Захворювання орхідей: проблеми з цвітінням

27 березня 2010 р.

orchid_400Цвітіння орхідеї – це найпрекрасніший період у вирощуванні орхідеї. Догляд за нею не легка справа, і дуже хочеться, щоб ця красуня віддячила своїми квітами. Але буває таке, що як би ви не піклувались про неї, а добитись цвітіння не можете. Цьому може бути декілька причин.

По-перше, квіти і бутони можуть опадати від природного процесу старіння.

Орхідеї не квітнуть вічно! Загальна тривалість цвітіння безпосередньо залежить від виду орхідеї, її стану (здоров’я), загальної кількості квітів і від умов її утримання. Для одних видів нормальним вважається цвітіння всього лише 7-10 днів, а для інших 3 і більше місяців. Купуючи в магазині нову орхідею з квітконосом, який повністю розпустився, ви навряд чи зможете точно взнати, скільки часу вона вже квітне, тому раптове обпадання квітів найшвидше відноситься до закінчення терміну їх життєдіяльності, ніж викликано яким-небудь іншим чинником.

Ще однією причиною передчасного опадання квітів та бутонів є недостатнє освітлення.

01Правильно вибране освітлення є запорукою успіху вирощування будь-яких видів орхідей, і якщо воно було вибране не правильно, то орхідея може засушити не лише квіти і нерозпущені бутони, але і квітконоси в цілому. Найбільш гостро дана проблема стоїть в осінній і зимовий період, переважно на північних і східних вікнах (трохи рідше на західних), тому додатково до природного освітлення від вікон (особливо на стадії формування бутонів) рекомендується користуватися лампами штучного світла.

Якщо на період цвітіння ви ставите свою орхідею в глиб кімнати, також будьте готові до того, що вона може засушити частину бутонів, що ще не розпустилися, і дещо скоротити період цвітіння загалом. Чим далі від вікна, тим сильніше падає інтенсивність освітлення (навіть, якщо це не видно неозброєним людським поглядом). Також, істотною перешкодою для проникнення достатнього світла(особливо взимку) є штори (навіть тонкі тюлеві).

Але слід пам’ятати, що дія прямих сонячних променів (перегріви рослини) також шкодить цвітінню орхідеї. У спекотний літній період на вікнах південної сторони опівдні і на західних вікнах в другій половині дня орхідеї необхідно берегти від дії прямих сонячних променів: ставити за завіску або ж в тінь інших рослин. Квітучі ж екземпляри краще всього взагалі прибирати з вікна в глиб кімнати на столи, тумбочки, шафи і полиці (влітку тут світла більше, ніж достатньо).

Інтенсивність сонячного світла в літній період може перевищувати допустимі для орхідей норми в 2-2,5 рази. Під дією такого сонця не рідкі випадки обгорання квітів і бутонів (їх в’янення і висихання).

Дуже сухе повітря провокує висушування ніжних тканин квітів і бутонів, тому у жодному випадку не слід знижувати вологість повітря поблизу орхідей.

01-1Для підвищення вологості повітря довкола орхідей бажано користуватися зволожувачем повітря або ж ставити горщики з орхідеями на піддони з вологим керамзитом.

Потік гарячого повітря, що йде від батарей, може висушувати не лише самі квіти, але і бутони, що ще не розпустилися. Орхідеї потрібно розміщувати так, щоб уникнути подібної дії (наприклад, підсовувати ближче до скла або ж не допускати звисання квітконосів над батареєю). Також, можна батарею (у районі квітів) накривати мокрим рушником.

При провітрюванні приміщення (особливо в зимовий період) необхідно поклопотатись про те, щоб орхідеї не стояли на дорозі холодного повітря, це може обернутися переохолодженням не лише квітів і бутонів, але і рослин в цілому.

Орхідеї не можна розташовувати поблизу яблук, горіхів, помідор і тому подібне, оскільки вони виділяють гази (наприклад, етилен), які сприяють швидкому старінню квітів, а так само бутонів, що ще не розкрилися.

Неправильно вибраний режим поливу може пошкодити кореневу систему рослини – коріння може або почати гнити, або почати сохнути. Рано чи пізно в житті рослини настане переломний момент, коли коріння у нього залишиться настільки мало, що воно не зможе забезпечувати її достатньою, для підтримки нормальної життєдіяльності, вологою, внаслідок чого, орхідея почне перерозподіляти її з менш важливих органів (квітів і бутонів) у важливіші (листя, стебло і так далі). Як наслідок, спочатку засохнуть квіти і бутони, потім пожовтіють квітконоси, а потім вже почне в’янути вся рослина (листя і так далі) в цілому.

© 2010, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

1 коментар до “Захворювання орхідей: проблеми з цвітінням”

  1. маша Каже:

    добрий день підкажіть що робити якщо квіти опали а з верха стебло почало сохнути але коріння дуже зелені що робити з цим вазоном

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Як боротись з виразкою? Вчені найшли особливу бактерію, яка здатна вижити в соляній кислоті шлунку, пошкодити слизову оболонку та викликати утворення виразок. Носіями такої інфекції може бути багато […]
  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Рослини-талісмани для знаків Зодіаку Домашні рослини потрібні людині не лише для прикраси інтер'єру, але і для підтримки її здоров'я, оскільки кімнатні квіти - справжні психотерапевти, які повсякденно […]
  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...