Чи знищує вітаміни з овочів і фруктів кип’ятіння і жарка?

10 квітня 2018 р.

vitaminy-z-ovochiv-i-fruktiv-kypyatinnya-i-zharka_1

Так, методи приготування їжі змінюють склад нутрієнтів в овочах і фруктах, але це не завжди погано.

У приготованих овочах і фруктах може бути більше деяких нутрієнтів, ніж у свіжих

Кілька наукових досліджень показали, що приготування їжі може знизити вміст одних нутрієнтів, але при цьому навпаки збільшити доступність інших. В результаті немає єдиного «правильного» або кращого методу приготування, включаючи поїдання овочів і фруктів сирими.

Багато людей впевнені, що в сирих овочах і фруктах більше вітамінів, ніж в приготованих, але це залежить від типу нутрієнтів.

В одному з досліджень в Німеччині 200 осіб якщо сирі овочі і фрукти, в результаті такої дієти у випробовуваних рівень бета-каротину (попередник вітаміну А) був вище середнього, але рівень лікопіну (інша «версія», ізомер бета-каротину) в плазмі був набагато нижче середнього. І в цьому немає нічого дивного, так як в свіжих томатах рівень лікопіну менше, ніж в приготованих. Грубо кажучи, в процесі приготування фруктів «ламаються» стінки клітин у рослин і вивільняються зберігаються в них нутрієнти.

Готування знижує вміст вітаміну С і вітамінів групи B

Водорозчинні вітаміни, такі як С і вітаміни групи B більше інших речовин схильні до деградації в процесі приготування. Наприклад, горошок в банку втрачає від 85% до 95% від натурального рівня вітаміну С. Приготування шпинату знижує вміст в ньому вітаміну С на 2/3.

Залежно від способу готування овочів і фруктів вони втрачають 15-55% вітаміну С, згідно з дослідженням вчених в University of California.

vitaminy-z-ovochiv-i-fruktiv-kypyatinnya-i-zharka_2

Також відмічено, що в свіжозаморожених продуктах рівень вітаміну С буває навіть вище, ніж у свіжих, тому що його зміст швидко знижується в процесі зберігання і транспортування свіжих овочів і фруктів.

У вареній моркві більше каротиноїдів, ніж у свіжій

Жиророзчинні вітаміни A, D, E, K і каротиноїди відчувають себе під час готування набагато краще. У звіті наукового журналу Journal of Agriculture and Food Chemistry прийшли до висновку, що кип’ятіння моркви, брокколі і цукіні краще для збереження цих вітамінів, ніж жарка і приготування в духовці і навіть краще, ніж подача їх сирими.

Якщо ви зваріть морква, то це ПІДВИЩИТЬ вміст у ній каротиноїдів (попередники вітаміну А) в порівнянні з сирою морквою, але знизить рівень поліфенолів, які при варінні руйнуються.

Готування в мікрохвильовій печі зберігає вітаміни

Багато хто думає, що приготування їжі в мікрохвильовій печі «вбиває» овочі та фрукти. Насправді приготування в мікрохвильовій печі навіть підвищує вміст деяких вітамінів.

Брокколі в мікрохвильовці

У березні 2007 року провели дослідження ефекту кип’ятіння, запікання, готування в мікрохвильовій печі і під тиском на вміст вітамінів в брокколі.

- При запіканні і кип’ятінні втрачалося 22-34% вітаміну С.
- При готуванні в мікрохвильовці і повільної готуванні під тиском зберігалося близько 90% вітаміну С.

Більше інформації про користь та різновиди вітамінів можна знайти на сайті https://medpravda.com.ua/ Медправда. Тут також присутня інформація про воду, дієти та похудання.

Висновки

Немає ідеального способу готування і збереження всіх нутрієнтів в овочах і фруктах (хіба що, по можливості уникайте смаження на користь інших методів).

Різноманітність в їжі, яке Зожнік активно пропагує, як краща профілактики здоров’я, також стосується і різноманітності способів приготування – пам’ятайте, що в вареної моркви більше каротиноїдів, але менше поліфенолів, у свіжій – навпаки.

© 2018, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Дієта Клода Шоршара Дієта французького дієтолога Клода Шоршара допоможе вам стати меншими на 2 розміри за 3 тижні. Секрет цієї програми харчування полягає не тільки в балансі здорових продуктів […]
  • Чому тільки вихідці з пострадянських країн їдять гречку? Дивно, але гречану крупу, недорогу і корисну, вживають в їжу тільки деякі народи. У Західній Європі, незважаючи на те, що гречку зараховують до здорової їжі, її не їдять […]
  • Чи підходять нам одноденні контактні лінзи? Сьогодні м'які і одноразові контактні лінзи мають різний графік для носіння і заміни. Такий графік називається «9-до-5: Одноденні контактні лінзи надягають вранці ​​і […]
  • Диво, котре бадьорить – зелений чай Люди вживають зелений чай вже протягом більше 5000 років. Зелений чай - традиційний напій азіатських країн. Першими народами, які почали вирощувати і споживати зелений чай є […]
  • Прості секрети для зміцнення здоров’я Здоров'я - це найголовніше, до чого потрібно прагнути. Тому що, тільки маючи хороше самопочуття і високу енергетику, можна бути по справжньому щасливою, відчувати радість і […]
  • Відбілюємо зуби до білосніжної посмішки Яка жінка не мріє про сліпучу усмішку? На жаль, для багатьох це тільки мрія. Чорний чай, кава та паління можуть змусити зуби пожовтіти. Не секрет, що сучасні медичні […]
  • Субфебрильна температура – що це означає? Начебто температура а начебто і немає. Коли у вас 37-37,2 тримається не перший тиждень, а при цьому нічого не болить, в голову лізуть дивні думки. Втім, якщо у вас нічого не […]
З категорії: Здоров'я

загрузка...
загрузка...






загрузка...