плоду (при надмірному розгинанні за даними УЗД також рекомендують оперативні пологи). Це може привести до травм головного мозку, шийного відділу хребта.

За наявності ускладнень під час вагітності, вузькому тазі, масі плоду більше 3500 г, віці жінки більше 30 років приймається рішення про пологи вагітної з тазовим передлежанням плоду шляхом кесарського розтину. Частота кесарського при тазовому передлежанні плоду більше 80% .

Після операції на матці залишається рубець, тому, якщо стан матері і плоду задовільний, шийка зріла і дитя передбачається невеликим, пологи проводять самостійно, під ретельним контролем.

У першому періоді пологів (перейми і розкриття шийки матки) жінці необхідно дотримувати постільного режиму для уникнення ускладнень (передчасне вилиття вод, випадання ніжок плоду або петель пуповини).

Якщо ж прийнято рішення проводити пологи природним шляхом, то в другому періоді пологів головним принципом є збереження положення плоду (ніжки витягнуті уздовж тулуба і притиснуті до грудей ручками плоду). Спочатку дитятко народжується до пупка, потім до нижнього краю кута лопаток, потім ручки і плечовий пояс, а потім голівка. Як тільки дитя народилося до пупка, його голівка притискує пуповину, що може викликати брак кисню. До повного народження дитяти повинно пройти не більше 5-10 хвилин, інакше наслідки кисневого голодування можуть бути дуже несприятливі. Також, робиться розріз промежини, аби прискорити народження голівки і зробити його менш травматичним. Також, застосовують крапельницю із окситоцином та спазмолітиками (но- шпою).

Стан дітей, народжених в тазовому передлежанні при самостійних пологах, вимагає підвищеної уваги. Часті ознаки гіпоксії, перенесеної під час пологів, несприятливо позначаються на нервовій системі дитини. Нерідка виникає така патологія, як вивих тазобедренного суставу. На пологах обов’язково має бути присутнім неонатолог (дитячий лікар) для надання при необхідності реанімаційних заходів. При дотриманні таких заходів, діти, народжені таким чином, не відрізняються від інших діток.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • 8 березня – свято весни, свято жінок Весна... Напевно, не знайдеться людини, а, особливо, жінки, яка б не любила весну. За що ми любимо весну? За яскраве сонечко, за звук талої води, що капає з дахів, за […]
  • Чи можна народжувати самостійно після кесарського? «Один раз кесарський розтин - завжди кесарський розтин» - таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до […]
  • Біль під час сексу Як правило, вперше біль під час сексу виникає при дефлокації, особливо коли партнер занадто напористий, коли він досить обережний,  то дівоча пліва не рветься, а […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Чим пахне секс? Хочете внести краплю новизни у ваші відчуття, додайте до них краплю ... ефірного масла: Бергамоту - підсилює еротичність і будить уяву. Гвоздики - розкриває душу […]
  • Перша шлюбна ніч Перша шлюбна ніч повинна запам'ятатися на все життя. А для цього вам доведеться трохи попрацювати. По-перше, подумайте, про місце, де проходитиме романтична подія. Можна, […]
З категорії: Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...