Що зміниться під час вагітності?

4 жовтня 2011 р.

Під час вагітності в організмі жінки відбуваються значні фізіологічні зміни, які забезпечують правильний розвиток плоду, готують організм до майбутніх пологів і годування. У цей непростий період навантаження на всі органи і системи організму жінки значно збільшується, що може привести до загострення хронічних захворювань і розвитку ускладнень. Саме тому, слід якомога раніше встати на облік в жіночій консультації, пройти всіх необхідних фахівців і здати аналізи. Це дозволить прийняти адекватні профілактичні заходи і підготуватися до пологів.

Серцево-судинна система під час вагітності виконує більш напружену роботу, оскільки в організмі з’являється додатковий плацентарний круг кровообігу. Тут кровотік такий великий, що кожну хвилину через плаценту проходить 500 мл крові. Серце здорової жінки під час вагітності легко пристосовується до додаткових навантажень: збільшуються маса сердечного м’яза і сердечний викид крові. Для забезпечення зростаючих потреб плоду в поживних речовинах, кисню в організмі матері починає збільшуватися об’єм крові, досягаючи максимуму до 7 місяця вагітності. Замість 4000 мл крові тепер в організмі циркулює 5300-5500 мл. У вагітних із захворюваннями серця це навантаження може викликати розвиток ускладнень; тому на терміні 27-28 тижнів їм рекомендується госпіталізація в спеціалізовані пологові будинки.

Артеріальний тиск при нормально протікаючій вагітності практично не змінюється. А у жінок, які мають  підвищення тиску на ранніх термінах вагітності, в середині вагітності він зазвичай стабілізується і знаходиться в межах 100/60-130/85 мм.рт.ст. Це обумовлено зниженням тонусу периферичних кровоносних судин під дією гормону Прогестерону.

Проте в останньому триместрі вагітності артеріальний тиск може підвищуватися, досягаючи дуже високих значень. Високий артеріальний тиск (140/90 мм.рт.ст. і вище) є однією з ознак пізнього токсикозу вагітних. Цей стан дуже небезпечний і може спровокувати передчасні пологи.

У зв’язку із збільшенням потреби організму жінки в кисні під час вагітності посилюється діяльність легенів. Не дивлячись на те, що по мірі розвитку вагітності діафрагма піднімається догори і обмежує дихальні рухи легенів, їх ємкість зростає. Це відбувається за рахунок розширення грудної клітки, а також, за рахунок розширення бронхів. Підвищення об’єму вдихуваного повітря під час вагітності полегшує виведення використаного кисню плодом через плаценту. Частота дихання не змінюється, залишається 16-18 раз на хвилину, злегка збільшуючись до кінця вагітності. Тому, при появі задишки або інших порушень дихання, вагітна обов’язково повинна звернутися до лікаря.

Нирки під час вагітності функціонують з великою напругою, оскільки вони виводять з організму продукти обміну самої вагітної і її зростаючого плоду. Кількість сечі, що виділяється, вагається залежно від об’єму випитої рідини. Здорова вагітна жінка виділяє в добу в середньому 1200-1600 мл сечі, при цьому 950-1200 мл сечі виділяється в денний час, остання порція – вночі.

Під впливом гормону Прогестерону тонус сечового міхура знижується, що може призводити до застою сечі. В таких умовах полегшується потрапляння інфекції в сечові шляхи, тому у вагітних іноді виникає загострення пієлонефриту. Про інфекцію сечовивідних шляхів свідчить поява в аналізах сечі лейкоцитів – більш 10- 12 в полі зору.

 

У багатьох жінок в перших 3 місяці вагітності спостерігаються зміни в органах травлення: з’являється нудота і інколи блювота вранці (ознаки раннього токсикозу), міняються смакові відчуття, з’являється тяжіння до незвичайних речовин (глина, крейда). Як правило, ці явища минають до 3-4 місяця вагітності, інколи в пізніші терміни. Під впливом гормонів плаценти знижується тонус кишечника, що часто призводить до закрепів. Кишечник відсовується вагітною маткою вгору, шлунок також зміщується догори і здавлюється, при цьому частина його вмісту може закидатися в стравохід і викликати печію (особливо в другій половині вагітності). У таких випадках рекомендується прийом антацидних препаратів (наприклад, Маалокс, Ренні), їжа за 2 год до сну і положення в ліжку з підведеною головою.

Печінка під час вагітності працює з більшим навантаженням, оскільки знешкоджує продукти обміну самої жінки і плоду.

Під час вагітності у жінок з’являється деяка рухливість в суглобах. Особливо рухливими стають сустави тазу, що полегшує проходження плоду через нього під час пологів. Інколи розм’якшення тазових суставів настільки виражене, що спостерігається невелика розбіжність лонних кісток. Тоді у вагітної з’являються болі в області лона, «качина» хода. Про це необхідно повідомити лікаря і отримати відповідні рекомендації.

