Париж – столиця французьких королів!

30 березня 2011 р.

У історії найромантичнішого міста світу – Парижа – багато парадоксів. Французька столиця була заснована в ті часи, коли самої Франції ще не було, а була Галія. Проте місто було закладене не галами, а римлянами в 52 році до н.е.

З 987 року Париж – столиця Франкської, а пізніше – Французької держави. У місті збереглося 19 палаців і замків, в яких в той або інший період жили королі.

Першим французьким правителем, який проявив турботу про благоустрій міста, був Філіпп Август II, при якому розпочалося будівництво головної резиденції династії Капетінгов – замку Конс’єржері.

Це найстаріший з королівських палаців. У ньому була поставлена остання крапка в історії абсолютної французької монархії: у Конс’єржері стратили Марію-Антуанету. Сьогодні в будівлі розташовується Міністерство юстиції Франції.

Будівництво Лувру теж заслуга Філіппа. Спочатку фортеця на правому березі Сени будувалась, як захисна споруда. Звідси і назва: у перекладі із староанглійского “леовар” означає “зміцнення”.

Повернувшись з Хрестового походу, Філіпп перевіз сюди свою скарбницю. У Луврі і до цього часу зберігаються головні скарби Франції. Сьогодні це найбагатший музей світу. Вперше публіка побачила його експонати в 1793 році, ще в ту пору, коли Лувр був головною королівською резиденцією.

При слові “Лувр” багатьом уявляються розкішні покої, в яких юна Маргарита Валуа приймала свого коханого герцога Гіза; потаємні коридори, по яких герцог Бекингем прокрадався до Анни Австрійської; глибокі колодязі, в які, за чтками, скидали кавалерів, що не догодили своїм вінценосним коханим.

Нічого цього більше немає. В наші дні за розкішним фасадом Лувру ховається звичайний, нехай і дуже багатий, музей. Сьогодні стіни Лувру закриті сірими панелями, таємні входи-виходи наглухо замуровані, а замість потаємних сходів з поверху на поверх відвідувачів перевозять зручні ескалатори.

У Луврі є кафе, де можна передихнути і з новими силами відправитись на вивчення творів мистецтв.

Східний фасад палацу побудував Людовік XIV, який не жалів ні сил, ні грошей на те, щоб зробити своє місто ще красивішим. Епоха Короля – Сонця стала Золотим століттям французької архітектури.

Одним з найграндіозніших проектів стала Вандомська площа, покликана увічнити військові перемоги Людовіка. Придворний архітектор Жюль Ардуен-Мансар розбив прямокутну площу з однаковими палацами по периметру. Фасади були зведені досить швидко, але потім в казні закінчилися гроші.

Вандомськой площі ми зобов’язані появі паперових грошей: щоб закінчити будівництво, шотландець Джон Лоу придумав новий спосіб розрахунку – не золотом, не монетами, а паперовими купюрами.

Всі вважали його авантюристом, але коли він скупив всі землі на Вандомської площі і став продавати їх багатим людям, знайшлося багато охочих придбати землі в обмін на нікому не потрібні папірці. Будівництво поновилося, район увійшов до моди, як, втім, і розплата паперовими купюрами.

У палацах оселилися нувориші, а в 1898 році на площі відкрився найзнаменитіший готель в світі – Ritz Paris Palace.

Якщо пройти від Вандомськой площі по вулиці Сент-Оноре у бік Лувру, можна вийти до ще однієї королівської резиденції – Пале-Руаяль. Цей палац, який спочатку називався Пале-Кардіналь, був зведений в 17 столітті спеціально для кардинала Рішельє. Некоронований король Франції прожив тут останні 18 років свого життя, тут і помер, заповівши палац королівській сім’ї.

Пізніше будівля була дарована герцогам Орлеанським. З 1873 року в Пале-Руаяль розташовується Державна Рада Франції, тому всередину відвідувачів не пускають, але Кардинальський сад відкритий для публіки. Тут панує дивна атмосфера спокою, проте так було не завжди.

В кінці 18 століття, після того, як герцог Орлеанський заборонив поліції з’являтися на території свого саду, він став притулком дівиць легкої поведінки, адже це було єдине місце в Парижі, де їх не могли заарештувати.

На честь першого власника Пале-Руаяль – Рішельє, названа вулиця, яка сполучає палац з Лувром. Сьогодні на ній розташовано декілька невеликих кафе, де за чашкою кави можна спокійно поговорити про історію паризьких палаців і про долю їх власників…

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
  • Дієта для грудей Сідаючи на дієту, треба бути обережними. Часто виявляється, що для того, щоб ваша талія та стегна виглядали привабливо, ви можете втрати всю привабливість ваших грудей. Якщо […]
  • Догляд за ніжками Зазвичай ми забуваємо про ноги, піклуємося про них в останню чергу, та варто прийти літу... В жарку пору наші ноги завжди на виду, до того ж, вони піддаються додатковим […]
  • Корисні властивості кави Крім того, що кава - це чудовий напій, який бадьорить та придає енергії, її можна використовувати і з іншими цілями. З кавової гущі виходить чудова маска для обличчя, за […]
  • Знищуємо наслідки вечірки Ми всі любимо влаштовувати вечірки, приймати гостей. Але коли все закінчується, нам залишаються гори грязного посуду і купи бруду. Ось декілька порад господиням, щоб процес […]
  • Засмага під час вагітності Майбутні мами теж хочуть виглядати привабливо, стараючись влітку більше часу проводити на свіжому повітрі - на дачі або в теплих краях. Вагітність - це дуже відповідальний […]
З категорії: Подорожі

загрузка...
загрузка...






загрузка...