Догляд за орхідеєю

14 червня 2009 р.

orhІснує легенда, що прекрасна Венера, вдаючись до любовних утіх, упустила туфельку. І туфелька богині кохання перетворилась в чудову квітку, яка символізує сексуальність. Ця квітка – орхідея. У всі часи орхідеї приписували чарівні властивості, з пелюсток і насіння орхідеї готували приворотне зілля.

Вирощувати вдома орхідею – заняття не для ледачих. Це вам не кактус -  раз на тиждень поливати. Орхідея, як будь-яка красуня, вимагає трепетного відношення і ніжної турботи, тому початківцям рекомендуємо фаленопсис – при належному догляді він квітне приблизно шість місяців в році, і найбільш пристосований для утримання в домашніх умовах.

Вміст орхідеї. Пам’ятайте про те, що орхідея – эпіфіт. Тобто в природних умовах вона живе на інших рослинах, як правило, на деревах. Тому висаджувати її потрібно не в землю, а в спеціальний субстрат. Субстрат для орхідеї можна купити вже готовим, а можна приготувати самостійно. Візьміть суху кору сосни, гарненько прокип’ятіть. Висушіть. Через пару днів прокип’ятіть ще раз. Це потрібно для знищення шкідливих комах. Готову кору розріжте на невеликі частини (шматочки величиною 1,5-2 см). Змішайте з висушеним подрібненим мохом сфагнумом. Субстрат готовий.

Горщик для орхідеї краще вибрати білий або прозорий – він не буде  нагріватись на сонці і не буде перегрівати коріння. Обов’язково пластиковий – в глиняному горщику коріння орхідей намертво пристане до шорстких стінок і буде травмуватись при пересадці. У горщику обов’язково мають бути отвори, адже одна з головних умов здорового самопочуття орхідей – відмінна вентиляція. Крім того, в такому горщику не застоюватиметься вода.

Горщик готовий. Тепер кладамо на дно дренаж, необхідний для хорошого переміщення води. Як дренаж можна використовувати маленькі шматочки пінопласту (0,5-1 см). Дренажний шар займає 1/4  горщика. Далі на три чверті вкладаємо приготований субстрат і розміщуємо орхідею. У жодному випадку не придавлюйте коріння! Влаштувавши рослину, досипаємо горщик субстратом, що залишився.
І пам’ятаєте – пересаджують орхідею раз в 3 роки, не частіше.

Освітлення. Орхідея – дуже світлолюбна рослина. Але в той же час вона не переносить яскравого полуденного сонця. Отже горщик з красунею краще розмістити на західному або східному вікні. Якщо такої можливості немає, забезпечте квітці додаткове світло. Орхідеї люблять тепло, тому оптимальна температура для їх утримання+20С-+25С.

Поливи і підгодівля орхідеї. Поливати орхідею потрібно  кожні 2-3 дні влітку, взимку – 1-2 рази в тиждень. Стежте за тим, аби субстрат повністю просихав в перервах між поливами. Для поливу використовуйте теплу відстояну воду. Але не перестарайтеся: частий полив може призвести до загнивання ніжних корінців. Не забувайте про зволоження. Кожен ранок обприскуйте орхідею теплою водою. Особливо це стосується орхідей, які знаходяться поряд з опалювальними батареями.

Деякі господині влаштовують своїм квітам гарячий душ. Квітку ставлять у ванну і поливають слабким струменем  душу протягом декількох хвилин. Температура води має бути біля +40С. Дайте стекти воді і «охолонути» квітці, промокніть серветкою серединку рослини, аби вона не загнила. Напевно, душ нагадує орхідеям про тропічні зливи – після такої процедури вони жвавіше ростуть і, як правило, розцвітають.

Окрім регулярного поливу, орхідеї потребують додаткового «корму». Існують спеціальні добрива для орхідей. Під час зростання і розквіту, підгодовувати вашу красуню доведеться 1 раз на тиждень. В інший період досить 1 раз на місяць.

Цвітіння – це самий радісний момент в житті будь-якого квітника. Орхідея зацвітає у віці 1,5-2,5 років. Діждатися її цвітіння буває дуже нелегко. Здавалося б, доглядаєш її щосили, а вона, невдячна, розцвітати не бажає. А ви дайте спокій їй! Аби випустити прекрасну квітку, орхідеї потрібний невеликий стрес. Прискорити цвітіння може  різкий перепад температур. Наприклад, протримайте вередунку всю ніч при температурі +18С, а вранці переставте в тепле приміщення. Поштовхом до розквіту може стати і скорочення поливу.

