Печія при вагітності

26 березня 2011 р.

На різних термінах вагітності від печії страждають три з чотирьох майбутніх мам. Причому печія може з’явитися навіть в тому випадку, якщо раніше її ніколи не було!

Неприємний, різкий, кислий смак в роті, відчуття паління в горлі або під грудьми – це все вона. Єство печії в тому, що вміст шлунку ( де, як відомо, їжа перетравлюється за участю кислоти ) закидається назад в стравохід. А слизиста оболонка стравоходу від дії кислоти страждає.

Печія зазвичай виникає відразу після їжі або в лежачому положенні, найсильніше проявляє себе в другій половині вагітності і може тривати від декількох хвилин до декількох годин.

Чому печія стає частою гостею саме у вагітних? Головна причина печії при вагітності- гормональні зміни в організмі. Стравохід і шлунок розділяє особливий м’яз – сфінктер, який в нормальному стані  не дає їжі повертатися назад. Але під час вагітності в організмі збільшується рівень гормону Прогестерону.

Прогестерон розслабляє гладкі м’язи у всьому організмі,  щоб знизити збудливість матки. Але, окрім матки, розслабляються і інші гладком’язові органи, у тому числі і сфінктер з шлунку в стравохід.

Причому у міру розвитку вагітності матка стає все більшою, тіснить собою кишечник, підпирає діафрагму і шлунок, так що створюються додаткові умови для закидання вмісту шлунку в стравохід. Під впливом гормонів може зростати і кислотність шлункового соку, чому посилюється відчуття паління. Багатьох вагітних жінок печія буквально позбавляє сну.

На перебіг вагітності і розвиток плоду сама по собі ця неприємна, але не дуже небезпечна недуга ніяк не впливає. Існує багато способів, якщо не позбутись печії зовсім, то хоч би полегшити її.

Навіть, якщо вони не допоможуть на 100%, утішливим для майбутніх мам може стати вже той факт, що в останній місяць вагітності печія зазвичай стає набагато слабшою. Річ у тому, що в цей час в організмі знижується вироблення Прогестерону. І неспроста: це відбувається для того, щоб матка могла готуватися до родових переймів, та і сам живіт з опущенням голівки маляти, як правило, зміщується вниз, зменшуючи тиск на шлунок. А вже пологи майже напевно стануть довгожданим позбавленням від печії у вагітних!

Як лікувати печію при вагітності?

Тепер, коли ми знаємо причини виникнення печії під час вагітності, можна вичислити чинники, які її підсилюють, і звести їх до мінімуму.
Бажано не приймати спазмолітики – вони ще більше розслабляють мускулатуру внутрішніх органів. Тому, якщо вам час від часу доводиться приймати такого роду препарати, краще відразу повідомити лікаря, про те, що ви страждаєте від печії, і попросити, по можливості, підібрати інше лікування.
Враховуючи, що печія провокується здавленим станом шлунку, намагайтеся не давити на нього ще сильніше. Краще позбутись від речей, які стягують живіт і талію. Намагайтеся зайвий раз не нахилятися, спробуйте замість цього просто присідати, згинаючи коліна. А після їжі краще як мінімум півгодини не лягати, тому що перехід в горизонтальне положення теж провокує перехід кислого вмісту шлунку в стравохід.
Існує також теорія, що печія у вагітних може розвиватися, як реакція відторгнення на їжу, яка робить потенційно шкідливий вплив на дитину. Так це або не так, але взагалі достовірно відомо, що печія посилюється від тієї їжі, яка заставляє шлунок виробляти кислоти більше середнього рівня. Тому, якщо відчуття паління дуже сильно непокоїть вас, виключте зі свого меню каву, кислі і газовані напої, гострі мариновані страви і спеції.
Те ж саме відноситься до всіх кислих овочів ( особливо до помідорів ), ягід і фруктів, а також різних кисломолочних продуктів ( окрім твердого сиру ). Постежте також за власною реакцією на наступну їжу ( вона теж наводить до підвищеної кислотності, але не у всіх ): свіжий хліб і будь-які дріжджові вироби; жирні сорти м’яса і риби; яйця, зварені круто; смажена їжа; дуже гарячі або холодні блюда. І звичайно, намагайтесь не дуже наїдатися на ніч, коли передбачається багато часу провести лежачи.

Засоби від печії при вагітності

Часто змучені печією вагітні починають приймати лікарські препарати. Звичайно, перед прийомом потрібно обов’язково порадитися з лікарем, який допоможе вам вибрати нешкідливі обволікаючі і терпкі засоби.

Дуже обережними треба бути при прийомі антацидних засобів – вони нейтралізують кислоту, але кислотність шлункових соків у всіх різна, точно взнати її дозволяють лише спеціальні аналізи. Тому кращим варіантом буде все-таки дієта.
Якщо ви ще не перейшли на дробове харчування, самий час зробити це у зв’язку з появою печії. Потрібно їсти невеликими порціями, п’ять-сім разів на день, останній раз – години за три до сну.
Можна протягом дня невеликими порціями пити молоко. Ароматерапевти радять додавати до нього крапельку ефірного масла фенхеля ( увага, масло обов’язково має бути натуральним, синтетичні дешеві масла можуть лише нашкодити! ).
Можете пити різні киселі або, в невеликих кількостях, свіжоприготований сік картоплі.
Багато вагітних помічали, що печія відступає або мучить значно менше, якщо протягом дня жувати вівсяні пластівці, лісові або мигдалеві горіхи, терту морквину.
Часто допомагають і імбир – його можна додавати при готуванні у вигляді порошку або купити свіжий корінь імбиру і відрізувати від нього маленькі шматочки для жування.
Не забувайте, що при печії спати краще на спині. Причому так, щоб верхня частина тіла була підведена подушками. Якщо вже дуже хочеться повернутися на бік – враховуйте, що залежно від вигину шлунку на одному боці печія завжди відчувається сильніше, ніж на іншому.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Профілактика простуди Ми вже звикли сприймати простуду, як постійну супутницю холодної пори року. Але виявляється її можна уникнути – головне добре підготуватись! Найбільше простудам схильні […]
  • Вагітність: перший триместр Ви відчули в собі деякі зміни. Ваше тіло змінюється: груди стали більш чуттєвими, ореоли навколо сосків потемнішали. Останнім часом ви стали більше втомлюватись і хотіти […]
  • Безсольова дієта Безсольова дієта -це чудова можливість позбутись зайвої рідини в організмі, а разом і зайвої ваги. Головними інгредієнтами такої дієти є продукти, які мають високий вміст […]
  • Меню для нігтиків Здорові нігті повинні бути кріпкими та еластичними, а ламкий манікюр – це ознака серйозних проблем зі здоров’ям або неправильного харчування. Якщо ви мрієте про гарний […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...