Диво, котре бадьорить – зелений чай

8 вересня 2017 р.

Люди вживають зелений чай вже протягом більше 5000 років. Зелений чай – традиційний напій азіатських країн. Першими народами, які почали вирощувати і споживати зелений чай є Індійці і Китайці. Спочатку люди просто жували чайне листя і готували з них відвари і супи. Згодом листя зеленого чаю почали висушувати і готувати з них напої.

zelenyj-chaj-1

Зелений чай – це чай, який або взагалі не піддається, або піддається мінімальному окисленню. Після збору свіже листя обробляються парою, скручуються і висушуються. Для виробництва зеленого чаю використовуються листя рослини Camellia sinensis. Китайські фахівці весь чай ділять на шість груп: зелений, білий, жовтий, синьо-зелений, червоний, чорний. Найбільш цінний за змістом біологічно активних інгредієнтів – неферментований зелений чай.

Міфи про зелений чай

Навколо виникнення цього божественного напою створено безліч китайських, японських та індійських легенд і міфів!

По одному найдавнішого переказами вважається, що чайний кущ з’явився з кинутих на землю вік святого, який відрізав їх, щоб не заснути під час медитації. До сих пір в китайській і японській мовах для позначення чаю і вік вживають один і той же ієрогліф …

А найвідоміша легенда свідчить, що в 2737 році до н.е., коли імператор Чень-Нун (Шень-Нунг) під час полювання кипить воду під деревом китайської камелії, кілька листя, зірваних поривом вітру, випадково впали в чан. Спробувавши напій, імператор залишився задоволений надзвичайно багатим смаком і виявив, що цей напій втамовує спрагу, знімає втому.

В Європу чай був ввезений в XVI – XVIII століттях португальцями і голландцями. Дуже скоро вживання цього напою перетворилося в традицію післяобіднього чаювання і поширилося на всю Європу.

Властивості зеленого чаю

Хімічний склад чайного листа дуже складний. Він вивчався багатьма вченими протягом останніх 140-150 років, але навіть на сьогоднішній день деякі хімічні речовини і сполуки залишаються нерозкритими або розпізнаними лише в найзагальнішому вигляді. В даний час виявлено близько 300 речовин, причому більшість з них вже вдалося ідентифікувати, тобто розкрити їх формулу.

Чаї містять в півтора рази більше розчинних речовин (40-50 відсотків), ніж чорні. Існує правило: чим молодша листя чаю і вище їх якість, тим вони багатшими екстрактивними речовинами різної природи. Тому виробники https://newtea.ua/chay/zelenyy-chay дорогих елітних сортів використовують тільки молоді флеші (2-3 верхніх листочка).

У медичних цілях чай застосовується як внутрішнє або зовнішнє засіб зазвичай у вигляді настою. Він надає стимулюючу, в’яжучий, бактерицидну, протизапальну і протинабрякову дії. Зовнішньо чайний настій застосовується при запаленні повік, шкірної висипки, опіках.

Згідно з дослідженнями фахівців Центру біології пухлин Королівського інституту Стокгольма (Швеція), речовини, що містяться в зеленому чаї , пригнічують ріст злоякісних пухлин. Також доведено судинно укріплюючу дію цього цілющого напою. У зв’язку з цим екстракт зеленого чаю може бути також використаний в профілактиці судинних порушень ніг і сітківки ока при цукровому діабеті.

А за даними японських дослідників (які займають лідируючу позицію по вивченню речовин і з’єднань зеленого чаю), метильований галлат епігаллокатехін (EGCG), виділений з цієї рослини, має здатність надавати протиалергічну дію.

На сьогоднішній день науці не відомо інша рослина, в листі якого містилося б таку кількість катехінів. Катехіни – це найцінніші речовини, що містяться в чаї, з ними пов’язана антиоксидантний, антимутагенна і антиканцерогенна активність екстрактів зеленого чаю.

Вони нормалізують ліпідний і холестериновий обмін, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань, беруть участь в регуляції рівня цукру в крові, мають виражені антивірусними (віруси грипу і герпесу) і антибактеріальними властивостями, сприяють процесам травлення і підтримці нормальної флори кишечника.

Застосування зеленого чаю

Сьогодні чай – не тільки прекрасний напій, що бадьорить, але і сировину для виробництва кофеїну і отримання біологічно активних речовин, що використовуються у фармацевтичній і косметичній промисловості. З огляду на антікаріесние і дезодорує чайних катехінів, їх вводять до складу формул зубних паст і еліксирів.

Більш того, порівняно недавно працями російських мікробіологів та інфекціоністів були експериментально встановлені антибактеріальні властивості Теотанін (при зовнішньому і внутрішньому застосуванні), що міститься в листках зеленого чаю, щодо таких мік

© 2017, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ваша думка:

Варто почитати:

З категорії: Здоров'я

загрузка...
загрузка...






загрузка...