Користь і шкода фініків

31 березня 2015 р.

koryst-i-shkoda-finikiv-dlya-orhanizmuФініки відомі людству дуже давно. Ще в стародавньому Шумері, є однією з колисок нашої цивілізації, їх вирощування та культивація були досить широко поширені.

Фініки здатні рости в найважчих умовах, в яких всі інші фрукти просто-напросто гинуть. Фінікова пальма в пустелі – це справжнісінький рай для втомленого подорожнього, який вже і не сподівався, що серед безкрайніх барханів, каменів і скорпіонів знайдеться щось таке, що здатне радувати око. Жителі тих місць недарма називають фініки «хлібом пустелі» – це рослина стало для них тим же, чим є для нас хліб, тобто основною стравою практично будь-якого дня.

У величезній кількості спекотних країн фініки вирощуються прямо-таки в промислових масштабах. Вони дуже популярні в Північній Африці, Аравії, Іраку. В даний час дерево було завезено також і в інші країни, в яких раніше воно не виростало – наприклад, в Мексику, а також деякі частини Америки та Австралії. Клімат тих місць виявився ідеально відповідним для рослини. Досить з’їсти всього пару плодів, і ви вже ситі, та й спрага відступає. Справа в тому, що фініки володіють багатим наборів вітамінів, а також клітковини та інших корисних елементів.

Склад фініків

Найбільш цінні амінокислоти, які містяться в фініках. Їх там рівно двадцять три, а це величезна кількість для рослини. Більше того, науці відомо досить мала кількість інших рослин, в яких містилося б більше корисних речовин. Практично всі ці амінокислоти обов’язково повинні бути присутніми в нашому організмі, а найкорисніша з них – триптофан. В чому його особливість? Насамперед триптофан впливає на головний мозок і нервову систему, завдяки йому людина, що вживає фініки, стає куди більш урівноважений в емоційному плані, його припиняють терзати постійні стреси і депресії. У сучасній психології дипломовані лікарі часто застосовують цю амінокислоту, щоб дати надію навіть самим стурбованим і сумним людям.

Якщо ви побоюєтеся, що ваш шлунок не дуже-то добре сприйме екзотичний фрукт, відкиньте сумніви. Фініки містять в собі також особлива речовина, іменоване пектином, яке стимулює роботу ШКТ і дозволяє йому краще справлятися зі своїми обов’язками. Таким чином, ви не тільки насолодитеся смачним продуктом, але також і поправите своє здоров’я.

Тепер про вітаміни. Найбільш поширеними в фініках є ті, що відносяться до групи В, але також зустрічаються і всі інші, хоча і не в таких великих кількостях. Проте навіть один фінік суттєво допоможе вашому організму успішно боротися з самими різними напастями. Приміром, деякі з вітамінів сприяють нормалізації роботи обміну речовин, що дозволить вам куди краще засвоювати їжу, а також впоратися з можливими проблемами зайвої ваги (або ж його нестачі). Дуже важливо вживати фініки, якщо ви хочете володіти красивим і рівним кольором шкіри, яка не буде схильна різноманітних пошкоджень, як погодним, так і тим, що виникають в результаті проблем з організмом. Деякі вітаміни групи В впливають на найважливішу субстанцію нашого організму – кров, синтезуючи гемоглобін, а також поліпшуючи стан нервової системи.

Крім вітамінів в фініках міститься також велика кількість самих різних мінералів. До них відносяться фтор, селен, сірка, бор, кобальт, алюміній, мідь, цинк і, звичайно ж, калій! Вміст калію в фініках найбільш високе з усіх існуючих на Землі фруктів. У ста грамах фініків можна виявити 370 міліграмів калію. Всі інші мінерали хоч і поступаються йому в змісті, але також спостерігаються в фініках в дуже великих кількостях. Особливо важливий селен, який захищає організм від однієї з найстрашніших напастей – раку.

При цьому фінік залишається дуже невеликим і відносно недорогим плодом. Якщо вам пощастило жити в місці, в якому ці фрукти виростають, то ви напевно зможете істотно збільшити тривалість свого життя, а також позбутися від численних захворювань, які властиві слабкому людському тілу.

Корисні і лікувальні властивості фініків

Лікарі часто радять вживати фініки хворим, які перенесли операції, а також важкі хвороби. Тут повною мірою проявляє себе ще одна функція цього фрукта, відновна. Організм, подстёгнутий фініками, набагато швидше відновлює сили, ніж той, якому допомагають якими-небудь іншими засобами.

