Як доглядати за пальмами?

28 березня 2011 р.

Прикрасити свій інтер’єр пальмами можуть собі дозволити лише власники великих квартир. І це зрозуміло, адже деякі види пальм при правильному догляді досягають величезних розмірів, чого малогабаритна квартира просто не витримає. Але, якщо ви є власником цієї екзотичної південної рослини, то віднесіться до догляду за нею відповідально.

Починати потрібно з вибору місця для пальми. Більшості видів пальм, що ростуть в кімнатних умовах, потрібно досить багато місця. Навіть, якщо ваша пальма не буде великою, все рівно це одиночна рослина, і їй ніщо не повинно заважати.

Дуже важливо забезпечити для пальми і правильне освітлення – приміщення, де вона зростатиме, має бути світлим, з хорошим сонячним освітленням. Але слід знати, що не всі пальми добре переносять прямі сонячні промені, тому краще забезпечити розсіяне світло. Таким чином, ви забезпечите потрібне притінення за допомогою простої тюлевої завіски на вікні. Але в темному кутку вашої квартири пальма не виживе.

Що стосується температури в приміщенні, то пальми тропічного походження вимагають утримання зимою в помірно теплих або теплих приміщень. Пальми, батьківщина яких субтропіки, краще утримувати взимку в прохолодних приміщеннях.

Важливо знати, що всі пальми погано переносять протяги, і особливо потрібно побоюватися холодного повітря при провітрюванні кімнати зимою, відкриваючи кватирку. Коріння пальм дуже чутливе до холоду, тому горщики з пальмами не можна ставити на холодне підвіконня або мармурові плити підлоги.

Всі пальми, навіть ті, які походять родом з сухих місцевостей, вологолюбні, тому поливати їх потрібно влітку рясно, а взимку помірно. При правильному поливі земля має бути весь час вологою, але не сирою. Причому, полив безпосередньо залежить від температури повітря, наприклад, при утримуванні пальми в дуже прохолодному приміщенні зимою – біля 5-7°С рослину поливають мало і дуже рідко, або ж взагалі полив замінюють обприскуванням.

Всі пальми потребують регулярного обприскування, оскільки через сухість повітря вони сильно страждають і втрачають свою декоративну привабливість. Сухі кінчики листя – це вірна ознака того, що у вас в квартирі занадто сухе повітря.

Якщо ви вирішили зрізати коричневі сухі кінчики, то зріжте їх так, щоб над живою тканиною залишилася суха смужка. Нижнє листя, яке потемніло, не можна відривати, а потрібно акуратно відрізувати. У жодному випадку не можна відрізувати верхівку пальми, оскільки саме на верхівці знаходиться єдина точка росту. Якщо верхівку зрізати, рослина не просто перестане рости – вона загине.

Пальми можуть рости на різному грунті, тому чітких правил відносно субстрату не існує. Екзотичним рослинам більше підходить земля на компостній основі. Оскільки пальми – це крупні рослини, то і горщик для них має бути високим. Необхідний гарний дренаж, тому що пальми не люблять застою води в коріння. Пересаджуючи пальму, на дно горщика насипте трохи дрібних камінчиків або крупного дренажу, щоб вода не застоювалася, а легко проходила.

Пересаджують пальми навесні. При пересадці, кореневу систему потрібно помістити в землю на ту ж глибину, на якій вона була і до пересадки, інакше може початись загнивання стебла. Молоді пальми рекомендується пересаджувати щороку, а старі – через 2-3 роки. Якщо у вас дуже велика пальма, то пересаджувати необов’язково – просто змініть верхній шар грунту.

За формою листя пальми бувають перистолистні (кокос, фінік, ховея, хамедорея і ін.) і веєролистні (хамеропс, трахікарпус, пальма Лівістона і ін.).

Пальми для теплих приміщень – арека, кокос, каріота, хамедорея, акантофенікс, фенікс Робеліні – вони вимагають високої температури і вологості повітря.

Пальми для приміщень з помірною температурою – ховеї (Бельмора, Форстера), кокос Боннеті, геонома, клиностигма, рапалостиліс, рапіс, сабаль і ін.

Пальми для прохолодних приміщень – хамеропс, брахея, вашингтонія,трахікарпус і ін.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
  • Цікаве про Болгарію Болгарія знаходиться в самому центрі Балканського півосторова. В цій країні великий вибір курортів на будь-який смак та можливості. Взагалі, Болгарія - це дуже привабливий […]
  • Як розширити простір маленької квартири? Правильно використовуючи секрети оформлення інтер'єру, можна розширити простір навіть в маленькій квартирі. Насамперед, це обов'язково проведіть капітальне прибирання! […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • 5 ворогів ідеального сексу Багато слів і вчинків вбивають романтику у відносинах двох люблячих людей. Але у ваших силах все змінити. Головне правило: не впускати в свою спальню основних ворогів […]
  • Фен-шуй для ванної кімнати Як правило, при плануванні і інтер'єрі будинку ванній кімнаті приділяється найменше уваги. Якщо ви купуєте новий будинок або квартиру, то фактичне розташування компонентів у […]
З категорії: Квіткарство

загрузка...
загрузка...






загрузка...