Все про Туреччину

22 червня 2009 р.

turk-1Столиця Туреччини – Анкара. Проживає приблизно 2 750 000 чоловік.
Населення Туреччини 63 млн. чоловік. Основну частину населення (близько 80%) складають турки. Також, на території Туреччини проживають курди, араби, євреї, греки.
Державна мова – турецька, одна з основних – арабська. Також, в Туреччині поширена французька, англійська та німецька. Нерідко можна зустріти російську мову, особливо в готелях, орієнтованих на туристів з Росії і СНД.
Основна релігія – іслам. Майже 77% населення – мусульмани-суніти. Туреччина дуже релігійна країна, в якій дотримуються законів ісламу.
Туреччина розташовується одночасно і в азіатській, і в європейській частинах материка, займаючи півострів Мала Азія та невелику частину Балканського півострова. Граничить з Болгарією і Грецією на північному заході, з Грузією і Вірменією на північному сході, на сході з Іраном, а на півдні – з Іраком і Сирією.
Загальна площа складає 780,6 тис. км. Ландшафт переважно гірський, хоча є і рівнини. Країна омивається чотирма морями (Середземне, Чорне, Егейське і Мармурове), а по всій території протікає велика кількість річок та занаходиться декілька солоних озер.
Клімат в Туреччині субтропічний, з великими контрастами температури і зволоження, залежно від висоти та віддаленості від моря. На побережжі Егейського і Середземного морів, літо дуже жарке і сухе, а зима дощова. Купальний сезон тут з квітня по жовтень, і весь цей час світить яскраве сонце. Такий самий середземноморський клімат і побережжя Мармурового моря. Чорноморське побережжя теж відрізняється м’якою зимою і теплим літом, але рівень вологості набагато вищий і опадів випадає досить багато. У південно-східній Анатолії (європейська частина Туреччини) навесні дмуть сироко, що несуть пил з Сирійської пустелі.
Національна валюта Туреччини – Турецька ліра (TRL). Унаслідок сильної інфляції курс ліри може мінятися щодня. Сама популярна валюта – американський долар, якщо ви платите доларами, ціна може бути нижчою, ніж вказана в національній валюті. Обміняти гроші можна скрізь, але приватні пункти обміну, зазвичай, пропонують вигідніший курс, ніж банки або готелі.
Ви можете скористатися кредитними картами: American Express, Eurocard, Diner’s Club, Visa, Mastercard. Дорожні чеки приймаються в Туреччині далеко не скрізь. Якщо ви хочете скористатися дорожнім чеком, покладайтеся на такі світові фірми як American Express і Thomas Cook.
Приблизні ціни:
кава – $0,5-2,5;
чай – $0,2-2;
турецьке пиво – $1-3;
легкі спиртні напої – $1-3;
кебаб (національне блюдо) – $1,5-7;
середня поїздка на таксі – близько $3;
дешевий обід – $4;
обід в ресторані – $6-20;
Віза до Туреччини видається в будь-якому митному пункті при в’їзді до країни протягом години. Одноразова туристична віза коштує 10 євро, або стільки ж, але в доларовому еквіваленті, двомісячна туристична віза коштує 20 євро – ця віза багаторазова і дозволяє в’їжджати в країну кілька разів протягом 2-х місяців. У паспорт ставиться марка, що надає право на перебування в Туреччині. Термін дії закордонного паспорта має бути не менш 3-х місяців з моменту закінчення поїздки. Стягується податок на від’їзд у розмірі $12.
Ввезення будь-якої валюти до Туреччини вільне, суми більше $5000 необхідно вказувати в митній декларації. Вивіз лір з країни обмежений сумою, еквівалентною $100. Ви вільно можете привезти з собою наступні речі:
Сигарети (до 400 шт);
Сигари (до 50 шт);
Тютюн (до 200 шт);
Кава (до 1 кг);
Спиртні напої (міцні) – 3 відкритих пляшки;
Вино – 2 відкритих пляшки;
Окрім предметів особистого користування і продуктів харчування дозволяється ввозити два фотоапарати, радіоприймач, відеокамеру. Ювелірні вироби підлягають обов’язковому декларуванню.

