Переношена вагітність

7 квітня 2011 р.

Багато жінок, в яких пологи не починаються після 40-41 тижня, відчувають тривогу.

Спершу давайте визначимося з термінами. Нормальна середньостатистична вагітність вкладається в досить широкі межі: 40 тижнів від першого дня останньої менструації ( або 38 тижнів з дня зачаття ), плюс-мінус 2 тижні. А, оскільки, більшість жінок не можуть точно пригадати день зачаття, то прийнято орієнтуватися на 40 тижнів.

Пологи на 37-42-му тижні не вважаються ранніми або пізніми. Вагітність, яка триває 42 і більше тижнів і закінчується народженням нормального доношеного дитя без ознак перезрілості, називається пролонгованою. Вона зустрічається в два рази рідше за переношування. У будь-якому випадку панікувати не варто.
У кожної жінки своя верхня межа нормального терміну пологів. Що ж її визначає?

Якщо цикл місячних більше 28 днів ( від першого дня однієї менструації до першого дня наступною ), то вагітність більше 40 тижнів – нормально.

При цьому, чим більше днів в циклі, тим довше можна переходжувати без побоювань. У жінок з циклом менше 28 днів 36-40 – тижнева вагітність – норма.

Якщо перший триместр вагітності проходив з якимись ускладненнями, існує ймовірність її продовження без ознак переношеності. Дитя в цьому випадку як би добирає те, що недоотримав на ранніх термінах.

Якщо в роду у майбутньої мами хтось виношував дитяти довше 40 тижнів, то з деякою часткою ймовірності можна чекати цього і у неї. Існує спадково обумовлений біоритм внутріутробного розвитку дитини, а значить, і настання пологів.

Якщо жінка дала собі установку народити, наприклад, коли чоловік повернеться з відрядження або лікар вийде з відпустки, її організм може підлаштовуватись під цю умову.

Ознаки переношування

Але все-таки зустрічаються і випадки реально переношеної вагітності. Така ситуація зазвичай вимагає швидкого розродження, а пологова діяльність не починається.
Що гальмує пологи і однозначно свідчить про переношування?

Різке зниження об’єму навколоплідних вод – передумова розвитку слабкої пологової діяльності.

Відсутність «передніх вод» ( так званий «плоский міхур», що обтягує голівку маляти ) гальмує пологи і уповільнює розкриття шийки матки.

Незріла шийка матки на терміні 40 тижнів говорить про велику ймовірність переношування вагітності.

Щільні кістки черепа дитини – буде потрібно значно більше зусиль від мами і маляти.

Відсутність в навколоплідних водах пластівців сировидної змазки ( за даними УЗД ) говорить про сухість шкіри дитини, що свідчить про перезрілість.

Ознаки старіння плаценти, які легко визначаються на УЗД говорять про те, що плацента вже не справляється з потребами зростаючого дитяти.

Каламутні від меконію ( перші кишкові виділення маляти ( навколоплідні води ( за даними УЗД ) говорять про кисневе голодання дитини.

Причини переношування

Медики вважають, що в основі переношування вагітності лежить відсутність «біологічної готовності» організму мами до пологів. Це відбувається через порушення функцій центральної нервової системи мами і дитини і ( або ) регулюючої функції плаценти.

Незрілість імунної системи плоду, дефіцит вітамінів С, Р, Е і групи В також сприяють переношуванню, як і ендокринні захворювання, порушення жирового обміну, аборти, деякі захворювання статевих органів, психічні травми.

Відіграє роль і спадковість: якщо у когось в рідні були переношені вагітності, є ймовірність переношування. Клінічні аналізи крові і амніотичної рідини можуть підтвердити гормональний дисбаланс і порушення внутріклітинних енергетичних процесів.

Але дуже посилений медичний контроль сам по собі теж може затягувати терміни пологів. Так звана «біологічна неготовність» до пологів в більшості випадків – наслідок тих або інших проблем і страхів мами. Тому пологи можна стимулювати як медичними, так і психологічними засобами.

