Розвиток дитини під час вагітності

12 квітня 2011 р.

1-й день. Сперматозоїд з’єднується з яйцеклітиною. В результаті утворюється одна “велика” (розміром менше крупинки солі) клітина, яка містить 46 хромосом, успадкованих від батьків (по 23 хромосоми від кожного). Крім того, в заплідненій яйцеклітині знаходиться весь генетичний набір майбутньої людини: ріст, стать, колір очей і шкіри, волосся, риси обличчя.

3-9-й дні. Запліднене яйце опускається по матковій трубі в матку. Зародок прикріплюється до її стінки і незабаром починає отримувати необхідні речовини для живлення і кисень для дихання з материнської крові, яка поступає до нього через пуповину і гіллястий хоріон (майбутню плаценту).

10-14-й дні. Зародок збільшується на одну десяту, в порівнянні зі своїм колишнім розміром.

20-й день. Починається процес закладки нервової системи.

21-й день. Починає битися серце.

28-й день. Формуються хребет і м’язи. На УЗД видно руки, ноги, очі, вуха.

30-й день. За минулий місяць ембріон виріс в 10 тисяч разів і продовжує активно розвиватися. Серце прокачує через кровоносну систему всю зростаючу кількість крові.

35-й день. На ручці маляти можна розрізнити пальчики. Очі темніють, оскільки організм дитини вже почав виробляти пігмент.

40-й день. За допомогою спеціального приладу можна виявляти і записувати сигнали, що поступають з мозку.

6 тижнів. Печінка починає виробляти кров’яні клітини, а мозок контролює рухи м’язів і роботу серця.

7 тижнів. Повіки напливають на очі дитини і поступово закривають їх, тим самим захищаючи структуру ока, що розвивається, від світла і сухості (з 28-го тижня очки можуть почати відкриватися). На цьому ж терміні вагітності формується внутрішнє вухо немовляти, розвивається зовнішнє вухо, оформляються щелепи, з’являються зачатки зубів. Але найголовніше – маля починає ворушитися. Але мама не відчуває цього, оскільки дитя ще дуже мале.

8 тижнів. Маля підросло до 2,5 сантиметрів. Воно вже схоже на дорослу людину. Серце б’ється, шлунок виробляє шлунковий сік, функціонують нирки. М’язи скорочуються під впливом імпульсів, що поступають від мозку. По крові дитини можна визначити його резус-приналежність. Сформувалися пальці і суглоби. Обличчя маляти набуває певних рис, розвивається міміка. Тіло дитяти реагує на дотик.

10 тижнів. Ріст дитини досягає 4 сантиметрів, вага – приблизно 2 грамів. У цей період у маляти починають формуватися зовнішні і внутрішні статеві органи.

12 тижнів. Маля зростає. Час від часу він смокче пальчик. В період неспання дитя енергійно тренує м’язи: повертає голову, загинає пальчики на руках і ногах, відкриває і закриває рот. Маля вже чує і бачить: якщо його починають непокоїти різкі звуки, що доносяться із зовнішнього світу, він намагається закрити руками вуха, і прагне загородитися долонькою від променя світла, направленого в очі. Якщо доторкнутися до його долоньки, вона стискуватиметься в кулачок. Всі ці рухи здійснюються завдяки тому, що у малюка сформувався вестибулярний апарат, який допомагає йому орієнтуватися в просторі.

16 тижнів. Дитя важить приблизно 150 грамів, його ріст досягає 16-18 сантиметрів. На голівці з’являється волосся, на обличчі – вії і брови. Маля відкриває рот, ковтає, смокче, посміхається. У цей період починає повноцінно функціонувати плацента, яка пов’язує його з мамою.

20 тижнів. Ріст маляти досягає 30 сантиметрів, у нього з’являються нігтики на пальцях рук і ніг. Тепер мама відчуває його рухи, оскільки час від часу він починає займатися фізкультурою : відштовхується від однієї стінки матки і допливає до іншої. Крім того, дитя може відреагувати на різкий звук або хвилювання матері стрибком, який сприймається як активне ворушіння. Якщо ж маля починає гикати, жінка відчуває слабкі ритмічні поштовхи, що йдуть зсередини. У 20 тижнів лікарі прослуховують серцебиття малюка за допомогою стетоскопу.