© 2009 – 2010, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , ,

15 коментарів до “Догляд за орхідеєю”

  1. Таня Каже:

    У моєї орхідеї пуплюшки засихають , так і не розцвівши. Ви можете дати якусь пораду?

  2. Juli Каже:

    Таня, орхідеї досить примхливі рослини. Засиханню бутонів є декілька причин. Вам потрібно ще раз переглянути умови вирощування Вашої орхідеї. Детальніше про причини засихання:http://superova.com/2010/03/zahvoryuvannya-orhidej-problemy-z-tsvitinnyam/

    Щасти Вам!

  3. Оля Каже:

    Моя орхідея (білого кольору з вел. квітками)розцвітає без проблем. Ось як я її доглядаю : раз на тиждень, або раз на два, я поміщаю її в ємкість з водою ( горщик в мене прозорий з великими дірками ), але так щоб вода просочувалась з низу а не з верху, приблизно на пів години, воду я беру звичайну відстояну. Кожного вечора, коли смеркає, я обризкую її зверху і на листя, і на грунт, навіть на квітки. Ось і все що я роблю. А стоїть вона у мене на підвіконні північно-західна сторона. може комусь моя інформація пригодиться, а ще я зауважила коли спілкуватись до рослини вона краще росте.

  4. Інна Каже:

    що робити,якщо коріння вилазить з ринки?

  5. Альона Каже:

    Дівчата дякую за статтю та за поради.Коханий подарував на День народження – тому починаю вчитись доглядати свою красуню=)

  6. Іванна Каже:

    У мене орхідея близько 1 року, вже 2 рази цвіла, і пустила нові пагінці. Однак, коли мене не було близько 10 днів, квітка стояла на підвіконні, вікно було ледь прочиненим, можливо було прохолодно, почав засихати основний стовбур. Що робити?

  7. Маря Каже:

    Що робити коли на листку зробився білий осад?

  8. Ігор Каже:

    Чому жовтіють і вянуть листки?

  9. Оксана Каже:

    Сьогодні кулила орхідеї і не знаю чи потрібно її пересаджувати як і що на даний момент з нею робити…………підскажіть щось будь-ласка…………буду дуже вдячна!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Каріна Каже:

    Що робити коли в моїх орхідеях в’януть листочки ы не цвіте???

  11. Юля Каже:

    Мені подарували орхідею…але коли я її розпакувала, то помітила, що корінчики що виглядали з горщика засохли….що мені робити…??

  12. Tetjana Каже:

    Юля для вас. Якщо кінчики корінців засохлі, то є нічого страшного. У вашої квітки крім засохлих, є і здорові корінці (якщо горщик прозорий, то видно зелене коріння). А сухе я аккуратно обрізаю ножницями.

  13. Natali Каже:

    Допоможіть, будь ласка! З орхідеї залишилося лише голе стебельце а пагони висихають.. Частина жовтіють, або чорніють.. І ще на стеблі з*явилася чорна пляма…ЩО мені робити??

  14. Анеля Каже:

    У моєї орхідеї почали засихати стебельця зверху, квітки опали, що робити підкажіть буль ласка!!!

  15. Руслана Каже:

    У моєї білої орхідея обпали квітки і зробились нові пупеньочки, але починають вянути, що таке може бути і як запобізгти їхньому відмиранню???

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
  • Рослини-талісмани для знаків Зодіаку Домашні рослини потрібні людині не лише для прикраси інтер'єру, але і для підтримки її здоров'я, оскільки кімнатні квіти - справжні психотерапевти, які повсякденно […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Фен-шуй для ванної кімнати Як правило, при плануванні і інтер'єрі будинку ванній кімнаті приділяється найменше уваги. Якщо ви купуєте новий будинок або квартиру, то фактичне розташування компонентів у […]
  • Як ваше ім’я впливає на особисте життя А чи знаєте ви, що жіноче ім'я може звучати спокусливо, а може і відштовхнути залицяльників? На щастя, за допомогою астрології та нумерології нескладно з'ясувати, чи "винне" […]
  • Що потрібно знати про кімнатні рослини? Кімнатні рослини є практично в кожному будинку, а в деяких квартирах справжнісінькі зимові сади, що додають будинку чарівність і затишок. Різноманітність кімнатних квітів […]
  • Розкажіть про свої почуття мовою квітів На Сході, а точніше китайці і японці, створили так звану мову квітів. Дивно, але ці люди століттями надсилали один одному квіти, як повідомлення про небезпеку, […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...