Психологічний аспект переношування

Пологи можуть не починатися через різні страхи мами. Наприклад, загроза переривання вагітності нерідко призводить до того, що вона починає поводитися так, щоб максимально знизити всі процеси, що провокують викидень або передчасні пологи. Для виношування вагітності це дуже добре, але пологам заважає.

Такі передпологові процеси, як посилення тонусу маткової мускулатури, розм’якшення і згладжування шийки матки, пов’язуються в свідомості жінки із страхом втратити дитя.

Щоб стимулювати пологи, включіть в своє життя всі ті дії, які були виключені в період небезпеки: тривалі прогулянки, ходьбу по сходах, гімнастику, плавання. Не нехтуйте інтимним життям. Словом, розслабтеся і готуйте себе до пологів!

Неусвідомлені страхи перед пологами – зовсім не рідкість. Продуктивно працюють зі страхами на курсах допологової підготовки, допоможуть і індивідуальні консультації з психологом. Якщо майбутня мама всю вагітність вела дуже активний спосіб життя, а незадовго до пологів розслабилася і стала отримувати задоволення, вагітність може затягнутися.

Все добре вчасно і перед пологами нормально випробовувати не втому від вагітності. Постійний контроль над проявами пологів, що наближаються, може бути дуже настирливим. Він не дає пологам початися в строк.

Якщо хвилювання посилюються, нелишніми будуть консультації у хорошого фахівця або похід на УЗД, щоб визначити наявність або відсутність ознак реально переношеної вагітності. Якщо вони не виявлені ( навіть на терміні 41-42 тижні ), значить, час ще є.

Найоднозначніший чинник, що вимагає швидкого втручання, – наявність в навколоплідних водах меконіальної суспензії ( за даними УЗД ) і погіршення показників серцебиття дитини. У будь-якому випадку потрібне професійне медичне спостереження і, можливо, медикаментозна стимуляція початку пологів.

Чим небезпечне переношування?

У переношених малят підвищена чутливість до недостатку кисню через високу міру зрілості головного мозку. Якщо плацента не забезпечує дитя киснем в достатньому об’ємі, то у нього може розвинутися важкий стан.

Щільні кістки черепа гірше пристосовуються до родових шляхів матері, що підвищує ризик родової травми. У переношених дітей частіше виникає таке ускладнення, як аспірація навколоплідних вод ( затримка навколоплідних вод в легенях ).

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Харчування годуючої матері Формування жіночого молока - дуже енергоємний процес і вимагає істотної підтримки за рахунок додаткової калорійності харчування. Недостатнє забезпечення матері тими або […]
  • Плануєм малюка! Багатовікова народна мудрість, а останнім часом і неупереджена наука свідчать: у люблячого подружжя частіше народжуються здорові діти. З позиції фізіології, це можна спрощено […]
  • Грудне годування Грудне годування - це найбільш природний шлях виростити здорову дитину. Тільки з молоком матері разом із поживними речовинами дитина отримує необхідні захисні антитіла та […]
  • Грудне вигодовування новонароджених Грудне вигодовування дитини на ранній стадії його життя - це є найбільш природним, корисним і поживним для нього. Коли ви годуватимете малюка грудьми вперше, ви можете не […]
  • Лікування післяпологової депресії Лікування післяродової депресії починається з правильного діагнозу; в деяких випадках одне лише визначення «розладу», яке виявляється такими симптомами, може поліпшити […]
  • Як прискорити метаболізм? Метаболізм - це хімічний процес, в результаті якого організм перетравлює їжу і отримує з неї енергію. Є такі щасливці, які з народження наділені природою хорошим […]
  • Як розширити простір маленької квартири? Правильно використовуючи секрети оформлення інтер'єру, можна розширити простір навіть в маленькій квартирі. Насамперед, це обов'язково проведіть капітальне прибирання! […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...