Передчасні пологи. Чому вони відбуваються?

28 лютого 2011 р.

Передчасні пологи можуть бути викликані:

- раннім початком пологової діяльності;

- передчасним розривом оболонок плоду;

- ускладненнями матки або плоду;

- ускладненнями вагітності високого ризику.

Є багато чинників, які збільшують ризик передчасних пологів. Перерахуємо основні з них.

Паління. Ви зобов’язані кинути палити до вагітності або на самому початку.

Вживання алкоголю. Не вживайте пива, вина і міцніших алкогольних напоїв.

Зловживання ліками або наркотиками. Не вживайте жодних ліків без згоди лікаря, який знає про ваше положення, не вживайте жодних наркотиків.

Надмірне збільшення ваги. До терміну пологів ваша вага повинна вирости на 12 кг, якщо до вагітності він був в межах норми.

Невідповідне харчування. Ваша дієта повинна містити цинк, який сприяє запобіганню передчасним пологам.

Важка фізична робота або робота в стоячому положенні. Слід обмежувати фізичні навантаження на роботі. Бажано її зовсім залишити. Якщо ви під час роботи стоїте, то робіть часті перерви і відпочивайте.

Статеві стосунки. Під час двох або трьох останніх місяців вагітності майбутні матері повинні утриматися від статевих стосунків, оскільки активне скорочення матки при оргазмі може викликати передчасні пологи.

Відсутність гормональної рівноваги. Вживання гормонів допоможе уникнути як передчасних, так і пізніх пологів.

Інфекція. Якщо з’явилася інфекція, яка представляє загрозу для плоду (краснуха, певні венеричні хвороби, запалення системи сечових і дітородних шляхів), то передчасні пологи врятують дитину від небезпечного середовища. В разі маткового зараження організм стимулює виробництво простогландину, який може викликати передчасні пологи, пошкодивши оболонки плоду. Щоб уникнути зараження, уникайте суспільних місць, тримаєтеся подалі від хворих людей, більше займайтесь і відпочивайте, оптимально харчуйтеся і регулярно показуйтеся лікареві. Якщо ви допускаєте статеві стосунки під час останніх трьох місяців вагітності, то для зменшення ризику внутріматочного зараження, застосовуйте презервативи.

Функціональна недостатність тиску шийки матки, при якій шийка розкривається передчасно. При обстеженні на початку вагітності це явище можна відмітити і накласти окружні шви на шийку в терміні приблизно 14 тижнів вагітності.

Чутлива матка. Ця властивість матки може активізувати передчасне її скорочення. Профілактикою передчасних пологів в цьому випадку буде ретельне обстеження в останньому триместрі, в результаті якого вам буде рекомендовано вживання ліків і перебування в ліжку протягом всього дня, аби стримати скорочення матки.

Передлежання плаценти. Інколи ви навіть не підозрюєте про передлежання плаценти до появи кровотечі в другому або третьому триместрі вагітності. Ультрасонографічне дослідження виявить положення дитячого місця: воно може бути розташоване низько, близько або над внутрішнім отвором шийки матки. В цьому випадку дотримання постільного режиму може полегшити стан вагітної жінки і запобігти передчасним пологам.

Стрес. Потрібно намагатись виключати причини можливого стресу. Але інколи це зробити важко. Проте, кожен вид стресу можна зменшити застосуванням релаксаційної техніки, відповідним харчуванням або рівновагою періодів активності і відпочинку.

Хронічна хвороба матері: гіпертонія, хвороба печінки або нирок, цукровий діабет. Профілактикою для попередження передчасних пологів є медична опіка в з’єднанні з безумовним постільним режимом.

Вік до 17 років. В цьому випадку необхідне повноцінне харчування і відповідний медичний нагляд, оскільки майбутня мати і її дитя продовжують ще розвиватися.

Вік понад 35 років. Дослідження, яке стосуються генетичних порушень і родопомічних проблем, відповідне харчування, медичний нагляд, виключення стресових ситуацій можуть значно зменшити ризик передчасних пологів.

Неправильна будова матки. Ретельне обстеження ще до вагітності виявить цей недолік, а відповідне хірургічне втручання, направлене на його виправлення, запобігне передчасним пологам.

Багатоплідна вагітність. Зазвичай жінки з багатоплідною вагітністю народжують на 3 тижні раніше покладеного терміну. Попередити передчасні пологи можуть: ретельний нагляд, правильне харчування, постільний режим, обмеження активності настільки, наскільки це необхідно в останньому триместрі вагітності.

Неправильний розвиток плоду. Медичні дослідження можуть виявити цей недолік і виправити його ще в лоні матері.

Передчасні пологи в анамнезі. Своєчасне виявлення причини може дозволити усунути її. Запобігти передчасним пологам в цьому випадку зможуть ретельний медичнийнагляд, усунення інших чинників ризику і обмеження активності.

Навіть, якщо з’являються чинники ризику, то всерівно можливо уникнути передчасних пологів шляхом передпологового навчання, а також за допомогою спостереження за скороченнями матки, при якому налагоджується контакт з акушеркою. Результативність цього методу висока.

Передчасні пологи потрібно намагатись продовжити до терміну, доки дитя досягне більшої зрілості, оскільки кожен додатковий день, який воно проводить в матці, збільшує його шанс на життя. Кожна вагітна жінка повинна знати про симптоми загрозливих передчасних пологів, уміти розпізнати їх, аби повідомити лікаря.

Симптоми передчасних пологів:

Біль і тиск в нижній частині спини або зміни характеру болю в цій частині тіла;

Спазми, які нагадують місячні, з проносом або без нього, нудота або розлад шлунку;

Здавлення в тазу, яке поширюється на область попереку і стегон.

Зміна виділень з піхви. Вони стали водянистими або мають рожево-червоний, коричневий відтінок. Поява густої пробки слизу. Витікання навколоплідної рідини.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Вагітність: перший триместр Ви відчули в собі деякі зміни. Ваше тіло змінюється: груди стали більш чуттєвими, ореоли навколо сосків потемнішали. Останнім часом ви стали більше втомлюватись і хотіти […]
  • Профілактика простуди Ми вже звикли сприймати простуду, як постійну супутницю холодної пори року. Але виявляється її можна уникнути – головне добре підготуватись! Найбільше простудам схильні […]
  • Чи можна народжувати самостійно після кесарського? «Один раз кесарський розтин - завжди кесарський розтин» - таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до […]
  • Дієта для грудей Сідаючи на дієту, треба бути обережними. Часто виявляється, що для того, щоб ваша талія та стегна виглядали привабливо, ви можете втрати всю привабливість ваших грудей. Якщо […]
  • Стимуляція пологів Більшість пологів починається природним чином в термін після 37 тижнів і прогресує до народження дитяти. В деяких випадках цього не спостерігається. Пологи можуть не початися […]
  • 8 березня – свято весни, свято жінок Весна... Напевно, не знайдеться людини, а, особливо, жінки, яка б не любила весну. За що ми любимо весну? За яскраве сонечко, за звук талої води, що капає з дахів, за […]
  • На пляж – у всій красі! Гладка, здорова шкіра, доглянуте тіло - мрія кожної жінки. Аби приблизитись до неї, заповітної, необхідно докласти немало зусиль і праці та піклуватися про власну красу […]
З категорії: Пологи

загрузка...
загрузка...






загрузка...