Видільна система в організмі людини відноситься до однієї з найбільш важливих, оскільки саме з її допомогою ми позбавляємося від всього поганого, що накопичується в тілі за час життя. Якщо нирки будуть працювати погано, бути непереливки і всім іншим частинам тіла. Саме тому важливо вживати фініки, коли ви хворієте вірусними захворюваннями – з їх допомогою ваше тіло зможе вчасно знешкодити, а також вивести назовні все те неприємне, що в ньому з’явилося. При кашлі фініки допоможуть полегшити самопочуття, забудьте про те, як набридав вам нічний кашель – з цими фруктами він стане досить рідкісним, мокрота буде виводитися дуже швидко.

Навіть робота кишечника буде істотно поліпшено у людини, що вживає фініки, особливо це стосується тих людей, які страждають запорами. Волокна фініків допомагають нормалізувати функції ШКТ.

Печія є досить серйозним і неприємним недугою, яким страждає велика кількість людей в нашому світі. Медицина придумала велика кількість різноманітних таблеток, які допомагають впоратися з даними недугою, проте куди краще буде все почекати з застосуванням штучних засобів – вони майже завжди володіють певним набором побічних ефектів. Фініки ж, крім того, що допоможуть вам відрегулювати кислотність шлунка, також мають досить приємним смаком, що робить подібний рід лікування ще більш приємним.

Найцікавіше, що навіть при проблемах з головним мозком фініки можуть допомогти, що дуже дивно для рослинного продукту. У людини, що регулярно вживає фініки, кореневі закінчення мозку розвинені куди краще ніж у того, який нехтує подібного роду терапією.

Багато людей чули про слово «холестерин», а також про те, наскільки він шкідливий. Треба сказати, що чутки ці найчастіше сильно роздуті, насправді холестерин може бути різним, як корисним, так і поганим. Серед властивостей «поганого» холестерину спостерігається досить неприємне – він відкладається на стінках судин, поступово закупорюючи їх, що може привести до дуже неприємних наслідків. І тут також допоможуть фініки! Вживаючи їх протягом хоча б місяця, ви будете здивовані, глянувши на результати своїх аналізів – рівень холестерину знизиться приблизно на чверть, що дозволить не побоюватися за своє майбутнє. Стоматологи також відзначають користь фініків, стверджуючи, що цей фрукт допомагає зміцнювати зубну емаль. Відбувається це від того, що серед корисних речовин фініка досить легко виявити фтор, який є природним захисником зуба.

Фініки дуже корисні і для жінок, що знаходяться в цікавому положенні, а також годують груддю. В результаті регулярного вживання такого фрукта відбувається зміцнення м’язів матки, що дуже корисно, якщо ви хочете, щоб пологи пройшли без ускладнень. Дитина виросте куди більш здоровим і міцним, якщо в період лактації мати їла фініки – тоді молоко буде насичене великою кількістю корисних речовин.

Чи буває шкода від фініків?

Найчастіше в нашій країні можна придбати фініки тільки лише у вигляді сухофруктів. Незважаючи на те, що вони досить калорійні, вага набрати за допомогою фініків досить важко. Тим не менше, якщо ви страждаєте дуже серйозним ожирінням, краще відмовтеся від цього фрукта.

Тим не менше, якщо ви хочете просто контролювати свою вагу, вживаючи при цьому смачний і корисний фрукт, фініки стануть досить корисним продуктом. Зрозуміло, для цього потрібно твердо знати, скільки саме калорій ви можете собі дозволити. На сайті польза фиников для организма можна знайти ще більше інформації про користь та шкоду фініків.

Фініки не володіють побічними ефектами, вживати їх можна без побоювань практично в будь-якому стані. Тільки лише хворим на діабет да страждають ожирінням доведеться для початку проконсультуватися з лікарем.

Дуже важливо мити фініки перед вживанням, оскільки під час транспортування їх покривають спеціальними речовинами, що забезпечують тривале зберігання. Існує досить велика кількість смачних і корисних страв, в яких фініки виступають в ролі дуже важливого інгредієнту, але, зрозуміло, можна їсти їх і свіжими.

© 2015, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ваша думка:

Варто почитати:

З категорії: Здоров'я

загрузка...
загрузка...






загрузка...