Як позбутись молі?

8 червня 2010 р.

tinea1Міль в будинку – це серйозна неприємність. Воно і зрозуміло, кому хочеться оплакувати зіпсовані речі і ганяти огидних шкідників. Тому варто докласти зусилля і намагатись так зберігати речі, щоб міль не могла з’явитися у вас в будинку.

Існує багато різновидів мілі. Найбільш поширеною з них є платтяна міль, яка псує шерстяні речі. Окрім платтяної мілі в будинках заводиться меблева, шубна, килимова і інші види мілі. Майже всі вони харчуються натуральними волокнами – шерстю, шовком. Деякі види мілі поїдають також муку, зерно і інші харчові продукти, а інколи і тканини з синтетичних матеріалів.

За час свого життя міль проходить чотири стадії: яйце, гусениця, лялечка, метелик. Шкоди речам завдає лише міль-гусениця, яка і поїдає тканини та хутра. Міль (метелик) подібної шкоди не завдає, але відкладає яйця, з яких утворюються гусениці-шкідники.

Міль, як правило, не заводиться в одязі, який постійно носять або час від часу просушують на сонці і виносять на відкрите повітря. Найчастіше псуванню міллю піддаються ті речі, які ми прибираємо на довге зберігання в теплу пору року.

Боротьба з міллю досить складна. Вона включає комплекс профілактичних заходів. Аби попередити появу мілі, необхідно систематично прибирати і провітрювати квартиру і приміщення, де зберігаються одяг і взуття, регулярно чистити килими і м’які меблі (пилососом), не рідше 2-3 раз на місяць робити вологе прибирання, а інколи – і із застосуванням дезинфікуючих засобів.

d80e8d259e4b206f2a7ae856900c4699Перш, ніж укладати речі на зберігання, їх слід добре просушити і вичистити. Хімічне чищення виробів також перешкоджає появі мілі. Дуже корисно і такий профілактичний захід, відомий з давніх часів: перш ніж шерстяні речі ховають на зберігання, їх «прожарюють» декілька годин на сонці, одночасно вибиваючи з них пил. Під дією сонячних променів яйця мілі гинуть.

Чисті сухі речі краще всього зберігати в поліетиленових або в паперових пакетах або мішках, які слід добре зав’язати або заклеїти липкою стрічкою. При зберіганні в поліетиленових пакетах хутряних виробів, рекомендується спочатку загорнути їх в папір.

Регулярно, не рідше, ніж один раз в місяць, речі треба оглядати. В разі появи личинок мілі необхідно речі терміново просушити на сонці і обробити засобами від мілі.

Речі, які належить зберігати довго, часто «захищають» нафталіном. Проте слід пам’ятати, що нафталін не вбиває міль, а лише відлякує метелика мілі, не даючи йому відкласти яйця.

Нафталін випускається у вигляді білого або слабо забарвленого порошку або у вигляді лусочок, а також в пігулках. Порошок (або лусочки) нафталіну насипають в декілька марлевих мішечків і розміщують їх в різних місцях платтяної шафи (для валізи досить одного мішечка, для шафи ємкістю близько 1 м3 – два-три мішечки). При цьому шафу і валізу треба тримати закритими.

Нафталін в пігулках звільняють від плівки, в якій він випускається, і теж поміщають в платтяну шафу, валізу і так далі (3-5 пігулок на платтяну шафу, 1-2 пігулки на валізу). Нафталін в пігулках рекомендується також класти в кишені одягу перед тим, як сховати його на тривале зберігання (можна також в марлевих мішечках).

Килимові вироби, оббивку меблів обробляють для захисту від мілі найчастіше препаратами контактної дії, які продаються зараз у великій кількості в господарських магазинах. Перед вживанням вибраного засобу, уважно прочитайте інструкцію.

Для знищення метеликів, гусениць і личинок мілі, а також личинок килимового жука на килимових виробах, теплому одязі (тобто речах, які зберігаються не в шафі, а у відкритому вигляді) краще використовувати рідкі засоби від мілі.

За допомогою кисті або пульверизатора такий засіб наносять на поверхню виробів. Килими обробляють з вивороту. Через 3 місяці обробку слід повторити.

Проти метелика мілі ефективний порошок пиретрума (висушені і подрібнені квіти кавказької або далматської ромашки); цей порошок розпиляли в приміщенні за допомогою гумової груші з розрахунку 3-4 г на 1 м3 приміщення.

Міль відлякують також висушені кірки апельсина, тютюнове листя, герань.

© 2010, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

1 коментар до “Як позбутись молі?”

  1. Олександр Каже:

    Небажано використовувати нафталін, оскільки він сильний канцероген.

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Засмага під час вагітності Майбутні мами теж хочуть виглядати привабливо, стараючись влітку більше часу проводити на свіжому повітрі - на дачі або в теплих краях. Вагітність - це дуже відповідальний […]
  • Кавовий скраб для тіла Кава - один з найпоширеніших засобів косметології для догляду за тілом через високий вмісту кофеїну, який активізує біохімічні процеси в клітинах, стимулює розщеплювання і […]
  • Рослини-талісмани для знаків Зодіаку Домашні рослини потрібні людині не лише для прикраси інтер'єру, але і для підтримки її здоров'я, оскільки кімнатні квіти - справжні психотерапевти, які повсякденно […]
  • Корисні властивості кави Крім того, що кава - це чудовий напій, який бадьорить та придає енергії, її можна використовувати і з іншими цілями. З кавової гущі виходить чудова маска для обличчя, за […]
З категорії: Корисні поради

загрузка...
загрузка...






загрузка...