Депресія під час вагітності

7 березня 2013 р.

депресія під час вагітностіОтже, тест на вагітність показав позитивний результат, і ви поділилися цією чудовою новиною з близькими. Всі вас вітають, вважаючи, що ви дуже щасливі. Так, ви звичайно ж радієте тому, що у вас буде дитя, але не можна сказати, що ви відчуваєте себе абсолютно щасливою. Більш того, інколи ви відчуваєте себе абсолютно нещасною. Ви починаєте винуватити себе в тому, що не відчуваєте щастя, і в результаті ще більше поглинаєте в депресію.

Вагітність – це щасливий період в житті кожної жінки. Але так буває далеко не завжди. Майже 10% майбутніх мам під час вагітності страждають від депресії.

Прояви депресії різноманітні, тому важко перерахувати всі характерні симптоми. У деяких жінок постійний поганий настрій, інші дратівливі і часто плачуть або відчувають свою непотрібність. Деякі навіть хочуть накласти на себе руки. Депресія впливає як на емоційний і фізичний стан, так і на поведінку майбутньої мами.

Ось деякі ознаки депресії:

- неможливість зосередитися;
- безпричинна тривога;
- підвищена дратівливість;
- порушення сну;
- дуже швидка стомлюваність і хронічна втома;
- постійне відчуття голоду або відсутність апетиту;
- вас більше нічого не радує і не приносить задоволення;
- вам весь час сумно.

Так в чому ж причина депресії? Довгий час вважалося, що гормони вагітності перешкоджають розвитку депресії. Цей висновок грунтується на тому, що багато жінок під час вагітності відчувають емоційний підйом. Проте, все більше визнання отримує інша точка зору, згідно якої навантаження і стреси, з якими пов’язані вагітність і догляд за новонародженим, роблять жінку особливо вразливою. Крім того, якщо у вашому житті є якісь додаткові труднощі, то виникнення депресії ще ймовірніше.

Одна з найбільш частих причин депресії під час вагітності – це складнощі у взаєминах з майбутнім татом.

Ще однією з причин, є якась стресова життєва ситуація. Наприклад, збільшення площі житла у зв’язку з поповненням в родині або проблеми на роботі.

Низький дохід. Коли жінка не заробляє достатньо грошей для себе, не кажучи вже про дитину.

депресія під час вагітностіПсихофізичні проблеми під час вагітності. Наприклад, токсикоз, який супроводжується ранковою нудотою, або, якщо ви не планували вагітність, то це теж може позначитися на вашому емоційному стані.

Ускладнення при попередній вагітності. Негативний досвід попередньої вагітності і пологів може накласти відбиток на ваше відношення до нової дитини.

Безпліддя або втрата дитини. Якщо ви пройшли через безліч випробувань для того, щоб завагітніти, або раніше у вас був викидень, то, ймовірно, вас непокоять думки про те, як протікатиме ця вагітність.

Насильство у минулому або сьогодні. В деяких випадках вагітність може спровокувати домашнє насильство або нешанобливе відношення з боку тих членів сім’ї, хто не хоче появи дитини.

Як можна впоратися з депресією?

Розслабтеся. Не піддайтеся бажанню переробити всі справи до народження дитяти. У списку справ, які необхідно виконати, першим пунктом повинна стояти турбота про ваше фізичне і психологічне здоров’я.

Займайтеся зарядкою. Звичайно ж, під час вагітності не варто починати тренуватися в повну силу; проте помірні фізичні навантаження піднімуть вам настрій і допоможуть впоратися з депресією. Плавання, прогулянки і заняття в групі для майбутніх мам рекомендовані під час вагітності.

Говоріть про свої проблеми з близькими і психологами. Будьте відкриті і чесні з коханим. Він зможе підтримати вас, лише якщо ви будете з ним відверті. Якщо у вас немає другої половини, поговорите про свої страхи і тривоги з друзями або рідними. Зверніться за допомогою до спеціаліста, який запропонує вам консультирование индивидуально. Поради психолога під час такого індивідуального консультування допоможе молодим мамам позбутись надуманих страхів та налаштуватись на позитивний лад.

© 2013, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Як не набрати зайву вагу під час вагітності? Напевно багато жінок бояться, що в результаті вагітності можуть втратити свою привабливість. Адже, зайві кілограми, розтяжки і целюліт, які можна отримати в комплекті з […]
  • Алкоголь під час вагітності Коли майбутня мама вживає алкоголь під час вагітності, його вживає і її дитя. Алкоголь легко проникає крізь плаценту, ставлячи під загрозу нормальний перебіг пологів. […]
  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Як боротись з простудою під час вагітності? Чи потрібно говорити про те, що простуди, що виникають в цікавому положенні, можуть негативно вплинути на плід? Є ризик розвитку внутріутробної гіпоксії плоду (брак кисню), […]
  • Вагітність: перший триместр Ви відчули в собі деякі зміни. Ваше тіло змінюється: груди стали більш чуттєвими, ореоли навколо сосків потемнішали. Останнім часом ви стали більше втомлюватись і хотіти […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Права вагітної жінки Якщо ваша вагітність протікає нормально, то і далі можна займатись своєю роботою. Тим більше, що згідно з українським законодавством, вагітні жінки мають певні […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...