Як прискорити метаболізм?

26 жовтня 2011 р.

Метаболізм – це хімічний процес, в результаті якого організм перетравлює їжу і отримує з неї енергію. Є такі щасливці, які з народження наділені природою хорошим метаболізмом, який дозволяє їм спалювати калорії швидше і з’їдати більше, ніж одну порцію шоколадного торта.

А тим, кому так не пощастило, потрібно і навчитися працювати з ним, а не проти нього.

Метаболізм жінки, як і все в її житті, з роками змінюється, причому кожні 10 років спостерігається зниження швидкості метаболізму на 5-10 %. Результатом може стати збільшення ваги на 2-3 кг кожні 10 років.

Коли вам перевалює за 30, швидкість метаболізму змінюється. Стрілка вагів повільно повзе вгору, оскільки метаболізм сповільнюється, та і силові вправи йдуть на другий план.

Що ж відбувається після 40? У цей період зменшується м’язова маса. Починаючи з цього віку жінки втрачають більше 100 г м’язів в рік, оскільки входять в передкліматичний період (триває він приблизно років 15, потім настає клімакс) зміна гормонального фону провокує відкладення жирів, і у вас виростає живіт.

Отже, виникає питання: що можна зробити, щоб прискорити процес метаболізму? Як можна почати зміну цього процесу за один день.

ВАШ ЩОДЕННИЙ ПЛАН ПО ЗМІНІ МЕТАБОЛІЗМУ

7.00. Встаємо. Підйом на годину раніше, ніж зазвичай, допоможе спалити зайві калорії. Виконання нескладної роботи по дому може в 2,2 рази збільшити базову швидкість метаболізму (БШМ). Це означає, що кожну годину організм спалюватиме додатково 75 калорій понад БШМ. Запам’ятаєте, БШМ – це найменша кількість калорій, необхідних організму для виконання базових автоматичних функцій.

8.00. Сніданок. Легка страва, що складається з продуктів, які містять протеїн, вуглеводи і жири  - ідеальна комбінація, яка дозволить уникнути голодних спазмів пізнім ранком. Чашка кави вас підбадьорить і прискорить метаболізм.

9.00. Час на роботу. Заміните поїздку на транспорті пішою прогулянкою. Навіть, якщо ви пройдете лише частину дороги, це допоможе перетворити вуглеводи, поглинені за сніданком, в глікоген (крохмаль) для м’язів і прискорить процес метаболізму, оскільки ви витрачатимете в 3,5 разу більше калорій, ніж при звичайній БШМ.

10.00. П’ємо воду. Коли організму не вистачає вологи, він часто подає сигнали голоду. Обезводнення також може привести до уповільнення процесу метаболізму. Якщо у вас сидяча робота, починайте рухатись. За кожну годину руху ви використовуєте до 50 калорій понад норму.

11.00. Легка закуска. Коли їси часто (4-6 разів на день) і потрохи, швидкість метаболізму буде високою весь день.

12.00. Розслабтеся. І приготуйте травну систему до обіду. Ваш організм краще засвоюватиме їжу, якщо ви не будете напружені.

13.00-14.00. Запасіться протеїном за обідом. На переварювання протеїнів ваш організм використовує енергії на 20-30% більше, ніж на засвоєння вуглеводів і жирів. Багатий протеїном курячий салат з невеликою кількістю коричневого рису, наприклад, також допоможе впоратися із спадом активності після обіду.

15.00-16.00. Знижуємо вживання цукру. Це найзвичайніший час для того, щоб перекусити чим-небудь таким, що швидко додасть енергії, тобто солодощами. Але дуже велика доза цукру приведе до різкого стрибка рівня інсуліну. Ваш організм отримає команду зупинити процес метаболізму і почати нагромаджувати жири. Отже, краще у цей момент покуштувати корисні для здоров’я закуски.

17.00-18.00. Час підкорювати спортзал. Всеамериканський радник з фізичної культури опублікував дослідження, які переконливо доводять, що заняття фізичними вправами в цей час проходять найефективніше. М’язи розігріті, гнучкіші, ви повні сил, а швидкість серцебиття в стані спокою і кров’яний тиск – низькі.

19.00-20.00. Стримайте свій запал після робочого дня. Ті, хто поєднують спиртне і жирну їжу, спалюють менше калорій і отримують більше відкладень у вигляді жирів. Замісь цього вирушайте додому і приготуйте що-небудь корисне – але не скупіться на калорії. Радикальне зменшення кількості калорій провокує організм притримати отримані калорії, і це уповільнює процес метаболізму майже на 30 %.

21.00. Заспокойтеся. Стрес збільшує вміст гормону кортизолу, який, у свою чергу, викликає гостру потребу у вуглеводах і жирах. Вправи на глибоке дихання допоможуть вам розслабитися.

22.00-23.00. Підготуйтеся до сну. Дослідження вчених з університету Чикаго показали, що всього один тиждень «недосипання» змушує організм виробляти дуже багато інсуліну, який підвищує тенденцію до накопичення жирів. І потім якщо ви втомилися, то наступного дня у вас не буде сил на активні дії, які пришвидшують спалювання калорій. Намагайтесь спати не менше семи годин на добу.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Лікувальні властивості кавуна Вся друга половина літа та початок осені проходять під знаком кавуна. Це не просто ласощі, а справжнісінька лікарська рослина. Вітамінів в кавуні порівняно небагато, за […]
  • Ялта – перлина Криму! Ялта - найвідоміше місто Криму і, звичайно, одне з найживописніших і найцікавіших міст світу. Її незвичайне перетворення з рибацького села в модний елітний курорт сталося в […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Як розширити простір маленької квартири? Правильно використовуючи секрети оформлення інтер'єру, можна розширити простір навіть в маленькій квартирі. Насамперед, це обов'язково проведіть капітальне прибирання! […]
  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
  • Барселона – серце Каталонії Той, хто бачив Барселону, не забуде її ніколи. Її вишукана чарівність залишить незабутнє враження на все життя. Прекрасне місце для туризму. Суміш старовини і передових […]
З категорії: Дієти

загрузка...
загрузка...






загрузка...