До Туреччини заборонено ввезення наркотиків, ліків, які містять наркотичні речрвини, зброї.
Номери телефонів в Туреччині семизначні, а регіональні коди тризначні. Вихід на міжміський зв’язок – (0), на міжнародний (00). Дзвонити з автомата вам буде дешевше, ніж з готелю. Жетони для таксофону можна купити в будь-якому поштовому відділенні або в кіосках. Жетони бувають трьох розмірів: маленькі (для місцевих дзвінків), великі (для міжнародних). Середніми можна оплачувати будь-які дзвінки.
Поштамти працюють з 8:00 до 24:00 в робочі дні і з 9:00 до 19:00 в неділю. На міжнародні листи встановлено фіксовані тарифи. Лист до Європи обійдеться вам в 4000 турецьких лір, лист в США коштуватиме 6000 лір. Факси є у всіх готелях і поштових відділеннях.
Мобільний зв’язок в Туреччині забезпечують два найбільші оператори – Turkcell і Telsim.
Екстрені телефони:
Поліція – 155
Жандармерія (у сільських районах) – 156
Швидка допомога – 112
Пожежна охорона – 110
Довідкова (телефони) – 118
Міжнародний оператор – 115
Будильник – 135
Електрика в Туреччині

Найпоширеніший вид транспорту в Туреччині – автобус. Але необхідно враховувати великий пасажиропотік і переповненість транспорту. Звичайні таксі обладнані лічильниками, але вночі тариф дорожче в 1,5-2 рази. Можна скористатися маршрутним таксі з фіксованою вартістю проїзду і зупинками в певних пунктах.
Якщо є необхідність, то з міста в місто можна пересуватися наступними методами: літак (мережа внутрішніх рейсів Turkish Airlines), пороми (Turkish Maritime Lines), залізниця. Краще бронювати всі квитки заздалегідь.
Також, ви зможете взяти в оренду автомобіль. Приблизна ціна в Стамбулі – від $40 в день і від $250 в тиждень за машину класу “економ”. При цьому пробіг не обмежується.
Бути в Туреччині і не привезти сувеніри – просто неможливо. А вибір сувенірів величезний, дотого ж, покупки обійдуться вам набагато дешевше, ніж в будь-якій іншій країні середземномор’я. Ви можете купити практично все, починаючи від дублянок і закінчуючи гострими приправами. Прикраси, одяг, килими, кераміка, вази, рушники, східні старовини. Не забувайте торгуватися – продавцям приємно, та і для гаманця корисно.
В яке б місто Туреччини ви не приїхали, ви завжди знайдете, що подивитись.
У Анкарі – Музей Анатолійських цивілізацій, старе місто довкола цитаделі.

Стамбул, в першу чергу, знаменитий собором святої Софії, перебудованим в мечеть. На особливу увагу заслуговують семибаштовий замок Едікуле, палац Гексу, Мармурова башта, фортеці на берегах Босфору, палацовий комплекс Топкапи, музеї – античності, завойовників, східної старовини, турецького і мусульманського мистецтва і ін., церква Св. Ірини, хоральна монастирська церква, церква Пресвятої Богородиці, а також мечеті – Ахмеда (Блакитна мечеть), Мікрімахи, Селима-завойовника, Баязіда, Сулеймана, Ейюпа і ін., підземні палаци-водосховища.

Якщо ви опинились в Анталії, відвідайте старий квартал Калєїчи, Ворота Адріана (130 р. до н.е.), Археологічний музей. Не забудьте поглянути на символ Анталії – мінарет Іївлі (ХI ст). У гірських околицях Анталії помилуйтесь на водопади і карстові водоймища. Біля р. Кемер з руїнами древнього портового міста Фазеліса, розташована могила Олександра Македонського.

У місті Трабзон – церква Златоглавої Божої Матері і св. Євгенія, перероблені в мечеті, монастир.

Ізмір гідний уваги, як батьківщина Гомера. Недалеко розташовані руїни таких старовин, як Мілет, Ефес і Троя, а також, курорт Памуккале (“бавовняне місто”) і Ялова.

Аспендос – місто безлічі красивих споруд, відвідайте театр-палац архітектора Зенона і римський арочний акведук.

Міра – стародавня столиця Лікиі, здивує вас своїм некрополем, вирубаним в скелях, і, звичайно, церквою Св. Миколи, місце паломництва християн, оскільки тут був архієпископом Святий Микола Чудотворец.

Та що й говорити, вся територія Туреччини заповнена античними пам’ятниками – руїни Трої, Мілета, Вічні, Дідіми, Конья, руїни Пергама, Ефес, Геркулесові Брами, порт Боррус, Каппадокия, храм Афіни.

© 2009 – 2010, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Цікаве про Болгарію Болгарія знаходиться в самому центрі Балканського півосторова. В цій країні великий вибір курортів на будь-який смак та можливості. Взагалі, Болгарія - це дуже привабливий […]
  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
  • 10 причин любити кукурудзу 1. Кукурудза має більшу харчову цінність, ніж пшениця чи рис. В ній містяться не тільки протеїни та вуглеводи, але й клітковина. 2. Це єдиний злак, який містить в собі […]
  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
З категорії: Подорожі

загрузка...
загрузка...






загрузка...