Курорти Криму: Севастополь

11 червня 2012 р.

Севастополь - великий туристичний центр, великий в тому сенсі, що за одну поїздку його не оглянеш, не оціниш і не зрозумієш. Це місто військової слави (буквальний переклад з грецького “Величне місто”, “місто Слави”), край рибаків і корабелів. Нарешті, це відмінний морський курорт, що має прекрасне поєднання природно-кліматичних чинників.

Географічне положення міста визначило стратегічний інтерес до нього всіх імперій, включаючи Римську, Візантійську, Оттоманську, Британську, Російську.

Це місто – і молоде, і древнє. Власне, Севастополь заснований 14 червня 1783 р.,  але античному Херсонесу, величні руїни якого знаходяться на території сучасного Севастополя – набагато більше.

Місто розташувалося уздовж Севастопольської (Ахтіарськой) бухти, що врізається на 8 км. в глиб суші. Протяжність Севастополя по береговій лінії – близько 40 км. До недавніх пір це був закритий для туристів район. Після того, як в’їзд до міста став вільним, сюди із задоволенням приїжджають відпочиваючі. Севастополь знаходиться на кордоні між степовим і гірським Кримом, територія регіону тягнеться від мису Лукулл на півночі до мису Сарич на півдні.

У Севастополі зазвичайне посушливе літо, тепла зима, опадів випадає небагато. Середня температура лютого +2,6°С, липня +22,4°С. Купальний сезон триває з червня по вересень.

Пляжі – піщані, з гальки, з кам’янистим берегом або пологим дном, приваблюють своєю різноманітністю: тут можна знайти доглянуті, цивілізовані місця з повним набором пляжних розваг або відокремлені куточки для любителів вечірніх медитацій і прихильників підводного полювання.

Севастополь унікальне місце, в його районі налічується більше 30 бухт. Найбільші з них – Севастопольська, Південна, Стрілецька, Кругла, Очеретяна, Козача, Балаклавськая.

Севастопольська і Південна бухти ділять місто на Північну, Корабельну і Південну сторони. На території міста беруть початок всі три гряди Кримських гір. Через нього проходить межа двох географічних поясів – помірного і субтропічного. Клімат порівняно м’який, морський, помірно-континентальний в передгір’ях, помірно-континентальний з рисами субтропічного середземноморського типу на південно-східному узбережжі. Температура води в цьому районі протягом року плюсова, в липні біля +25 С.

Ще з античних часів на місці сучасного Севастополя розташовувалася грецька колонія Херсонес. Саме ж місто з’явилося під час російсько-турецької війни, коли Крим був переданий під заступництво Російській імперії. Полководець А.В. Суворов, оцінивши стратегічне значення місцевої бухти, почав будівництво укріплень на берегах. Так, з роками місто розвивалося і стало головним портом Чорноморського флоту.

Знайомство з пам’ятками Севастополя краще починати з місця заснування міста – Графської пристані. Це стара споруда, раніше вона складалась просто з дерев’яних сходинок, в 30-х роках зробили кам’яні сходи, а потім побудували колонаду і поставили двох мармурових левів. Сюди, на Графську пристань, 22 листопада 1853 року після синопськойї перемоги прибув Нахімов. Пристань примикає до головної площі міста, в центрі якої розташований величезний пам’ятник Адміралу Нахімову.

Приморський Бульвар на березі Артилерійської бухти, або, як її скорочено називають, Артбухти, улюблене місце відпочинку місцевих жителів та гостей міста. Прогулявшись по бульвару, ви потрапляєте на набережну Севастополя, де біля берегів бухти знаходитися знаменитий пам’ятник затопленим кораблям, що став символом міста.

Тут недалеко розташований знаменитий Севастопольський морський акваріум-музей. Один із найстаріших акваріумів в Європі, був відкритий ще в 1897 році. В акваріумі працюють 4 зали, а в колекції представлено більше 150 видів мешканців різних морів і водоймищ. А зовсім близько від акваріума розташований і Дельфінарій, куди можна сходити на виставу.

