Меню майбутньої мами

26 червня 2009 р.

deti15novХарчування під час вагітності – тема важлива і завжди актуальна. Адже здоров’я маляти повністю залежить від того, що їла майбутня мама. Бездумно приймаючи нібито корисні продукти та біодобавки, вагітна жінка може нашкодити ще ненародженій дитині. Так що ж насправді потрібно майбутній мамі?

Кожна жінка чує безліч порад, що можна і що не можна під час вагітності. Поради ці можна лише вислухати, але на практиці краще не застосовувати. В кожної з нас свої особливості, і допомогти в складанні раціону та підборі вітамінних комплексів може лише лікар.

Головне правило: їсти лише свіжоприготовану їжу, використовуючи для приготування  найякісніші продукти. Забудь про копченину, консерви, гострі приправи, хімічні добавки. Майбутній мамі треба їсти частіше, але дрібними порціями. В першій половині вагітності харчування має бути 4-5-разове, а в другій половині – 5-7-разове. В першій половині дня краще їсти м’ясо, рибу і крупи. А ближче до вечора – молочні та рослинні продукти. Вечеряти краще не пізніше, ніж за дві години до сну.

Не зашкодить приймати комплексні полівітамінні препарати, тому що жоден, навіть самий збалансований раціон не може забезпечити організм майбутньої мами всіма необхідними речовинами.

Вітамінів зараз велика кількість, тому проконсультуйся у лікаря. Так, начебто корисні препарати кальцію можуть бути шкідливі (наприклад, якщо окостеніння плоду йде дуже швидко).

Вітаміни забезпечують нормальне протікання біохімічних і фізіологічних процесів в організмі, причому в кожного – своя функція.

Від вітаміну Е залежить нормальна робота репродуктивної системи, внутріутробний розвиток плоду. Вітамін Е міститься в нерафінованій рослинній олії, печінці, яйцях, крупі, бобах, горіхах. У добу треба вживати 15-20 г цього вітаміну. Для його кращого засвоєння продукти, в яких він міститься, треба їсти із сметаною або рослинною олією.
За імунітет відповідає вітамін С (аскорбінова кислота), який міститься в шипшині, цитрусових, чорній смородині, ківі, обліписі, солодкому перці, зеленій цибулі. За добу треба вживати 100-200 міліграм цього вітаміну.

Вітаміни групи В забезпечать нормальне функціонування нервової, травної, серцево-судинної систем. Аби достатньо отримати вітаміну В, налягайте на сухі і харчові дріжджі, неочищений рис, муку і горох, печінку, нирки.

Для нормального зору і захисту організму від токсичних продуктів і шкідливих випромінювань треба їсти продукти, які містять вітамін А. За добу його треба вживати 2,5 міліграм. Його можна знайти в овочах і фруктах жовтого, помаранчевого і червоного кольору (абрикосах, персиках, помідорах, гарбузі, дині, а більш всього – в звичайній моркві), а також в петрушці і капусті.

Для правильного формування кісток та скелету дитини потрібно  їсти продукти з вітаміном D: яєчний жовток, вершкове масло, сир, риб’ячий жир, ікру, кропиву, петрушку.

Для нормального розвитку нервової системи їсти більше зелені (зелену цибулю, петрушку, листя салату), в якій міститься фолієва кислота.

Для гармонійного розвитку плоду не менш важливі мінеральні речовини та мікроелементи.

При вагітності у багатьох жінок спостерігається погіршення стану зубів. Це відбувається через те, що плоду, що формується, не вистачає кальцію, фосфору і магнію, і він забирає їх з кісток та зубів матері. В раціоні повинно бути більше молока і молочних продуктів. Багато кальцію міститься в сирах, горіхах, зелених овочах. Джерелом фосфору є риба, м’ясо, яйця, неочищене зерно. Магній шукайте в кавунах, крупах, горіхах, овочах.

Водно-сольовий баланс організму буде в порядку, якщо в організмі майбутньої мами буде достатня кількість калію і натрію. Калій є в родзинках, шпинаті, горосі, горіхах, а натрій – в куховарській солі.
За найважливіші функції в організмі – нервову, імунну і репродуктивну – відповідають три мікроелементи: залізо, йод і цинк. Без них раціон вагітної жінки неможливий.

Яєчний жовток, печінка, зелень і фрукти – це джерело заліза. Якщо заліза в організмі не вистачає, може початися різке зниження рівня гемоглобіну в крові. Це негативно впливає на м’язи дитини, його пам’ять, увагу та загальну працездатність.

Йод, точніше його брак, знижує інтелект. Окрім цього, в дитини будуть проблеми з травленням, йому не уникнути респіраторних захворювань. Основне джерело йоду – морепродукти, риба, морська капуста.

Недорозвиненість плоду – ось чим багатий дефіцит цинку. У дитини буде недобір ваги і росту, і він завжди відставатиме від своїх однолітків за цими показниками. А для хлопчиків є загроза розвитку безпліддя. Майбутній мамі необхідно не менше 20-25 міліграма цинку в день. Він міститься в пророслій пшениці, яловичій печінці, свинячій печінці, сухій сочевиці, яловичому філе, пшеничному хлібі та зеленому чаї.

Вагітні жінки рухаються менше, ніж зазвичай, тому прагніть не переїдати. Ідеально, коли за період вагітності жінка набирає 8-10 кг (по 300-350 г в тиждень в другій половині вагітності).

Під час вагітності доведеться змінити свої деякі звички в їжі. Але це піде лише на користь жінці і її малюкові. Режим харчування в цей період – прекрасна можливість поліпшити свій раціон. Не даремно ж саме в цей час багато жінок позбуваються від різних неприємностей на шкірі, та й просто стають гарнішими.

© 2009 – 2010, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Засмага під час вагітності Майбутні мами теж хочуть виглядати привабливо, стараючись влітку більше часу проводити на свіжому повітрі - на дачі або в теплих краях. Вагітність - це дуже відповідальний […]
  • Права вагітної жінки Якщо ваша вагітність протікає нормально, то і далі можна займатись своєю роботою. Тим більше, що згідно з українським законодавством, вагітні жінки мають певні […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Необхідні аналізи та призначення При вставання на облік в Жіночу консультацію, лікар-гінеколог дає перелік аналізів та обстежень, які необхідно зробити. Потрібно розібратись, які аналізи є обов'язковими, і […]
  • Ендокринна система і вагітність Під час вагітності ендокринна система працює по-новому. Коли чекаєш дитину, в організмі відбуваються зміни обміну вуглеводів. В крові підвищується рівень цукру. Виною - […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...