Обвивання пуповиною

7 квітня 2011 р.

Серед майбутніх мам існує повір’я: під час вагітності не можна в’язати або плести, щоб не було обвиванням пуповини довкола шиї плоду або виникненням на ній вузлів. Прикмета виникла давно, коли пологи приймали повитухи. Жінки в ті часи займалися в основному рукоділлям: багато шили, плели мережива, в’язали.

Під час вагітності жінка часто чує, що рухи, при яких руки високо підняті, можуть привести до обвивання пуповини довкола тіла дитяти. Або, що активні заняття гімнастикою можуть викликати обвивання пуповиною. Насправді ж, ви повинні знати, що короткочасні підйоми рук не небезпечні для вашого маляти. Як і правильно підібрані комплекси гімнастики.

В даний час сприяючими чинниками обвивання пуповини є внутріутробна гіпоксія плоду ( брак кисню ), часті стреси ( підвищений рівень адреналіну в крові ) мам, що призводить до надмірної рухливості маляти, а наявність багатоводдя у мами дає йому можливість виконувати більший об’єм рухів.

Виходячи з вищевикладених фактів, потрібно сказати про здатність дитини не лише «заплутувати», але і самостійно «розплутувати» петлі пуповину. Тому, майбутні мами, не лякайтеся, якщо у вашого маляти визначили обвивання пуповини. Найважливішим аспектом даної проблеми є стан дитяти – страждає він від гіпоксії чи ні.

Як розпізнати наявність обвивання пуповини?

Діагностичний алгоритм встановлення обвивання пуповини полягає в наступному. Спочатку вагітною проводиться кардіотокографічне дослідження плоду ( КТГ ), в ході якого виявляється ймовірні симптоми обвивання пуповини: в цьому випадку виявляється характерний вигляд кривої КТГ з періодичним зменшенням числа сердечних скорочень під час ворушіння плоду. Використовуючи лише цей метод, вже можна визначити ознаки гіпоксії.

Потім проводиться ехографічне дослідження – УЗД ( у багатьох лікувальних установах проводять УЗД без КТГ ), в процесі якого уточнюються припущення про наявність петель пуповини в області шиї в плоду. Ця маніпуляція інформативна вже з другого триместра.

Стислість обвивання пуповини встановлюється шляхом кольорового доплерівського картировання – дослідження, в ході якого видно, як кров тече по судинах, тобто фактично видно судини пуповини. Найбільш точним методом у вивченні стану матково-плацентарного і плодово-плацентарного кровотоку є допплерометрія – визначення математичних показників потоку крові ( його швидкості і так далі ).

Якщо підозрюють гіпоксію, неполадки в стані здоров’я плоду, то всі ці дослідження повторюю кілька разів, оскільки маля до пологів постійно рухається і обвивання може зникнути.

Як обвивання пуповини може вплинути на хід пологів?

Обвивання пуповини може бути однократним і багатократним, нетугим і тугим, ізольованим і комбінованим ( довкола шиї і кінцівок плоду ). Найбільш поширеним різновидом обвивання пуповини є ізольоване, однократне, нетуге обвивання довкола шиї маляти, що, як правило, не представляє для нього небезпеки.

В разі підтвердження обвивання пуповини до моменту пологів, залежно від його виду, акушер-гінеколог вибирає оптимальну тактику ведення пологів. При правильному веденні пологів при нетугому одно- або двократному обвиванні нічим серйозним це дитяті не загрожує.

Серцебиття плоду контролюється в середньому щопівгодини під час переймів і після кожної потуги. Якщо частота сердечних скорочень маляти не відповідають нормі, лікар може застосувати стимуляцію, щоб прискорити пологи. Відразу ж після народження голівки акушер звільняє шию від петель пуповини, перешкоджаючи тим самим її сильному натягненню і порушенню кровотоку по ній.

Небезпечним може бути лише подвійне або багатократне туге обвивання пуповини. При такому обвиванні вже під час вагітності реєструються ознаки гіпоксії плоду. При тугому обвиванні і виникненні відносного укорочення пуповини в другому періоді пологів виникає натягнення, звуження просвіту судин, що призводить до різкого зниження кровопостачання тканин дитяти ( гострій гіпоксії і асфіксії ).

Також натягнення пуповини в пологах може стати причиною передчасного відшарування плаценти. Тому на терміні після 37 тижнів за наявності такого обвивання пуповини найчастіше роблять плановий кесарський розтин, а якщо стан плоду став загрозливим до цього терміну, операцію можуть зробити раніше.

Чи можна уникнути обвивання пуповини?

Враховуючи чинники, що можуть призвести до обвивання пуповини, майбутній мамі рекомендується звести до мінімуму стресові ситуації, частіше дихати свіжим повітрям, займатися гімнастикою, не забуваючи про дихальні вправи. Всі ці заходи направлені на те, щоб дитя не відчувало нестачі кисню, тобто гіпоксії, яка і викликає підвищену рухову активність плоду.

Крім того, потрібно своєчасно і точно виконувати всі призначення лікаря, проходити обстеження – це дозволить вчасно запідозрити неполадки, запобігти небажаним наслідкам.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Чи можна народжувати самостійно після кесарського? «Один раз кесарський розтин - завжди кесарський розтин» - таке правило існувало у лікарів-акушерів XX століття. Рубець на матці був практично абсолютним свідченням до […]
  • Як не набрати зайву вагу під час вагітності? Напевно багато жінок бояться, що в результаті вагітності можуть втратити свою привабливість. Адже, зайві кілограми, розтяжки і целюліт, які можна отримати в комплекті з […]
  • Новорічний рецепт: Кролик з маслинами та каперсами Наступаючий 2013 рік - це рік Змії. Змія є гарною мисливицею, і просто обожнює зайчатину. Тож новорічний стіл просто не може обійтись без цієї страви. Інгредієнти: 1 […]
  • 8 березня – свято весни, свято жінок Весна... Напевно, не знайдеться людини, а, особливо, жінки, яка б не любила весну. За що ми любимо весну? За яскраве сонечко, за звук талої води, що капає з дахів, за […]
  • Пологи при тазовому передлежанні плоду Нормальним вважається наступне розташування плоду в матці: голівка знаходиться внизу, розташована над лоном і при пологах перша проходить по родових шляхах. Але так буває не […]
  • Лікування “риботерапією” Дослідження показали, що люди, які часто їдять рибу, у 2,5 рази рідше вмирають від серцевих нападів. У рибі дуже низький вміст холестерину. При цьому вона багата на кальцій, […]
  • Як найкраще зустріти Новий рік Задовго до свята потрібно продумати всі деталі святкування, які залежатимуть від того, де і з ким ви схочете зустріти Новий рік. Для того, щоб Кіт з Кроликом вам сприяли, […]
З категорії: Пологи, Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...