Причини викидня на ранніх термінах вагітності

16 березня 2011 р.

За статистикою 15-20% всіх вагітностей закінчуються викиднями.  Найважливіше – знати які чинники можуть викликати переривання вагітності, і що можна зробити, щоб запобігти цьому.

Розмова піде про ранні викидні, які можуть виникнути на терміні до 12 тижнів, так як  їх переважна більшість трапляється саме в цей період. Отже, найбільш поширені причини викиднів на ранніх термінах вагітності:

1. Генетичні порушення в плоду

За статистикою близько 73% викиднів відбуваються саме з цієї причини. Як правило, ці генетичні дефекти носять не спадковий характер, а є результатом одиничних мутацій, що сталися в статевих клітках батьків під впливом шкідливих чинників зовнішнього середовища (радіація, професійні шкідливості, віруси і ін.) Переривання вагітності з цієї причини, – свого роду природний відбір – позбавлення від слабкого, нежиттєздатного потомства. Запобігти такому викидневі практично неможливо, можна лише знизити ризик виникнення генетичних аномалій ще до зачаття, максимально захистивши себе від дії мутагенних чинників.

2. Гормональні порушення

При порушенні балансу гормонів в організмі жінки часто відбувається переривання вагітності на ранньому терміні. Найчастіше це трапляється при недостатку головного гормону вагітності – прогестерону. При своєчасному виявленні цієї проблеми вагітність можна врятувати за допомогою препаратів прогестерону. Надлишок чоловічих статевих гормонів теж може стати причиною раннього викидня – вони пригнічують вироблення естрогену і прогестерону. Незрідка саме андрогени є причиною викиднів, які повторюються. Роблять вплив на формування і розвиток вагітності так само гормони надниркової і щитовидної залози. Тому порушення функції цих залоз може також стати причиною викидня.

3. Імунологічні причини

Як правило, таке трапляється при резус-конфлікті. Ембріон успадковує позитивний резус батька, тоді як резус-негативний організм матері відторгає чужорідні для нього тканини ембріона. Для профілактики невиношування вагітності при імунному конфлікті застосовують препарати Прогестерону, які надають в цьому випадку імуномодулюючу дію.

4. Інфекції, які передаються статевим шляхом

Інфекції, які передаються статевим шляхом: трихомоніаз, токсоплазмоз, сифіліс, хламідіоз, а також герпетична і цитомегаловірусна інфекція незрідка стають причиною викидня.
Патогенні бактерії і віруси викликають інфікування плоду, враження плодових оболонок, внаслідок чого відбувається викидень. Щоб цього не сталося, лікування інфекцій бажано провести до вагітності.

5. Загальні інфекційні захворювання і запальні захворювання внутрішніх органів

Всі захворювання, які супроводжуються інтоксикацією і підвищенням температури тіла вище 38оС, можуть привести до викидня. Лідирують в цьому списку краснуха, вірусний гепатит, грип. Навіть банальна ангіна може стати роковою на терміні 4-10-тижневої вагітності. А вже пневмонія, пієлонефрит, апендицит – серйозний ризик для плоду. Через те, плануючи вагітність, варто пройти повне медичне обстеження, виявити і пролікувати всі осередки хронічної інфекції.

6. Аборти в анамнезі

Аборт – це не просто медична маніпуляція: це величезний стрес для жіночого організму, здатний викликати дисфункцію яєчників, надниркових; сприяє розвитку запальних процесів в статевих органах. Це може стати причиною безпліддя і звичних викиднів в подальшому.

7. Лікарські препарати і трави

У першому триместрі вагітності бажано взагалі уникати прийому ліків. Багато  з них здатний викликати переривання вагітності або викликати формування дефектів розвитку в плоду. Так, наприклад, наркотичні анальгетики або гормональні контрацептиви незрідка стають винуватцями переривання вагітності. Так само треба бути обережними з лікарськими травами : петрушка, кропива, волошка, звіробій – протипоказані вагітним на ранньому терміні.

8. Стреси

Сильний переляк або несподіване горе, образа або тривале психічне перенапруження небезпечні для плоду. Якщо ви, волею долі, вимушені знаходитися під впливом стресу, обговоріть зі своїм лікарем можливість прийому седативних препаратів, хоч би тієї ж валеріани.

9. Нездоровий спосіб життя

Прийом алкоголю, наркотиків, паління, надмірне вживання кави, неправильне і неповноцінне харчування – все це союзники викидня. Підкоригувати свій спосіб життя краще ще до зачаття.

10. Падіння, підйом важких предметів, статевий акт

Фізичні навантаження, піднімання важких предметів, легкі падіння, всупереч широко поширеній думці, самі по собі вкрай рідко призводять до викидня. Вони можуть бути – і часто є – “пусковим механізмом” мимовільного аборту, якщо присутня якась з вищеперелічених проблем.

Ознаки викидня

Якщо вчасно помітити перші ознаки викидня, то зазвичай вдається зберегти вагітність. Болі внизу живота або в попереку, особливо переймоподібного характеру, кров’яні виділення, кровотечі – при появі будь-якого з цих симптомів негайно звертайтеся до лікаря, викликайте “швидку”. У таких ситуаціях дорогоцінна кожна хвилина.

Кровотеча з шматочками тканин говорить про те, що викидень вже стався.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Лікувальні властивості кавуна Вся друга половина літа та початок осені проходять під знаком кавуна. Це не просто ласощі, а справжнісінька лікарська рослина. Вітамінів в кавуні порівняно небагато, за […]
  • Цікаве про Болгарію Болгарія знаходиться в самому центрі Балканського півосторова. В цій країні великий вибір курортів на будь-який смак та можливості. Взагалі, Болгарія - це дуже привабливий […]
  • 10 причин любити кукурудзу 1. Кукурудза має більшу харчову цінність, ніж пшениця чи рис. В ній містяться не тільки протеїни та вуглеводи, але й клітковина. 2. Це єдиний злак, який містить в собі […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
  • Блиск вашого волосся Красиве, шовковисте, блискуче волосся - це мрія кожної жінки. Проте багато хто не знає, як зробити свою мрію реальністю.  Насамперед,  живий блиск - вірний показник стану не […]
  • Меню для майбутньої мами: перший триместр Під час першого триместру малюк дуже стрімко розвивається і його розвиток багато в чому залежить від вашого раціону. Зараз він потребує вітаміни, мікроелементи та білки. Вони […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...