Весна – час укріпити імунітет!

25 березня 2011 р.

З настанням весни багато хто з нас заздалегідь планує собі лікарняний. Авітаміноз, недостатньо активне функціонування імунної системи призводять до закономірних простуд, причому, щорічних. А може почати укріплювати імунітет?

Якщо ви відчуваєте, що пора укріпити імунітет, слід урізноманітнити свій раціон і на якийсь час відмовитися від монодієт. Річ у тому, що для повноцінної роботи імунної системи потрібно безліч вітамінів і мікроелементів. Перш за все, зверніть увагу на антиоксиданти: це вітаміни С, Е і А. Вони нейтралізують вільні радикали, чим полегшують роботу імунної системи. Перерахованими вітамінами багаті цитрусові, морква, печінка, рослинні масла.

Вираженою антиоксидантным дією володіють і флавоноїди. Ці рослинні речовини не лише справляються з вільними радикалами, але і володіють протираковою дією. Найбільш багаті флавоноїдами боби, томати, волоські горіхи.

Мінеральні речовини – ще один компонент здорового імунітету, їх можна почерпнути із зелених овочів і фруктів: листового салату, капусти, брокколі, спаржі.

Не слід забувати і про мікроелементи: особливо важливі цинк і селен. Цинк допомагає в загоєнні ран, відновленні сил, служить важливим кофактором для синтезу речовин імунного захисту. Джерелами цинку служать морепродукти, м’ясо, горіхи, яйця, сир і зернові.

Селен – один з відомих антиоксидантів, але багато його ефектів все ще вивчаються. Наприклад, показано, що селен гальмує процеси старіння, дозволяє зберегти бадьорість духу і здоровий імунітет. Кращі джерела селену – печінка, морепродукти, нирки, цільнозерновой хліб, різні злаки.

Не дивлячись на великий вибір синтетичних препаратів для підтримки імунітету, народні рецепти залишаються популярним і дієвим способом профілактики. Цікаво, що багато наукових лабораторій, які займаються пошуком імуноукріплюючих речовин, знаходять натхнення саме в рослинній сировині, виділяючи і вивчаючи її активні компоненти.

- Візьміть по одній чайній ложці квіток ромашки, липового цвіту, плодів шипшини і залийте склянкою окропу. Настоюйте 15-20 хвилин, потім процідіть і відіжміть масу. Пийте три рази в день по 1/3 склянки перед їжею.

- У східній медицині проти грипу, респіраторних інфекцій і для зміцнення імунітету використовують гілки малини, причому зрізати їх можна як влітку, так і зимою. Дрібно нарізані гілки (1-2 столових ложки) опустіть в склянку з окропом, кип’ятіть 7-10 хвилин, потім настоюйте 2 години. Приймайте по 1-2 ковтки кожну годину протягом дня.

- По 1 столовій ложці родзинок без кісточок, волоських горіхів і кураги дрібно подрібніть, перемішайте. Додайте 1 столову ложку меду і сок половинки лимона. Ретельно перемішайте. Коли відчуєте нездужання або перші ознаки простуди, приймайте суміш по 1 столовій ложці три рази в день.

- 1 столову ложку висівок (пшеничних або житніх) залийте двома склянками води, кип’ятіть 30 хвилин, потім додайте 1 столову ложку меду. Приймайте теплий відвар по 50 г 3 рази в день.

- Завдяки високому вмісту вітаміну С, шипшина визнана одним з найкращих засобів для підтримки імунітету. Подрібніть дві столові ложки сухих плодів шипшини, залийте 0,5 л води, кип’ятіть 15 хвилин на слабкому вогні. Настоюйте протягом ночі. Пийте як чай, можна додати мед або Кагор.

- Це – лікувальна ванна. Вам знадобляться листя, сухі плоди або гілочки малини, брусниці, обліпихи, смородини, шипшини або горобини (можна використовувати лише ті компоненти, які є в наявності). Складіть суміш з рівним вмістом всіх компонентів, залийте окропом, настоюйте 5-10 хвилин. Отриманий відвар додайте у ванну. Тут же можна використовувати декілька крапель аромамасла евкаліпта або кедра. Тривалість ванної процедури -10-15 хвилин. Така ванна укріпить імунітет, полегшить затруднене простудою дихання, заспокоїть головні болі і ломоту в тілі.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Цілюща вода моря Майже кожен з нас, хоча б раз на рік, прагне вирватись до моря. Крім відпочинку і задоволення, ви загартуєте свій організм на весь наступний рік. Вам потрібно занти, що від […]
  • Корисні властивості кави Крім того, що кава - це чудовий напій, який бадьорить та придає енергії, її можна використовувати і з іншими цілями. З кавової гущі виходить чудова маска для обличчя, за […]
  • Ціла грона здоров’я Виноград - це не просто смачно, він має дуже багато лікувальних властивостей. Ще стародавні медики радили його вживати між прийомами їжі. В винограді міститься вітамін А, […]
  • 10 причин любити кукурудзу 1. Кукурудза має більшу харчову цінність, ніж пшениця чи рис. В ній містяться не тільки протеїни та вуглеводи, але й клітковина. 2. Це єдиний злак, який містить в собі […]
  • Весняний авітаміноз Хто з нас на початку весни не скаржиться на погіршення зовнішнього вигляду, понижений імунітет і загальну слабкість? Взимку значно зменшується прийом свіжих фруктів і […]
  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
  • Вітамінний гороскоп З точки зору астрології, вітаміни належать до знака Діви, оскільки це дрібні речовини, засвоєння та синтез яких відбувається через кишечник. І кожен знак зодіаку відчуває […]
З категорії: Здоров'я

загрузка...
загрузка...






загрузка...