Під час вагітності молочні залози готуються до майбутнього годування. У них збільшується число часточок, жирової тканини, покращується кровопостачання. Молочні залози збільшуються в розмірах, соски набухають.

Найбільші зміни під час вагітності відбуваються в статевих органах і стосуються головним чином матки. Вагітна матка постійно збільшується в розмірах, до кінця вагітності її висота досягає 35 см замість 7-8 см поза вагітністю, маса зростає до 1000-1200 г(без плоду) замість 50-100 р. Об’єм порожнини матки до кінця вагітності збільшується приблизно в 500 разів. Зміна розмірів матки відбувається за рахунок збільшення розмірів м’язових волокон під впливом гормонів плаценти. Кровоносні судини розширюються, число їх зростає, вони як би обплітають матку. Спостерігаються нерегулярні скорочення матки, які до кінця вагітності стають активнішими і відчуваються як “стискування”. Ці так звані перейми Брекстона-Хикса, що спостерігаються в нормі з 30-го тижня вагітності, розглядаються як тренування перед справжніми переймами під час пологів.

Положення матки міняється відповідно до її розміру. До кінця 3 місяця вагітності вона виходить за межі тазу, а ближче до пологів досягає підребер’я. Матка стримується в правильному положенні зв’язками, які товщають і розтягуються під час вагітності. Болі, що виникають по боках живота, особливо під час зміни положення тіла, частенько викликані натягненням зв’язок. Кровопостачання зовнішніх статевих органів посилюється, в піхві і на статевих губах можуть з’явитися варікозні розширені вени (такі ж варікозні вени можуть з’являтися на нижніх кінцівках і в прямій кишці).

Зростання плоду і фізіологічні зміни в організмі вагітної впливають на її масу тіла. У здорової жінки до кінця вагітності маса тіла збільшується в середньому на 12 кг з коливаннями від 8 до 18 кг Зазвичай в першу половину вагітності вона збільшується на 4 кг, в другу половину – в 2 рази більше. Щотижнева прибавка маси тіла до 20 тижнів рівна приблизно 300+30 г, з 21 до 30 тижня- 330+40 г і після 30 тижнів до пологів- 340+30 р. У жінок з дефіцитом маси тіла до вагітності щотижневі надбавки маси можуть бути ще більше.

Окрім фізіологічних змін в організмі, у вагітної жінки змінюється психічний стан.

На відношення жінки до вагітності і пологів мають вплив різні чинники, у тому числі соціальні, морально-етичні, економічні і ін., а також, особливості характеру самої вагітної.

У першій половині вагітності більшість жінок більше стурбована власним здоров’ям, в другій половині, особливо після появи ворушінь плоду, всі думки і турботи майбутньої мами направлені на благополуччя плоду. Жінка може звертатися до дитини з ласкавими словами, вона фантазує, наділяючи її індивідуальними особливостями.

Також, у вагітних можуть виникати різні побоювання і страхи. У цей період жінка може бути стурбована змінами в зовнішності, втратою привабливості, взаєминами з чоловіком. Близькі родичі (особливо чоловік) повинні стати надійною опорою і намагатись забезпечити жінці психологічний комфорт. При вираженій тривозі, депресивному стані вагітної рекомендується звернутися за порадою до фахівця.

© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM. Авторські права застережено.

Сподобалась публікація?

Поділися з друзями в соціальних мережах:



загрузка...

Ця стаття про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ваша думка:

Варто почитати:

  • Поради вагітним при токсикозі Токсикоз - один з непрємних симптомів вагітності. Найчастіше він буває на ранніх термінах вагітності і триває не більше трьох місяців. Повністю позбутись токсикозу не […]
  • Чи можна їсти після 18-ї? Серед людей існує думка, що їсти після 18 годин - шкідливо. Міф це чи реальність? Щоб вияснити це, потрібно скласти до купи знання древніх мудреців і сучасних вчених в […]
  • Як розширити простір маленької квартири? Правильно використовуючи секрети оформлення інтер'єру, можна розширити простір навіть в маленькій квартирі. Насамперед, це обов'язково проведіть капітальне прибирання! […]
  • Питтєвий раціон для вагітних Під час вагітності для вас та малюка дуже важливо, що ви п'єте. При нормальному перебігу вагітності слід пити 2 л в день. Якщо в організм попадає мало рідини, порушується […]
  • Ароматна диня Напевно, всі полюбляємо жовтобоку красуню за її чудовий східни аромат та смак. Крім цього, вживати диню дуже корисно для вашого здоров'я. Кремній, який входить до її складу, […]
  • Чи погіршується зір під час вагітності? Під час вагітності ви можете почати помічати, що ваш зір погіршився. Таке буває, тому що в цей період ваш організм повністю перебудовується, і такі зміни можуть дещо вплинути […]
  • Грязева терапія Грязева терапія - один із найдавніших методів лікування. Грязі бувають торфяні, мулові, гідротермальні. Їхгій вплив на організм людини дуже різноманітний: Грязі ввідають […]
З категорії: Я - вагітна

загрузка...
загрузка...






загрузка...