24 тижні. Маля вже може розсердитися. До речі, щоб відпочити вночі, маля лягає спати і… бачить сни.
Дитя важить близько 500 грамів – це небагато, але він лише почав набирати вагу. Його шкіра червона і зморшкувата. Оскільки вона ще дуже ніжна, маля захищається від дії навколоплідних вод спеціальним мастилом.

До 24-го тижня вагітності починають функціонувати жирові і потові залози, дозрівають легені дитини. В них утворюється плівка, яка не дає їм склеюватися при диханні. Якщо дитя народиться в цей час і буде забезпечене необхідним доглядом, воно зможе вижити.

28 тижнів. Дитя важить близько 1000 грамів, його ріст досягає 35 сантиметрів. У нього вже розвинені всі органи чуття – ці дані підтверджуються дослідженням біострумів мозку ще ненародженої дитини. Воно починає взнавати голос мами. Маля здійснює перші елементарні дихальні рухи. Його шкіра ущільнюється (товстішає). Якщо на цьому терміні вагітності почнуться пологи, то їх назвуть передчасними, але лікарі зможуть допомогти дитяті вижити.

32 тижні. Дитя важить близько 2000 грамів, у нього утворюється підшкірно-жирова клітковина, ручки і ніжки стають пухкими. Відбувається закладка імунної системи: маля починає отримувати від матері імуноглобуліни і інтенсивно утворювати антитіла, які захистять його від хвороб в перші місяці життя. Об’єм навколоплідних вод, що оточують дитя, складає один літр. Кожні три години вони повністю оновлюються, тому маля завжди плаває в “чистій” воді, яку можна безболісно ковтати.

34 тижні. Маля важить 1800-2100 грамів, його ріст досягає 40-41 сантиметра. Йому стає тісно в матці: він вже не може перекинутися і найчастіше лежить голівкою вниз. Його легені остаточно розвинулись, і в разі передчасних пологів дитя дихатиме самостійно. Проте підшкірно-жировий шар поки розвинений слабо і погано утримує тепло.

36-38 тижнів. З дев’ятого місяця вагітності маля щодня додає у вазі (до 14 грамів). У його печінці накопичується залізо, яке допомагатиме кровотворенню в перший рік життя. Пушок, що покриває шкіру дитяти (особливо плечі і спину), до терміну пологів зникає. Дитя інтенсивно зростає, матка стає дуже тісною, тому його ворушіння відчуваються інтенсивніше.

Зазвичай в 38 тижнів його голівка опускається до входу в малий таз. Маля вже готове до самостійного життя і рахує дні до народження…

Пологи, на терміні 38-40 тижнів вагітності, вважаються своєчасними. Зазвичай дитя народжується з вагою 3500 грамами і більше, та ростом приблизно 50 сантиметрів. Ледве народившись, він видає перший крик. Дитя самостійно дихає, його серце б’ється, воно активно рухає ручками і ніжками.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Складаємо весільне меню На весільному столі має бути краса! Всі весільні страви необхідно ефектно і святково оформляти. Тоді вони і з'їдаються швидше. Взагалі, на банкеті повинно бути те, що не […]
  • Чи можна народжувати самостійно після кесарського? «Один раз кесарський розтин - завжди кесарський розтин» - таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до […]
  • 8 березня – свято весни, свято жінок Весна... Напевно, не знайдеться людини, а, особливо, жінки, яка б не любила весну. За що ми любимо весну? За яскраве сонечко, за звук талої води, що капає з дахів, за […]
  • Чи погіршується зір під час вагітності? Під час вагітності ви можете почати помічати, що ваш зір погіршився. Таке буває, тому що в цей період ваш організм повністю перебудовується, і такі зміни можуть дещо вплинути […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Історія Ялти За стародавньою легендою, місто Ялта було засноване в першому столітті грецькими мореплавцями, які збились з дороги під час бурі, та після довгих пошуків, побачивши берег, а […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...