Побувавши в Севастополі, необхідно обов’язково відвідати знамениту панораму «Оборона Севастополя», яка розташована на вершині Сапун-гори. Діорама воскрешає героїчні події 7 травня 1944 року, коли місто захищали від ворожих військ.

Не варто обділяти увагою і меморіальний комплекс Малахов-курган, який налічує більше 20 пам’ятників, пов’язаних з обороною Севастополя 1854-55 р.р. і оборони 1941-42 р.р., а також знаряддя і оборонні спорудження.

Севастополь нерозривно пов’язаний з Чорноморським флотом, для любителів історії флоту радимо відвідати воєнно-історичний музей Чорноморського флоту Росії. Музей заснований в 1869 році і вважається одним з найстаріших військово-морських музеїв світу. Тут зібрані унікальні експонати і документи від періоду Кримської війни до сьогоднішніх днів: знаряддя різних епох, різні документи і особисті речі героїв, а у внутрішньому дворику музею експозиція старовинних зразків артилерійського, мінного і торпедного озброєння.

Любителям живопису сподобається в Севастопольському художньому музеї ім. М. П. Крошицького, основу колекції якого складають полотна багатьох відомих художників. Музей ще називають «маленький Ермітаж Криму», в ньому, також, проводяться виставки-продажі картин сучасного мистецтва.

Наступна пам’ятка Севастополя - національний заповідник “Херсонес Таврійський”. Для екскурсії в Херсонес варто виділити окремий день.

Херсонес – це розкопки старогрецького поселення заснованого в кінці 5 століття до нашої ери, розташований в межах міста Севастополя. Відвідуючи унікальне місто-музей просто неба, ви відвідаєте розкопки античного міста з вулицями, площами, спорудами. У 1996 році Херсонес рішенням ЮНЕСКО занесений в 100 найвидатніших пам’ятників світової культури. У 988 році в Херсонесі хрестилися великий князь київський Володимир Святославович і його дружина, аби потім хрестити киян і Русь. А на місці хрещення через 9 століть був зведений храм Святого Володимира.

© 2012, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , ,

1 коментар до “Курорти Криму: Севастополь”

  1. Квітка Каже:

    Чудове місто. Була там три рази і побувала б ще. Дійсно є що подивитись

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Засмага під час вагітності Майбутні мами теж хочуть виглядати привабливо, стараючись влітку більше часу проводити на свіжому повітрі - на дачі або в теплих краях. Вагітність - це дуже відповідальний […]
  • Кавовий скраб для тіла Кава - один з найпоширеніших засобів косметології для догляду за тілом через високий вмісту кофеїну, який активізує біохімічні процеси в клітинах, стимулює розщеплювання і […]
  • Сексуальна сумісність за групою крові Чоловік і жінка І групи крові Вони потребують постійного фізичного контакту, щоб бути щасливими. Зазвичай у них абсолютно гармонійне сексуальне життя. Чоловік І групи […]
  • Як боротись з простудою під час вагітності? Чи потрібно говорити про те, що простуди, що виникають в цікавому положенні, можуть негативно вплинути на плід? Є ризик розвитку внутріутробної гіпоксії плоду (брак кисню), […]
  • Ендокринна система і вагітність Під час вагітності ендокринна система працює по-новому. Коли чекаєш дитину, в організмі відбуваються зміни обміну вуглеводів. В крові підвищується рівень цукру. Виною - […]
  • Рецепт: рис з грибами Інгредієнти: 1 склянка рису; 2,5 склянки окропу; 5-6 сирих шампіньйонів; 1 велика цибулина; 1 морква; 3 ст. л. консервованого горошку (також можна брати свіжий […]
  • План краси на листопад Останній місяць осені не балує нас гарною погодою, що в першу чергу відображається на шкірі обличчя. На ній з'являються почервоніння, набряклості, темні кола під очима, шкіра […]
З категорії: Подорожі

загрузка...
загрузка...






загрузка...